Ingress Prime | De wereld is niet wat het lijkt

Dankzij de Ingress map bestaan games als Pokémon Go. De miljoenen Enlightened en Resistance aanhangers van deze wat ondergesneeuwde, maar loeispannende strategische AR game speuren nog steeds de Ingress intel map af naar portals en fields.

ingress prime
Ingress was de eerste augmented reality game die echt doorbrak.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/gaming-ar/”]

Wat maakt Ingress Prime anders?

De wereld is niet wat het lijkt. Want na een uit de hand gelopen experiment op het CERN is de wereld overspoeld met een onzichtbaar goedje met grote krachten, Exotische Materie (XM). Dat is nog niet alles. Twee facties van geheim agenten binnen de geheime organisatie NIA strijden namelijk om de toekomst van de aarde. Zullen de Enlightened er in slagen XM in te zetten voor het heil van de mensheid, of zal de Resistance deze sinistere alien samenzwering op tijd stoppen? Welkom in Ingress Prime.

Nooit meer een duel om een portal verliezen door een leeg toestel?

Wees dan slim. Met een mega powerbank van Bol.com heb jij de langste adem!

Ingress Prime: hoe het allemaal begon

Al duizenden jaren wordt de aarde omringd door XM, exotische materie, die via portals de aarde binnenkomt. Zo gaat de back story van de game. Deze materie beïnvloedt ook de geest, en leidt tot creativiteit. De mensheid bouwde daarom piramides, tempels en andere monumenten rondom deze onzichtbare krachtpunten, maar niemand had door waarom.

Maar toen deed een groep wetenschappers een sensationele ontdekking. Ze ontdekten namelijk het bestaan van XM. Er brak toen een conflict uit. De groep splitste daarna in twee facties.

Eén factie, de Enlightened, in-game vanwege hun groene speelkleur ook wel de “kikkers” genoemd, wil de mensheid verder helpen met XM.

De andere, de blauwe Resistance, in-game bekend als de “smurfen” om een reden die je nu wel kan bedenken, wil juist de buitenaardse dreiging van de Shapers opsporen en vernietigen.

Beide facties willen ook een zo groot mogelijk deel van de aarde bedekken met hun velden. Want hoe meer velden, hoe meer XM ze kunnen oogsten en hoe machtiger hun factie wordt. Maar dat konden ze niet alleen. Dus ontwikkelden de wetenschappers een handscanner, vermomd als een AR game, jawel, Ingress.

ingress intel map
Nieuw in het spel? Een tutorial helpt je op weg.

Met deze handscanner kan je op jacht naar portals en ze met jouw resonators overnemen. Daarvoor moet je soms eerst de vijandelijke resonators opblazen.

Resonators, portals en velden op de Ingress intel map

Ingress draait om portals, lijnen en velden.

Acht resonators per portal

Portals zijn punten in je omgeving die bijzondere betekenis hebben. Denk bijvoorbeeld aan kunstwerken, kerken, speeltuinen, monumenten en dergelijke. Ook belangrijk om te weten: elke portal heeft acht plekken waarop resonators geplaatst kunnen worden.

Als je deze plekken opvult met jouw resonators, dan wordt het jouw portal. Hoe hoger level de portal heeft, hoe langere afstanden mogelijk zijn, en hoe guller de portal wordt bij een hack.

Portal vinden op de Ingress intel map en hacken

Aan resonators, energiekubussen, XMP bommen en andere game items kan je komen door portals te hacken.

ingress intel map portal
Deze portal heeft een hoge level (L7) en levert bij een hack daarom veel zware items op. L8 portals leveren het meeste op, maar vereisen 8 L8 resonators van 8 verschillende spelers. Een L8 portal bouwen vereist daarom veel overleg.

Daarvoor loop je naar een portal toe en hack je deze als deze binnen bereik komt. En hoe hoger de portal, hoe betere items je krijgt.

Een andere manier om aan extra items te komen is de Shaper glyphs foutloos te herhalen. In deze minigame kom je door de Hack button extra lang in te drukken. Na enige oefening lukt dit in de meeste gevallen.

Verbinden: lijnen en velden

Is een portal vol geplaatst met resonators, dan kan je een lijn leggen met een andere portal. Dan moet je wel de portal key van die andere portal in bezit hebben. Als je drie lijnen legt tussen portals, ontstaat een driehoekig veld.

Dit levert veel punten op, zowel voor jezelf als voor je factie. Hoe groter het veld, en hoe dichtbevolkter het gebied binnen het veld, des te meer punten.

Dus als je een veld rond bijvoorbeeld Rotterdam zou leggen, zou je enorm veel punten kunnen behalen. Dit is in de praktijk alleen mogelijk als heel veel spelers samenwerken, en de ruimte vrij houden. Want lijnen mogen elkaar niet kruisen. Dit vergt uitvoerige planning. Vandaar, dat hardcore Ingress spelers er veel tijd in steken.

Velden van dezelfde factie mogen elkaar wel overlappen. Tenminste, zolang de lijnen van het binnenste veld die van het buitenste veld niet kruisen.

Veel punten verdienen met velden maken en breken

Zo een dubbel veld levert extra punten op. Deze velden kapot maken trouwens ook.

Je verwoest alle lijnen die naar een portal lopen, als je alle resonators van dit vijandige portal opblaast.

Daarom is het slim om als je omringd bent door Enlightened spelers, je bij de Resistance aan te sluiten en andersom. Zo kan je sneller levelen. Want een felle strijd waarbij je elkaars veldjes en portals verwoest en overneemt, kan zo al snel de gewilde level 8 in bereik brengen.

Missies

Ingress is meer dan alleen veldjes leggen. Zo kan je ook missies voltooien en medailles verdienen. De missies zijn door Ingress spelers bedacht en hebben vaak een lokaal thema.

ingress map xmp bom
L8 XMP Bursters zijn erg gewild. Hiermee zaai je namelijk dood en verderf onder vijandige portals. Zo kan je veel punten verdienen, vooral in gebieden waar de portals dicht op elkaar staan. Want dan kan je meerdere portals tegelijk opblazen.

Monumentale hack

Een groep Wit-Russische hackers is er ooit in geslaagd om een veld over Europa heen te leggen.

Dat deden ze, door met location spoofing, alle portals op Spitsbergen, in Iran en op de Canarische Eilanden te hacken en alle dwarsverbindingen af te knippen. Voldoende reden voor een ban, uiteraard.

Een Ingress speler is toen naar Spitsbergen gevlogen en heeft deze portals opgeblazen. Maar, eerlijk is eerlijk, een mooie stunt was het wel.

ingress intel map
/Ingress map met het veld.

Anomalies: game events van Ingress

Ingress staat bekend om haar geregelde internationale events voor deelnemende spelers, de Anomalies. Tijdens deze Anomalies zijn er nieuwe ontwikkelingen in de enorme role playing game die Ingress vormt.

Helaas groeide de covid-epidemie roet in het eten van deze traditie. Ingress fans hopen dat de Anomalies weer in volle glorie hersteld zullen worden. Maar op dit moment zijn ze nog niet gepland.

ingress intel map anomaly
Ingress events worden vaak druk bezocht. Daphne Domingo (Daphify), Wikimedia Commons, CC 2.0

Ingress map / Ingress intel map

Helaas biedt de Ingress app zelf maar een beperkte Ingress intel map view op je omgeving. Wil je kijken hoe de velden er in je stad bij liggen, dan moet je dus gebruik maken van websites waar de Ingress map op te vinden is. De bekendste is die van Niantic zelf: https://intel.ingress.com/intel.

Systeemeisen en aanbevelingen voor Ingress

Voor Android toestellen zijn de eisen:

 • Minimum resolutie 480×800 pixels
 • Minimum of 512MB RAM
 • ARMv6+ processor
 • GPU that supports OpenGL ES 3.0
 • Snelle Wi-Fi of netwerkbverbinding
 • GPS
 • Android 5+
 • Rooted devices niet ondersteund

En voor de iPhone zijn de eisen:

 • iOS 12.en hoger (dus iPhone 5S / plus en hoger, iPod Touch (6e generatie en hoger, alle iPads vanaf de 2e generatie)
 • Snelle Wi-Fi or network connectie
 • GPS
 • Jailbroken devices niet ondersteund

Een werkend kompas is zeker aan te bevelen. Want weliswaar kan je Ingress zonder kompas ook spelen, maar dan moet je steeds zelf de juiste richting zien uit te vinden.

Rooted en jailbroken toestellen worden niet ondersteund, omdfat je hiermee lokaties kan spoofen. Zo kan je op een oneerlijke manier moeilijk bereikbare portals, bijvoorbeeld op een onbewoond eilandje, of in een pretpark dat in de winter gesloten is, overnemen en zo lange, onbreekbare lijnen leggen. Waar eerlijke spelers dan maanden lang mee opgescheept zitten.

Beter genieten van Ingress?

Koop een telefoon die speciaal geschikt is voor augmented reality!

Ingress op Netflix

Netflix heeft ook een anime-serie gepubliceerd met de Ingress story in de hoofdrol.

De serie kent een Japanse en een Engelstalige versie en is nu al twee seizoenen uit.

Ingress animatieserie op Netflix

Zal Ingress overleven, en zich verder evolueren als bijvoorbeeld Star Trek, Pokémon en andere beroemde game- en scifi series?

Pluspunt is wel dat Ingress opmerkelijk veel diepgang heeft en een interessante backstory. Plus, natuurlijk, een hechte groep fans. Dat zijn allemaal factoren die de game kansrijk maken. Hopelijk gaat deze pionierende, eigenzinnige augmented reality game daarom een mooie toekomst tegemoet.

Waarom Ingress spelen?

 • Boeiende backstory
  Je bent onderdeel van een wereldwijd role playing game.
 • Gratis spelen
  Ingress spelen is gratis. Aan premium events meedoen, en speciale items kopen, kost wel geld. het voor gamers bekende freemium model.
 • Wereldomvattende projecten.
  Ingress kan je zowel lokaal, als globaal spelen. Ga je op vakantie naar de Engelse oostkust? Wie weet lukt het je wel een lijn dwars over de Noordzee te leggen.
 • Leer je omgeving kennen en blijf in beweging.
  Slimme spelers maken lopend of fietsend hun rondje langs hun portals. Terwijl jij je Ingress intel map raadpleegt, leer je je omgeving goed kennen en werk je aan je conditie.
 • Speel met duizenden andere spelers.
  Ingress is nog steedss populair en zeker in grotere steden vind je veel spelers. Op het platteland zijn minder spelers, maar daar kan je wél grotere velden leggen.

Heb jij toch meer interesse in VR games? Lees dan hier verder over VR games en kijk of hier wat leuke spellen tussen zitten!

Nooit meer stress door een krappe databundel?

Neem Unlimited Data. Bekijk de scherpe aanbiedingen op GSMweb!

Veelgestelde vragen over Ingress

Is Ingress wat voor mij?

Hou je van strategie, beweging, je omgeving ontdekken en een spannende plot? Dan is Ingress zeker wat voor jou. Downloaden en de gameplay is gratis.

Hoe vind ik Ingress spelers in mijn omgeving?

De game heeft een lokale chat functie. Ook zijn er speciale Telegram groepen en Google chat groepen voor de Enlightened en de Resistance facties.

Waar vind ik de Ingress map en de Ingress intel map?

Je directe omgeving kan je in de Ingress app zien. De site https://intel.ingress.com/intel biedt een rechtstreekse link naar de Ingress intel map.


Hier vind je meer Apparata game nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *