Zijn er gratis boekhoudpakketten? | Gratis boekhoudpakketten

Zijn er gratis boekhoudpakketten? Voor het bijhouden van je administratie heb je meerdere mogelijkheden, zoals het inhuren van een boekhouder of zelf de administratie bijhouden. Wanneer je besluit zelf de administratie van je bedrijf bij te houden, zijn hiervoor verschillende programma’s beschikbaar.

Hoe kies je een gratis boekhoudpakket?

Boekhoudsoftware kan ontzettend uitgebreid zijn of enkel over de basisfuncties beschikken. Online boekhoudprogramma’s bieden als voordeel dat je in de cloud werkt, hierdoor kun je altijd bij je financiële administratie.

Powered by:

Voor startende ondernemers lijkt het vaak aantrekkelijk om in de eerste periode de boekhouding in Excel te doen. Dit wordt sterk afgeraden omdat bij plotselinge groei van het bedrijf de boekhouding in Excel onoverzichtelijk wordt. Je kunt wel goed je urenregistratie in Excel bijhouden! Om toch je belastingaangiften te kunnen doen, raden we je aan om te kijken naar de verschillende gratis boekhoudprogramma’s.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende bedrijven die gratis boekhoudpakketten aanbieden voor het uitvoeren van de basis boekhouding. Naarmate je bedrijf groeit en je behoefte hebt aan meer functies, kan je deze later tegen betaling afnemen. Hierdoor blijf je flexibel en kan de software meegroeien met je bedrijf. Voor het vergelijken van de verschillende boekhoudprogramma’s moet je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Hoe snel groeit je bedrijf?
 • Met welke verschillende vormen van financiële administratie heeft je bedrijf te maken?
 • Hoeveel tijd besteed je aan de huidige manier van boekhouden?
 • Welke functies heb je echt nodig? 

Het verschil tussen gratis boekhoudpakketten en betaalde boekhoudprogramma’s

Als je gaat kijken naar een online boekhoudprogramma kun je vaak kiezen uit verschillende opties. Zo kun je zelf je boekhouding doen in Excel, een gratis online boekhoudprogramma gebruiken, kiezen voor betaalde boekhoudsoftware of je hele online boekhouding bij een boekhouder neerleggen.

Van de meeste betaalde boekhoudprogramma’s bestaan er ook gratis versies. Soms kun je deze alleen voor een bepaalde tijd gratis proberen en moet je daarna betalen. In andere gevallen kun je het hele boekhoudprogramma gratis gebruiken, maar kun je slechts een bepaald aantal transacties uitvoeren. Een laatste optie is dat je niet alle functionaliteiten kunt gebruiken en hierdoor dus in beperkte mate gebruik kunt maken van de software.

We hebben ook een artikel geschreven over Projectmanagement. Hier nemen we de verschillende online projectmanagement tools met je door!

Wanneer je wilt beginnen met een online boekhoudprogramma kun je dus eerst verschillende gratis programma’s proberen. Zo  kom je erachter welk programma het beste aansluit op jouw wensen voordat je overschakelt naar een betaalde versie. 

Onze favorieten op een rij

In samenwerking met SaasCity hebben we onze 3 favoriete boekhoudsystemen op rij gezet

AFAS Software is een Nederlands familiebedrijf. We ontwikkelen innovatieve softwareproducten voor de zakelijke markt en nemen daarbij graag onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.


Cijfer:
4.0
Pros:
 • Al je bedrijfsprocessen in één systeem
 • Hou overzicht over verschillende projecten
 • Optimaliseer workflows
 • Automatiseer je boekhouding
 • Verbeter klantrelaties
Bekijk Nu Bekijk Review

Eenvoudig online boekhouden, factureren en uren registreren doe je met e-Boekhouden.nl. Inclusief: ondersteuning per telefoon of e-mail, handige koppelingen en veel meer. Het best beoordeeld! Maak nu een gratis account aan en ervaar het gemak van e-Boekhouden.nl.

Pros:
 • Eenvoudig online boekhouden
 • CRM en boekhouding in één
 • Gemakkelijk uren registreren en factureren
 • Eerste 15 maanden gratis
Cijfer:
5.0
Bekijk Nu Bekijk Review

Met de boekhoudsoftware van Moneybird kun je eenvoudig je eigen boekhouding bijhouden, of hierin samenwerken met je boekhouder. Krijg overzicht in je administratie, maak en verstuur je facturen en krijg nieuwe inzichten in je financiële situatie.

Pros:
 • Uitgebreide kennisbank met instructievideo's
 • Stel offertes en facturen op
 • Maak eenvoudig templates in je eigen huisstijl
Bekijk Nu
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

Powered by SaasCity

Haal het meeste uit je software, Via SaasCity worden zakelijke gebruikers en SaaS-aanbieders geïnformeerd, geadviseerd en verbonden met elkaar.

Ga naar SaasCity

Powered by SaasCity

Voor- en nadelen van gratis boekhoudpakketten

Voordeel – Lage prijs

De lage prijzen bieden je de mogelijkheid om in andere afdelingen van je bedrijf te investeren.

Voordeel – Administratieve makkelijk automatiseren

Administratieve taken die normaal gesproken veel tijd innemen, kunnen makkelijk geautomatiseerd worden in een boekhoudprogramma.

Voordeel – Je bent niet gebonden aan gratis software

Je bent niet gebonden aan gratis software, bevalt het programma niet? Dan is het direct mogelijk om een nieuw programma te proberen.

Voordeel – Je betaalt nooit voor functies die je niet gebruikt

Je betaalt nooit voor functies die je niet gebruikt. 

Voordeel – Real-time inzage

Je hebt real-time inzage in al je financiële gegevens.

Voordeel – Je komt erachter wat voor software je nodig hebt voor je bedrijf

Door te experimenteren met gratis boekhoudpakketten kom je erachter wat voor software je nodig hebt voor je bedrijf. Wanneer je besluit om over te stappen naar een betaald programma, weet je wat je zoekt

Nadeel – Een beperkt aantal functies

Gratis boekhoud apps of programma’s bieden slechts een beperkt aantal functies aan

Nadeel – Een maximumaantal boekingen en/of transacties

Je hebt meestal een maximumaantal boekingen en/of transacties die je kunt uitvoeren in de gratis software. 

Nadeel –  Een gratis proeftermijn

Bij sommige gratis boekhoudprogramma’s krijg je alleen te maken met een gratis proeftermijn. Let er dus op dat dit niet automatisch wordt omgezet in een betaald account

Een gratis boekhoudprogramma of toch betaalde boekhoudsoftware?

Als de gratis boekhoudsoftware toch niet beschikt over alle functionaliteiten die jij nodig hebt, dan kun je er altijd nog voor kiezen om over te stappen op een betaald boekhoudprogramma. Aanbieders van betaalde boekhoudsoftware bieden klanten vaak de mogelijkheid om de software eerst gratis uit te proberen tijdens een proefperiode. Het is belangrijk om tijdens het kiezen van de software een goed beeld te hebben van de functies die jij het meeste gebruikt. Hiermee voorkom je dat je betaalt voor functies die voor jouw bedrijf niet van belang zijn. Probeer dus alle functies van de software uit, ook als je deze in de beginperiode nog niet nodig hebt. Ze kunnen bij de groei van je bedrijf misschien wel opeens interessant worden. Ontdek de verschillende programma’s en haal het optimale uit je tijd! 

Moneybird boekhoudprogramma

Met de boekhoudsoftware van Moneybird kun je eenvoudig je eigen boekhouding bijhouden, of hierin samenwerken met je boekhouder. Krijg overzicht in je administratie, maak en verstuur je facturen en krijg nieuwe inzichten in je financiële situatie.

Pros:
 • Uitgebreide kennisbank met instructievideo's
 • Stel offertes en facturen op
 • Maak eenvoudig templates in je eigen huisstijl
We earn a commission if you make a purchase, at no additional cost to you.

.

Meer weten over boekhouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *