Samsung Galaxy S21 (Ultra) – Review van een marktleider

Deze Samsung Galaxy S21 (Ultra) review is er een van een indrukwekkend 5G toestel. Ook de in prijs lagere 5G Samsung Galaxy S21 Plus kopen, of de standaard S21, is geen slecht idee. Al merk je wel de lagere prijs in de features.

samsung galaxy s21 (ultra)
Samsung maakt het moeilijk voor de concurrentie in 2021 met het nieuwe vlaggenschip Samsung Galaxy S21 Ultra.

Een toestel zonder zwakke punten. Zo kunnen we het nieuwe vlaggenschip van Samsung, de Samsung Galaxy S21 Ultra, wel voorzichtig kenschetsen. Vooral de geavanceerde camera’s en het QHD-scherm dat meer pixels heeft dan de meeste nieuwe TV’s, maken indruk. Jammer is wel dat het niet mogelijk is, een SD kaartje bij te plaatsen en dat ook de oplader niet is meegeleverd. Geen wonder dat bijna elke Samsung Galaxy S21 review erg lovend is over het toestel.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Waarom is volgens veel kenners de Samsung Galaxy S21 Ultra de beste smartphone?

Samsung staat al van oudsher bekend als een fabrikant die weliswaar op technische gebied, of qua design, geen trendsetter is zoals Apple. Maar Samsung onderscheidt zich wel met de bouw van solide en krachtige telefoons die tot de beste in de markt behoren. Daarom pakken Samsung Galaxy S21 reviews goed uit.

De Samsung Galaxy S21 Ultra past met de Samsung Galaxy S21 Plus en de S21 prima in deze traditie.

Verwacht geen spectaculaire snufjes, maar wel een degelijk, gebruiksvriendelijk toestel dat zo ongeveer elk ander toestel op de markt verslaat qua snelheid en hardware.

Samsung Galaxy S21 Plus, Samsung Galaxy S21 Ultra review
De zeer geavanceerde camera’s, met meerdere telelenzen, maken de Samsung Galaxy S21 Ultra een geducht fototoestel.

Camera’s

Een belangrijke reden om dit toestel te kopen zijn de geavanceerde camera’s. Je krijgt dezelfde drie camera’s op de Galaxy S21 en Galaxy S21 Plus. Dat trio bestaat uit een 12 MP hoofdcamera, een 12 MP ultrawide camera en een 64 MP telecamera. Aan de voorkant is er ook een 10 MP selfie-camera.

De S21 Ultra overtreft hier beide goedkopere versies flink. De 108 MP hoofdcamera, een 12 MP ultragroothoekcamera en twee 10 MP telecamera’s, de ene met 3x zoom en de andere met 10x zoom, maken dit voor de fotograaf duidelijk het betere toestel.

samsung galaxy s21 (ultra)
De NightView sensor van de Samsung Galaxy S21 Ultra maakt fotograferen in de nacht een stuk makkelijker.

Dan is ook een laser-autofocussensor waarmee de S21 Ultra datgene wat je fotografeert, kan volgen. Ook de selfie-camera aan de voorkant is in de Ultra onder handen genomen. Dit is een 40 MP-sensor geworden, waarmee je net wat beter het stralend middelpunt van je onvergetelijke selfies kan zijn.

Alle drie de telefoons gebruiken echter dezelfde camerasoftware, met standen zoals Single Take, 8K-video-opname, Director’s View-video-opname en welbekende fotografie-features zoals portretmodus, beeldstabilisatie en nachtmodus. De Galaxy S21 Ultra profiteert van een verbeterde Bright Night-sensor, dus fotograferen bij weinig licht zou met deze telefoon beter moeten zijn.

Voor vloggers is dit toestel erg geschikt, Het biedt diverse features die voor hen interessant zijn, zoals 8k video opnemen met een frame rate van 24 fps. Dit is een hogere resolutie dan die in de bioscoop. 8k video camera’s waren tot nu toe alleen beschikbaar voor heel veel geld. 8k TV’s beginnen nu pas in de winkels op te duiken. Een spectaculaire feature, dus. In Samsung Galaxy S21 reviews krijgt de telefoon op dit punt dan ook veel lof.

Scherm

Samsung heeft eveneens niet bezuinigd op het scherm voor de Ultra. Dit is een QHD (3200 x 1440 pixels) AMOLED scherm met een extreem heldere nits waarde. Ook is het contrast ongekend hoog. De verversingssnelheid van het scherm is adaptief en varieert van tien tot 120 Hz (verversingen per seconde).

samsung galaxy s21 (ultra)
Het Samsung Galaxy S21 Ultra scherm is erg helder.

Processor

Buiten de VS en China (waar de Qualcomm Snapdragon 888 heerst) zijn alle Samsung Galaxy 21 telefoons uitgerust met de Samsung Exynos 2100 processor.

Samsung is nu bezig zijn eigen Exynos lijn processoren verder uit te bouwen om de Bionic processoren van de iPhone te overtreffen.

Aan de bediening van de Galaxy S21 Ultra telefoon merk je dat de processor het makkelijk bij kan benen.

samsung galaxy s21 plus

De Samsung Exynos 2100 wordt in de smartphonemarkt alleen overtroffen door Apple’s Bionic A12Z, A13 en A14. Door het goede ontwerp van de S21 Ultra merk je daar niet heel veel van in benchmark testst tegen de iPhone 12.

Er zijn geen haperingen. Alles gaat vloeiend. Dat was bij de vorige Ultra uit de S-serie, de Samsung S20, wel anders. Vergeleken met de S20 zijn de Samsung Galaxy S21 reviews daarom ook veel lovender. Wel zijn gamers kritisch over de Exynos 2100 processor. Zij hebben liever een telefoon met de duurdere Snapdragon 888.

Accuduur en snelladen

Ook voor snelladen is dit toestel goed. Alle toestellen uit deze serie ondersteunen draadloos opladen en snelladen. De Ultra is uitgerust met en 5000 mAh accu, waarmee zelfs in de meest energieverslindende stand, een volledig opgeladen telefoon zo’n tien uur mee gaat. In de praktijk is dit ruim een dag.

Het toestel kan zijn verversingssnelheid aanpassen. Om die reden kan het toestel zuiniger omspringen met de accu dan een toestel dat standaard altijd op 120 Hz ververst, zoals de iPhone 12 van aartsrivaal Apple.

Software

Samsung draait Android 11, met de eigen apps daarbij geleverd. Deze zijn minder opdringerig geïnstalleerd dan bij vorige Samsung toestellen.

Zo zijn verschillende Samsung functies waarvoor betere Google alternatieven bestaan, naar de achtergrond gezet.

samsung galaxy s21 plus
Samsung blijft met deze nieuwe smartphone de marktleider in de Android markt.

De Koreaanse marktleider heeft de hoeveelheid meegeleverde software duidelijk wat verminderd, om hiermee tegemoet te komen aan wensen van gebruikers die graag een “pure” Android ervaring willen.

Samsung Galaxy S21 geluid redelijk goed, Wifi modem zeer snel, en.. de S-pen komt naar de S-serie

Het geluid van de Samsung Galaxy S21 is niet de beste in de markt, maar zeker veel beter dan gemiddeld. Zo zit er een goede stereo luidspreker in. Ook de Exynos chip is eveneens een zeer snelle 5G modem. Dat maakt, dat het toestel zeer hoge wifi snelheden ondersteunt.

Galaxy Note-fans zullen blij zijn dat je de S-pen nu ook op de S21 kunt gebruiken. Met deze stylus kan je op het scherm, al blijft het natuurlijk gepriegel, kantoorwerk doen. Onderweg is dat een erg handige feature.

Direct de nieuwste modellen met elkaar vergelijken? Dat kan eenvoudig via GSMWeb!

Samsung Galaxy S21 hoesje en andere accessoires

Om je dure toestel en vooral de gevoelige camera’s goed te beschermen, moet je echt een passend Samsung Galaxy S21 hoesje zoeken.

GSMweb verkoopt allerlei hoesjes, ook speciaal voor dit toestel. Sommige daarvan vormen zelfs een complete portefeuille.

Dit beschermt je toestel goed tegen beschadigingen, ook vooral tegen krassen op het scherm.

samsung galaxy s21 (review)
Portefeuille en telefoon beschermer in een. Zo heb je geen portemonnee meer nodig. Bron: gsmweb
Samsung Galaxy S21 Plus lader, Samsung Galaxy S21 Ultra lader

Verder is vooral als je veel reist, of lange vlogs maakt, natuurlijk een liefst draadloze powerbank aan te raden, naast natuurlijk het Samsung S21 hoesje.

Ook hier heeft GSMweb enkele voordelige modellen, die niet alleen je telefoon opladen als je het echt, echt heel hard nodig hebt, maar ook je tegelijkertijd een QR lader besparen. En aangezien Samsung geen lader meelevert, is dit bepaald geen gekke investering.

Samsung Galaxy S21 Ultra versus de Plus

De Samsung S21 familie bestaat uit drie modellen. Naast de standaard S21, is er de Samsung Galaxy S21 Plus en de Samsung Galaxy S21 Ultra.

Vergeleken met de standaard S21, is de Ultra circa twee maal zo duur. In ruil daarvoor krijg je dan wel een QHD-scherm, een vijftal camera’s en in de smartrphonemarkt onovertroffen video eigenschappen. Het is niet voor niets dat in bijna elke Samsung Galaxy S21 review, juist de Ultra de meest lovende opmerkingen binnensleept.

samsung galaxy s21 (review)
De S21 (links), de S21 Plus (midden) en de S21 Ultra (rechts).

Samsung Galaxy S21 Ultra los toestel prijzen

Goedkoop is het toestel niet. De 5G Samsung Galaxy S21 Ultra los toestel prijzen liggen tussen rond de duizend (refurbished) tot 1429 euro (Samsung shop). De beste uitvoering, die met 512 GB intern geheugen, is bij de aanbieder GSMweb, voor iets meer dan 1200 euro te krijgen. De goedkoopste Ultra (128 GB) kost je iets meer dan duizend euro bij deze prijsvechter.

Maar je kan ook kiezen voor de iets minder luxe, maart toch nog heel behoorlijke Samsung Galaxy S21 Plus 5G. De prijzen hiervan liggen lager.

Nog meer weten over deze smartphone? Vergelijk ze op GSMWeb.nl!

Conclusie Samsung Galaxy S21 Plus en Ultra

Met de Samsung Galaxy S21 Plus en vooral de Samsung Galaxy S21 Ultra, heeft Samsung een nieuwe kampioen neergezet voor het Android platform. Want het toestel heeft eigenlijk geen zwakke punten. De camera’s zijn namelijk zeer goed, ook het scherm is de beste uit de industrie. Wel is het ontbreken van een slot voor SD geheugenkaartjes een gemis, zeker voor de videomakers waar het bedrijf zich op richt.

Het toestel heeft ook een vrij grote accu van 4200 mAh, waar het een spaarzaam beroep op doet. Het is bovendien snel op te laden. Dit zijn beide grote pluspunten voor fotografen die vaak en lang op pad zijn. Als all-round vlaggenschiptoestel doet het dan ook zeker wat het moet doen, en zal het Samsung fans zeker blij maken.

Gezien de superieure prestaties van het Ultra model, is dit de paar honderd euro die het extra kost vergeleken met de Plus, in principe duidelijk waard.

Aan dit toestel kan je je eigenlijk geen buil vallen. Wel is het behoorlijk aan de prijs, en zijn er goedkopere, maar iets slechtere, Chinese alternatieven.

FAQ Samsung Galaxy S21 Plus en Ultra

Waarom de Samsung Galaxy S21 kopen?

Dit is een prima allround toestel zonder zwakke punten. De camera’s, vooral het nachtzicht zijn daarvan het sterkste punt. Verder wordt de gemiddelde gebruiker blij van de grote accu, de snelle processor, het prachtige beeld, het Samsung gevoel, de solide, afgeronde bouw en het energiezuinige toestel.

Wat is het verschil tussen de Samsung Galaxy S21 Plus, Ultra en de “gewone” S21?

Deze verschillen zijn behoorlijk groot, vooral de Ultra is echt een klasse beter dan de twee goedkopere toestellen. Denk hierbij aan verbeteringen over de hele linie. Zo zijn de camera’s en het scherm van de Ultra veel beter.

Samsung Galaxy S21 los toestel of abonnement?

Meestal is het slimmer om het toestel los te kopen en een sim-only abonnement af te sluiten. Abonnementen met toestel zijn in feite een lening. En daar betaal je naast een BKR registratie, ook vaak rente voor, verwerkt in de maandelijkse prijs. Als je eigenlijk geen dure telefoon kan betalen, is het handiger om een goedkoper model, of een refurbished model, te kopen, dan om te lenen.

Voordelig Samsung Galaxy S21 kopen?

Eenvoudig de laatste modellen vergelijken? Dat kan eenvoudig via GSMWeb!

Home » Telefoon merken | Wat is het beste merk? (2021) » Samsung Telefoon: voor welke serie ga jij? (2021) » Samsung Galaxy S21 (Ultra) – Review van een marktleider

Alle Samsung Galaxy S21 Ultra specs

Hieronder vermelden we de volledige Samsung Galaxy S21 Plus en Ultra specs, zoals opgegeven door de fabrikant. Wil je echt een totaal overzicht van alle technische informatie, lees dan verder. Of als je in slaap wilt vallen.

Prijs

Een Samsung Galaxy S21 kopen: € 700 (refurbished) tot € 899 (Samsung Shop).
De Samsung Galaxy S21 Plus kopen: € 732 (refurbished) tot 1000 euro voor de 256 GB versie bij sommige dure aanbieders
Samsung Galaxy S21 Ultra kopen: € 1000 (refurbished) tot € 1259 (512 GB versie nieuw )

Afmetingen en bouw

Afmetingen: 165,1 x 75,6 x 8,9 mm
Massa: Ca. 229 g (inclusief de accu)
Kleur: zwart, zilver, blauw, bruin, grijs
Glass front (Gorilla Glass Victus), glass back (Gorilla Glass Victus), aluminium frame
SIM Single SIM (Nano-SIM and/or eSIM) or Dual SIM (Nano-SIM and/or eSIM, dual stand-by)
IP68 dust/water resistant tot 1,5m diepte, maximaal 30 min

Laden

Battery Type Li-Ion 5000 mAh, non-removable
Charging Fast charging 25W
USB Power Delivery 3.0
Fast Qi/PMA wireless charging 15W
Reverse wireless charging (met je toestel e.g. draadloze hoofdtelefoon opladen) 4.5W
Stand-by tijd 114 uur

Scherm

Stylus support

Display Type Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+, 1500 nits (peak)
Size 6.8 inches, 112.1 cm2 (~89.8% screen-to-body ratio)
Resolutie 1440 x 3200 pixels, 20:9 ratio (~515 ppi density)
Protection Corning Gorilla Glass Victus
Always-on display

Chipset: CPU, GPU, NPU, RAM en permanente opslag

Platform OS Android 11, One UI 3.1
Chipset Exynos 2100 (5 nm) – International
CPU Octa-core (1×2.9 GHz Cortex-X1 & 3×2.80 GHz Cortex-A78 & 4×2.2 GHz Cortex-A55) – International
GPU Mali-G78 MP14 – International
Memory Card slot No
Internal 128GB 8GB RAM / 128GB 12GB RAM / 256GB 12GB RAM / 512GB 12GB RAM / 512GB 16GB RAM
UFS (Universal Flash Storage) 3.1

Camera’s

Main Camera Quad 108 MP, f/1.8, 24mm (wide), 1/1.33″, 0.8µm, PDAF, Laser AF, OIS
10 MP, f/4.9, 240mm (periscoop telelens), 1/3.24″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 10x optical zoom
10 MP, f/2.4, 70mm (telelens), 1/3.24″, 1.22µm, dual pixel PDAF, OIS, 3x optical zoom
12 MP, f/2.2, 13mm (ultrawide), 1/2.55″, 1.4µm, dual pixel PDAF, Super Steady video
Met LED flash, auto-HDR, panorama
Video 8K@24fps, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/240fps, 720p@960fps, HDR10+, stereo sound rec., gyro-EIS
Selfie camera Single 40 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.8″, 0.7µm, PDAF
Met Dual video call, Auto-HDR
Video 4K@30/60fps, 1080p@30fps

Geluid

Stereo speakers
geen aansluiting voor een hoofdtelefoon; dit moet via Bluetooth
32-bit/384kHz audio
Tuned by AKG
Loudspeaker -25.5 LUFS (erg goed)

Draadloos en USB

Comms WLAN Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
Bluetooth 5.2, A2DP, LE
GPS met A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO
NFC
USB Type-C 3.2, USB On-The-Go

Sensoren

Fingerprint (under display, ultrasonisch), accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer

Overig

Samsung DeX, Samsung Wireless DeX (desktop experience support)
(voorziening om draadloos te kunnen werken met je Samsung tv als monitor)

Bixby natural language commands and dictation
Samsung Pay (Visa, MasterCard certified)
Ultra Wideband (UWB) support

Disclaimer: de opgave van de fabrikant zelf is uiteraard leidend.

Overtuigd door de goede Samsung Galaxy S21 specs?

Je Samsung Galaxy S21 kopen kan voordelig bij GSMWeb!

Home » Telefoon merken | Wat is het beste merk? (2021) » Samsung Telefoon: voor welke serie ga jij? (2021) » Samsung Galaxy S21 (Ultra) – Review van een marktleider

Andere Samsung telefoon reviews

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *