PlayStation 5, Xbox series X

Designerproblemen en oververhitting PlayStation 5?

Vuile social media oorlog over PlayStation 5 en Xbox Series X begonnen.

Sony verraste de gaming-wereld en daarmee de ontwikkelaars bij Xbox Series X met de lancering van haar nieuwe DualSense controller voor de PlayStation 5. Dit werd echter niet helemaal het glorieuze moment waar Sony op hoopte, want met de lancering brak er -eveneens onverwacht- een oorlog uit op social media.

Gek genoeg ligt de bron bij een tweet van 2 april, dus ver vóór lancering van de controller door Sony. In de, inmiddels beruchte, tweet deelt de baas van de bekende website windowscentralcom een ingezonden mededeling van Jeff Rickel, een bekende computerjournalist met een aantal boeken op zijn naam. In de tweet maakt Rickel, zoals je kunt lezen, gehakt van de Sony PlayStation 5.

Er zouden grote problemen zijn met het ontwerp van de console. Deze zou namelijk niet ruim genoeg zijn om de ventilatie voor de processor te reguleren. Aangezien Sony, wederom volgens Rickel, de processoren te ver gecloaked heeft (oftwel tot -en in dit geval dus over- de rand van de capaciteit laat gaan) worden deze te heet. Hierdoor vertraagt de werking en zou je dus geen goede spelbeleving ervaren.

Vervolgens wordt Rickel echt venijnig door te stellen dat ontwikkelaars bij spellenfabrikanten nog geen launch games hebben aangekondigd omdat de console zo slecht is dat ze niet weten wat ze zouden kunnen verbeteren zonder overbelasting. Met de uitsmijter dat Sony hoopt dat men dit probleem door de naam PlayStation 2 jaar kan rekken zodat men een herontwerp kan maken dat wel goed probeert Ricker Sony definitief de das om te doen. De hele tweet kun je hier zien.

Hoewel Rubino de term ‘FUD’ gebruikt (dat staat voor het verspreiden van fear, uncertainty and doubt oftewel roddel en achterklap om een ander pootje te halen) is het feit dat hij dat online zet (met zijn positie bij windowscentral in het achterhoofd) natuurlijk geen aangenaam genoegen voor Sony. Bovendien reageert een van de andere schrijvers van Windowscentral.com dat hij dergelijke problemen ook van bronnen heeft gehoord.

Totdat Sony haar controller lanceerde werd er eigenlijk alleen door insiders gereageerd op de stellingen van Ricker. Er was discussie over zijn geschiedenis (zo is hij al langer zeer sceptisch over de PS5 en heeft hij geen historie als het over lekken in de gaming industrie gaat, dus vindt men zijn reputatie discutabel) en sommige ontwikkelaars sprongen voor Sony in de bres.

Aan de andere kant deelt Sony op dit gebied inderdaad minder dan je misschien zou verwachten. Bovendien is het onduidelijk wat het belang van Ricker zou zijn om FUD (of nepnieuws) te verspreiden. De teneur was dan ook ‘we wachten wel af‘.

Dit veranderde toen zo ongeveer tegelijk met lancering van de controller op Reddit een post verscheen van iemand die klaarblijkelijk goed geïnformeerd is. Hij maakt gehakt van Ricker en zijn stellingen en stelt dat deze claims juist een uitdaging voor PS5 en de game-ontwikkelaars is om Xbox van de kaart te blazen. Daarmee opende hij een ongemeen felle discussie. Zowel Sony als Xbox hebben (nog) niet officieel gereageerd op de situatie, maar de vuile oorlog om de console van 2020 lijkt begonnen. In onze console-beatdown maakten we overigens al een minder verhitte vergelijking tussen beide consoles.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *