11 dingen die je moet weten over Gran Turismo Sport

Gran Turismo Sport
PlayStation bezitters kunnen dit jaar nog aan de slag met een hagelnieuwe Gran Turismo. Wat kunnen we precies verwachten?

Gran Turismo Sport is geen Gran Turismo 7. Dat gezegd hebbende, Sport is ook geen Prologue. Het nieuwste deel in de reeks zal op zichzelf komen te staan. In tegenstelling tot vorige delen draait het in Gran Turismo Sport vooral om online racen en competitie. We zetten enkele feiten op een rij om de game nu eens helder voor de geest te krijgen.

Geen beta
In tegenstelling tot wat Polyphony Digital eerder aankondigde hoeven we geen beta te verwachten. Zoals wel vaker bij de Japanners is de ontwikkeling van de game letterlijk een race tegen de klok. Om Gran Turismo Sport in november af te hebben voor het grote publiek is gekozen om geen beta te lanceren. Een domper voor de fans, maar als het een uitstel doet voorkomen slikt men graag deze zure appel even door.

GT-R

Nog steeds stofzuigergeluiden
Het is een bekend puntje bij een Gran Turismo game: de auto’s klinken als ‘stofzuigers’. Verwacht geen wonderen bij de nieuwe game. Hoewel GT-oprichter Kazunori Yamauchi beterschap beloofde na veel kritiek op deel 5 en 6 moet hij hierop terugkomen. Ook bij Sport kunnen we vergelijkbare geluiden verwachten zoals bij eerdere delen.

Nieuwe auto’s
Geen 50 Skylines, Civics of Impreza’s in Gran Turismo Sport, maar 137 auto’s die vanaf de grond opnieuw zijn opgebouwd. Waar in deel 6 veel auto’s een kopie waren van deel 5 is dat nu dus anders. Zo krijgen alle auto’s bijvoorbeeld een cockpit-view. Verwacht echter geen 137 verschillende auto’s. Zo komen de BMW M4 en de Mercedes AMG GT-S al dubbel voor in de game middels een Safety Car-trim.

Online racen en competities
Bij GT Sport draait het dus vooral om het online aspect. Er zullen verschillende game-modi’s zijn waar je onder andere de ‘eer van je land’ kan verdedigen. De Duitsers pakken een Audi R8 LMS en de Italianen een Ferrari 458 Italia GT3. Helaas valt er voor ons op GT3-gebied weinig in te brengen. Wellicht de Spyker C8 Spyder GT2R, Yamauchi?

Ook offline vermaak
Wie niet zit te wachten op online racen maar wel wel van een potje digitaal sturen houdt kan ook terecht bij GT Sport. Met 117 events, waaronder 62 missies, ben je wel een aantal uurtjes zoet.

GT Sport

Arcade = ouderwets fun!
De game zal op sociaal aspect ook best leuk zijn. En dan heb ik het niet over online, maar over het échte leven: met twee controllers en je maat op de bank. Sinds de komst van de PlayStation 4 kiezen heel veel ontwikkelaars voor games met een single-setup. Er zijn maar weinig spelletjes die je met z’n tweeën kan spelen. Gelukkig kun je bij GT Sport weer ouderwets tegen elkaar racen en elkaars tijden verbeteren tijdens een potje scheuren op de Nordschleife. De Arcade modus zal bestaan uit Single Race, Time Trial, Drift Trial en dus 2 players split-screen racen.

Vision Gran Turismo keert terug
Ook dit samenwerkende onderdeel met autofabrikanten keert terug naar de racegame. De reeds onthulde concepten zijn speelbaar in GT Sport en tevens zullen diverse merken nieuwe auto’s onthullen via de game. Onder andere Audi, Tesla en Zagato maken hun opwachting.

Stickers!
Beter goed gejat dan slecht bedacht. GT Sport krijgt eindelijk een livery editor waarin je zelf stickers kunt ontwerpen en toepassen op je bolide. De ontwerpen zullen online te delen zijn met andere spelers.

Livestream voor digitale raceliefhebbers
Net als bij een echte race zullen speciale competitiewedstrijden van GT Sport live te volgen zijn. Dit keer niet via de tv maar via het internet. Deze races zullen tevens worden voorzien van live commentaar.

GT Sport krijgt ondersteuning voor PlayStation VR
De racegame zal via Virtual Reality te spelen zijn. Het is niet duidelijk of dit bij de release in november al mogelijk is, maar de feature zal worden ondersteund.

De cijfers
Als laatste benoemen we alle cijfers welke tot nu toe bekend zijn. 137 auto’s, 117 offline events, 37 circuits op 19 verschillende locaties. Gran Turismo Sport verschijnt op 16 november exclusief voor de PlayStation 4.

Nog geen reacties

  • @Jantje_555: Haha “even”. Als de historie een indicatie is dan krijgen we misschien in 2020 een aankondiging van GT7 als launch titel voor de PS5 en 3 jaar nadat de PS5 op de markt is hebben we dan eindelijk GT7 wat dan een ontzettende teleurstelling blijkt te zijn omdat de game half af is, vol zit met nutteloze features die niemand gebruikt, er auto modellen uit GT6 zijn gebruikt om het aantal auto’s wat aan te vullen en als klap op de vuurpijl ook nog eens voorzien is van betaalde DLC om de boel nog even extra uit te melken. Oh en vergeet de eeuwige stofzuiger klanken niet, want realisme enzo. Gran Turismo was ooit leuk, sinds GT5 niet meer.

  • @audiisthebest: Heb Forza 6 Apex op m’n PC draaien. Werkelijk een prachtig spel en perfect geoptimaliseerd. Geluid is heerlijk, graphics zijn echt geweldig (regen is bijzonder mooi!) en de feeling is zelfs met keyboard super goed (had ik m’n G27 maar niet verkocht). En nog eens gratis ook! Kan ‘m iedereen aanraden. Je hebt wel een zware GPU nodig.

   Hopelijk komt er ook een volledige versie van Forza naar de PC. Dan koop ik ‘m zeker!

 1. Nope..

  Wat dat betreft is Forza (Horizon) toch vele malen beter..

  Zal deze game dan ook absoluut niet kopen, zie weinig toegoevoegde waarde vergeleken met de vorige edities, jammer..

 2. Kortom in Mei 2015 hadden we al iets wat veel beter was op de Ps4. Word niet enthousiaster van deze stats, op de livery editor na dan.

 3. Ik hoorde ook dat je hierin een racelicencie kan halen die ‘in het echte leven’ ook geldig is.

  En dat is serieus schijnbaar…

 4. Altijd hetzelfde met Gran Turismo, tientallen beloftes en toch steeds dezelfde fouten meesleuren (stofzuigergeluid!). Misschien wordt GT7 dat wellicht in 2023 zal uitkomen wel beter?

 5. “Nog steeds stofzuigergeluiden”

  Laat maar dan. Heb me daar enorm aan geïrriteerd in zowel 5 als 6. Vervolgens start je Asetto Corsa of Project Cars op.. Klinkt 10x beter. Als die het kunnen.. waarom GT dan niet?

 6. Ik heb eigenlijk geen idee hoe Forza is, nooit gespeeld en heb ook geen Xbox. Maar ik hoor vaak dat Forza de betere is, ben benieuwd of dat straks nog steeds zal zijn. Wel ben ik echt ontzettend blij dat je lekker met zijn tweetjes tegen elkaar kan racen. Ik speel bijvoorbeeld wel eens Formula 1 2015 of Need for Speed. Zo jammer dat je niet met zijn tweeën dat kan spelen. Dat is toch wel vaak waar het mij om gaat. Evenals met bijvoorbeeld Call of Duty of Fifa. Ik ben benieuwd naar GT Sport, ik ga hem wel weer kopen.

 7. 1 woord: Bagger. Als ze naar mijn inziens alleen investeren in graphics en niet in de sounds ben je gewoon verkeerd bezig. Crap! Maar hee, ’t verkoopt!

 8. Het leven is zo oneerlijk.
  Vroeger kon ik maanden uitkijken naar het kopen van een spel, om genoeg geld bij elkaar te sparen van Oma, Opa, verjaardag, Donald Duckwijk en hamburgers draaien in de slagerij op zaterdagochtend 06:00. Dan koop je zo’n spel en ben je zo meer dan 100 speeluren verder. Op een PS1 en PS2 op een bolle beeldbuis, in een halve kleding kast, voordat men het woord resolutie kende. 80 Ronden Grand Valley rijden en vooruit kijken naar over een kwartier, als je weer nieuwe banden had en daarmee je rondtijd kon verbeteren. Max 5 tegenstanders terwijl je de sponsoren op je eigen auto geeneens kon lezen.

  Nu ziet alles er prima uit en is zo gedetailleerd geworden dat je seconden van je rondje af kan halen door een stuurtje te hebben. Nu heb ik het geld wel, maar gewoon de tijd niet meer om zoiets te doen. En ik kan als volwassen man ook niet zo’n stuur en stoel in mijn huiskamer zetten! Jammer toch eigenlijk…

 9. Online modus, Jammer. Had gehoopt dat ze dat achterwege zouden laten, is toch binnen een week verziekt door cheaters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *