Gaming monitor | Een ultrawide monitor of toch eenvoudig?

Games draaien om wat je ervaart. En dat is vooral wat we zien. Een goede gaming monitor maakt vaak het verschil tussen een geweldige game waar je helemaal in opgaat, en pijnlijke ogen. Hieronder een gids, zodat jij aan een niet al te dure gaming pc monitor kan komen, die toch jouw game ervaring net dat verschil meegeeft.

gaming monitor hp omen

Vooral bij langere en intensieve games merk je het verschil tussen een groot, rustig beeld dat onmiddellijk reageert op jouw bewegingen, en een klein, flikkerend beeld waardoor je snel vermoeid raakt en je net een sniper of monster mist.

In dit artikel ontdek je hoe jij een gaming pc monitor vindt waar je jarenlang plezier van zal hebben.

[vergelijker url=”https://marketplace.tedeas.com/comparator/embed/telefonie-de-beste-samsung-telefoon-van-dit-moment-2021/”]

Waarom een gaming monitor kopen?

Een goede monitor is bij kantoorwerk heel belangrijk. Het blijkt dat een extra groot scherm, waarop je meerdere vensters tegelijk kan openen, echt een enorm verschil maakt in je productiviteit. Ook een hoge resolutie is nuttig. Hoe meer puntjes per inch, hoe gedetailleerder het beeld en hoe meer je kan waarnemen.

Dit geldt des te sterker voor een dedicated gaming monitor. Een gamer heeft daarbij nog extra eisen. Een monitor moet heel snel kunnen reageren – 1 ms is eigenlijk wel de standaard bij een goede gaming pc monitor. Ook is een game monitor vaak veel breder dan een werkmonitor. Een kantoormonitor schiet wat dat betreft vaak tekort.

Verder moet het beeld rustig zijn, wat je bereikt door een hoge refresh rate – en moet kleur en contrast voldoende hoog zijn. Een game monitor is speciaal hierop ontworpen.

Veel gamers verwaarlozen hun monitor. Dat is jammer. Van een goede game monitor heb je vele jaren plezier. Want beeldschermen verouderen technisch gesproken veel minder snel, dan bijvoorbeeld een console of pc. Daarom is het verstandig, net even wat meer uit te geven aan een kwalitatief goede gaming monitor. Uiteraard moet je ook hier een afweging maken tussen wat je er voor over hebt en wat het aanbod is.

Gelijk een gaming monitor kopen?

Reeds overtuigd en klaar om te genieten van het comfort van je eigen A-klasse gaming monitor? Koop gelijk de beste apparatuur goedkoop bij Bol.com!

Voordelen van een gaming monitor

Gaming is een heel andere activiteit dan, zeg, filmpjes bekijken of tekstverwerken. Je reflexen en zintuigen worden tot het uiterste geprikkeld. Dat vaak uren lang. Dat stelt heel andere eisen aan je apparatuur.

Daarom zijn er speciale gaming monitors ontwikkeld. En gaat een ervaren gamer niet voor minder.

Heel belangrijk aan een gaming monitor is de samenwerking met de videokaart. Heb je bijvoorbeeld een zeer krachtige videokaart en een standaard monitor met een lage resolutie zoals 720p, dan onderbenut je de videokaart. Omgekeerd kan een zwakke videokaart geen 4K gaming monitor aan zonder te flikkeren.

Als je flink hebt geïnvesteerd in een zware videokaart, is het daarom belangrijk ook je monitor hierop te kiezen. Bijkomend voordeel is dat je dan meteen ook een goede werkmonitor hebt, die veel minder belastend is voor je ogen, als je thuis werkt. Wat in deze tijden van corona steeds vaker gebeurt.

Hoe kies ik de beste gaming monitor?

E-sporters en andere hardcore gamers besteden veel aandacht aan hun gaming monitor. Daarnaast besteden ze ook veel aandacht aan een gaming headset. Daarbij letten ze vooral op de volgende kenmerken. Overigens niet op volgorde van belangrijkheid.

gaming monitor
Ons gezichtsveld is veel breder dan hoog. Een ultrawide game monitor, die ook een curved game monitor is die meebuigt met het gezichtsveld speelt hier op in.

Vorm van het scherm

Een ultrawide game monitor is erg breed, vaak wel 43:18 of 21:9. Dit sluit aan op de verhouding tussen breedte en hoogte van ons blikveld.

Verder maak je bij gaming veel snelle oogbewegingen. Ons oog is een soort camera die zich steeds scherp stelt. De ultrawide game monitor heeft daarom bij veel modellen een gekromde vorm, ook wel bekend als curved gaming monitor.

Niet alleen wordt het beeld zo natuurgetrouwer, omdat de afstand van elk deel van het scherm overal gelijk is. Een ander belangrijk voordeel is dat je oog zich niet steeds hoeft aan te passen aan een verschillende afstand. En dat verschil merk je wel na uren gamen. Let wel op de mate van kromming. Een curved gaming monitor met een 1800R curve, bijvoorbeeld, bevindt zich op 1,8 meter afstand van je hoofd. De vraag is of dat op je gaming bureau past.

Een ultrawide game monitor zuigt je sterker in het spel, maar is wel duurder.

Afmetingen: 27 inch gaming monitor of 32 inch gaming monitor?

Een groot scherm is doorgaans beter, maar afmetingen zeggen niet alles. Je kan immers hetzelfde effect bereiken door een klein scherm met een hoge resolutie wat dichter bij je hoofd te zetten.

Het mooiste is een scherm, dat je blikveld voor het grootste deel vult. Dan moet je bij een normale afstand toch al gauw denken aan een 27 inch gaming monitor of een 32 inch gaming monitor (80 cm). Hierbij heeft een 32 inch gaming monitor de voorkeur boven een 27 inch gaming monitor.

Resolutie

Onze ogen hebben een resolutie van een kleine 600 megapixels. Dat kom neer op een scherm van ruwweg 32 000 x 16 000 pixels. Veel meer dan zelfs een duur 8K-scherm (7680 x 4320 pixels) kan bieden. Dat betekent dat in principe een hogere resolutie nog steeds duidelijk te merken is.

Ga in ieder geval minimaal voor een 1440p scherm (QHD) of beter, zoals ultrawide of 4K gaming monitor. Gesteld, uiteraard, dat je videokaart dat aankan, want meer pixels betekent meer rekenwerk. Niet voor niets hebben insecten facetogen. Meer informatie kunnen hun nietige hersentjes domweg niet aan.

Verversingssnelheid: 144 Hz gaming monitor of 240 Hz gaming monitor?

Elke seconde wordt een beeldscherm talloze malen pixel voor pixel ververst. De snelheid wordt uitgedrukt in hertz (Hz; aantal keren per seconde). Iemand die niet speelt, of beginnende gamer heeft genoeg aan een 60Hz tot 75Hz toestel.

Een fanatieke gamer gaat voor een 144Hz gaming monitor, waar een echte e-sporter niet voor minder dan een 240 Hz gaming monitor kiest. Deze modellen zijn natuurlijk duurder. Speel je rustiger spellen, dan kan je op dit punt compromissen sluiten. Kijk ook hier, wat je grafische kaart aan kan. Een 144 Hz gaming monitor of 240 Hz gaming monitor zal terugschakelen naar 60 Hz als dat de maximale snelheid is die je grafische kaart aan kan.

Reactiesnelheid

Vooral bij zeer snelle games zoals first person shooters wil je een reactiesnelheid van 1 milliseconde. Dit voorkomt ghosting: dubbele beelden, die achterblijven van het vorige beeld. Bij 1 ms reactietijd treedt dit effect niet op, waardoor dit een must is voor gamers, die shooters met veel visuele effecten spelen. Ook hier geldt dat een beginnende gamer of een liefhebber van langzame spellen, op dit punt kan bezuinigen.

Adaptive sync: G-sync compatible en Freesync

Deze nogal technische termen geven aan of de monitor zijn refresh rate afstemt met de grafische kaart. Dat voorkomt lelijke strepen op het scherm. Freesync kan alleen met AMD grafische kaarten samenwerken, G-Sync compatible zowel met AMD-kaarten als met NVIDIA-videokaarten. Check dus je grafische kaart. Met G-sync compatible zit je altijd safe.

Console- of pc game monitor; HDMI of DisplayPort

Kijk bij het beeldscherm ook of dit consoles ondersteunt of juist pc. Of allebei. Je wilt niet met een mooie 4K gaming monitor thuiskomen die niet aangesloten kan worden op je systeem. Ook van belang is het systeem, waarmee de monitor aan de pc wordt aangesloten.

Kleurengamma

Voor vrouwelijke gamers en gamers die het vooral om de ervaring gaat, is kleur belangrijker dan voor hard core FPS gamers. Vrouwen hebben doorgaans namelijk meer kleurgevoelige ‘kegeltjes’ op hun netvlies dan mannen.

IPS biedt de beste kleurkwaliteit en contrast, maar een langzame reactietijd. TN ruilt een iets mindere kleur in voor een zeer snelle reactietijd, voor een lage prijs. VA bereikt nu de reactietijden van TN en biedt veel betere kleurweergave, waardoor VA TN steeds meer vervangt. Kortom: hardcore gamers gaan het best voor VA of eventueel TN. Doe je veel aan video editing en kijk je veel series op je monitor, overweeg dan ook IPS.

Alternatieven voor de game monitor

In plaats van een game monitor, kan je ook voor een andere oplossing kiezen. Er zijn twee oplossingen, die elk uitersten vormen.

De eerste oplossing is een game beamer. Een game beamer biedt een schermgrootte van enkele meters, en kan je ook prima gebruiken voor een thuisbioscoop. Game beamers nemen ook weinig plaats in.

Wel moet je een wand vrijhouden voor de beamer, en natuurlijk de projectiebundel. ook moet je je game bureau zo neerzetten, dat je de projectie kan zien.

Een alternatief is dat je voor een kleinere beamer kiest. Daglicht hindert natuurlijk het gebruik van de beamer.

gaming beamer
Een gaming beamer is vaak een interessant alternatief voor een monitor.

De tweede oplossing is een virtual reality bril. Hierbij is de gaming monitor verkleind tot een bril, vlakbij je ogen. Als bonus kan je virtual reality spellen spelen.

Virtual reality brillen hebben niet een heel hoge resolutie. Brillen als de Oculus Rift of de HTC Vive komen op ongeveer 2000 x 1000 pixels, hoewel de duurdere HTC Vive Pro en Oculus Quest op de dubbele resolutie zitten.

Nadeel is dat je een scherm niet kan delen en de over het algemeen minder snelle verversingssnelheid.

vr bril
Een VR bril, zoals dit zwaarste Vive model, is in feite een draagbare game monitor.

Toch zullen vermoedelijk virtual reality en augmented reality brillen uiteindelijk de game monitor vervangen.

Ga voor de totale game ervaring!

Ben je er uit welke gaming monitor de beste voor je is? Ga direct naar Bol.com om je eigen gaming monitor goedkoop in huis te krijgen!

Samengevat: wat zijn de voordelen van een gaming monitor?

 • Meer comfort dan een gebruikelijke monitor
  De game monitor is speciaal ingericht voor actieve gamers. Dat betekent dat het veel prettiger is om lang te gamen achter een game monitor. Zo krijg je als gamer minder snel last van klachten, hoewel een goede game stoel dan ook erg belangrijk is.
 • Beter en sneller beeld.
  De game monitor is speciaal ingericht om de gamer zo veel mogelijk confort te bieden. Zo ververst het beeld sneller en is het speciaal ingericht om snelle wisselingen in het beeld te verwerken.
 • Het kan zo luxe als je zelf wilt.
  Wil je echt het beste van het beste als gamer, dan kan je kiezen voor widescreen, QHD of zelfs 4K schermen. OIp dit moment komen al de eerste 8K schermen op de markt.
 • Ook gebruik als werkplek.
  Een gespecialiseerd scherm is vaak ook erg geschikt om bijvoorbeeld videobewerking of programmeerwerk op te doen. Uiteraard is voor videobewerking een kleurecht scherm nodig. Kies dan voor de langzamere, maar qua kleur veel betere IPS of VA schermen.
 • Meer kills.
  Vooral voor e-sporters, maar ook voor hard core gamers is goede apparatuur het verschil tussen winst of verlies. Wil je echt meedraaien op professioneel niveau of in ieder geval tot de betere gamers behoren, dan geeft een goede game monitor net dat extra zetje om jou de overwinning te laten behalen.

Heb jij nog andere accessoires nodig? Lees hier meer over de belangrijkste accessoires voor het gamen.

Game monitor: veel gestelde vragen

Wat is een gaming monitor?

Een gaming monitor is een beeldscherm dat speciaal is ontworpen voor gamers. Zo zal een gaming monitor vaak veel breder zijn dan een standaard beeldscherm en een hogere refresh rate kennen.

Waarom een 4K gaming monitor kopen?

Gaming vereist andere dingen van een monitor dan huis- tuin- en keukengebruik., Zo moet een gamer veel sneller kunnen reageren. Een gaming monitor, die soepel kan samenwerken met je grafische kaart, is dan een duidelijk voordeel in de game.

Zijn er alternatieven voor een gaming monitor?

Het meest voor de hand liggende alternatief is natuurlijk een standaard monitor. Dit kan je zeker overwegen als je niet zo vaak gamet en ook veel thuis werkt. Een game beamer biedt als voordeel dat je over een werkelijk enorm scherm beschikt waar je ook films mee kan bekijken, als thuisbioscoop. Een alternatief dat waarschijnlijk in de verdere toekomst de gaming monitor zal vervangen is de virtual- en augmented reality bril.

Claim your view!

Alle voordelen duidelijk? Wil je ook je ogen mee laten genieten? Ga nu naar Bol.com zodat je de beste gaming monitor kopen kunt!

Andere accessoires

Geïnteresseerd in andere accessoires voor de beste game-ervaringen? Kijk eens naar onze tips om de beste muis uit te zoeken!


Hier vind je meer Apparata game nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *