Zo wil SpaceX een raket laten landen op een platform

Space-X-Raketlanding
Bij de volgende testvlucht van SpaceX komt de Falcon 9 raket (als het goed gaat) weer netjes op zijn pootjes terecht.

Het is de bedoeling dat de raket op een speciaal platform (zie hierboven) landt, wat er voor zorgt dat er veel meer van het toestel in tact blijft om nogmaals te gebruiken, dit zou de kosten voor een ruimtereis dus flink kunnen verlagen. De kans van slagen van dit project ligt voorlopig op 50 procent. Spannend dus.

Stabilisatieprobleem
Tot nu toe is het al gelukt om twee zachte landingen op water te maken, maar een raket wegzetten op een solide platform is een ander verhaal. Het stabiliseren van een raket die met 1300 meter per seconde naar beneden schiet is immers niet zo makkelijk.

Speciaal hiervoor zijn drie verschillende motoren aangebracht die er alles aan doen om deze snelheid zo ver mogelijk terug te brengen. Als ze alle drie hun werk doen, moet de raket vertraagd zijn tot een snelheid van 2 meter per seconde, wat het een stuk beter te doen maakt om een stabiele landing in te zetten. In onderstaande video kun je zien wat voor technische onderneming het moet worden om een gevaarte als de Falcon 9 te laten landen.

[gv data=”uIlu7szab5I”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *