Zwarte Piet niet toegestaan in Apple’s App Store


Apple maakt in één klap een einde aan de Zwarte Pietendiscussie. De knecht van Sinterklaas is “aanstootgevend”.

Dit zeggen de producenten van De Club van Sinterklaas in KRO’s Goedemorgen Nederland (audio). Met hun foto-app is het mogelijk om je eigen foto in een portret van Sinterklaas en Zwarte Piet te plakken. Onschuldig stukje fotovermaak dat inhaakt op het Sinterklaasfeest, ziet iedereen. Maar het kwam niet door Apple’s ballotagecommissie.

Aanstootgevend

Volgens Mike Steenvoorden van The Content Farm, die de app heeft gebouwd en bij de App Store ter beoordeling indiende, zou de app aanstootgevend zijn. En nee, dat verbaast ons totaal niet. De beoordelingscommissie houdt er immers een puriteinse app-beleid op na en heeft applicaties wel eens om minder geweigerd. Waarschijnlijk niet bekend met de Zwarte Pietentraditie in Nederland zullen ze ‘Blackface Pete‘ niet waarderen zoals de meerderheid van Nederland dat wel doet.

We vragen ons wel af hoe het zit met al die andere Zwarte Pieten-apps in de App Store. Is bijvoorbeeld de applicatie ‘Pieteboe!‘ dan weer niet aanstootgevend?

UPDATE 1: Voor Android is de Sint Cam app wel beschikbaar, helaas zonder Zwarte Piet.

UPDATE 2: Een dag later zou Apple de app alsnog hebben toegelaten. Gebruikers van Sint Cam kunnen hun foto naast die van Sint en Piet laten verschijnen.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *