Zo zou Netflix er in 1995 uit hebben gezien

Netflix
Grappig!

De interface van Netflix kun je ongetwijfeld dromen. Door de jaren heen heeft Netflix af en toe wat updates gedaan, maar voor een groot deel is het thema altijd hetzelfde gebleven. Wat als de Amerikaanse streamingdienst in 1995 werd uitgebracht?

Een uitgebreide video van vijf minuten neemt je terug naar dat jaar en brengt Netflix met zich mee. Het resultaat is een geinige gedetailleerde video. Zo wordt uitgelegd wat Netflix nu precies is en wat je ermee kunt. ‘Huur films op je computer’. Dat zou revolutionair zijn geweest in de jaren negentig, de hoogtijdagen van de videotheek (wie kent het nog).

Naast het feit dat de kwaliteit dramatisch moet zijn geweest, zou Netflix geen bestaansrecht hebben in 1995. Het zou veel te duur zijn om films te streamen, een bezoekje aan de videotheek om voor een paar gulden een film te huren zou goedkoper zijn geweest. Het levert in elk geval een hilarische video op, je checkt het filmpje hieronder.

[gv data=”2FDKmv-Bnr4″][/gv]

Eén reactie

  1. Leuk om er eens over na te denken, want het zou technisch waarschijnlijk niet eens mogelijk zijn geweest:

    Stel, je trekt anno 1995 je stream binnen, bijvoorbeeld als mpeg-2 filmpje in een lage 240×160 resolutie, da’s (ongecomprimeerd) ongeveer 40 kB/sec. De meeste mensen hadden een internetverbinding waarmee je tot 4 kB/sec op je 56k modem kon binnenhalen. Alleen geluksvogels hadden in die jaren 2-kanaals ISDN waardoor je tot aan de 12 kB/sec kon komen, maar da’s nog steeds te weinig, of je moet een datacompressie met een factor 3 tot 4 toepassen (wat een filmpje met een zo lage resolutie volledig vernacheld, ongeveer zoals de ‘full screen modus’ in het YouTube filmpje laat zien). Een enkeling kon in die jaren al over internet via de kabel beschikken, wat in de basis al behoorlijk snel was, maar die lijnen waren destijds nog geshared, dus je moest een beetje geluk hebben dat er niet te veel aansluitingen op één kast zaten, want bij een gemiddelde bandbreedte van 300kB/sec over één aansluiting zouden er niet meer dan zes of zeven abonnees tegelijk online mogen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *