5 dingen die jouw iPad sneller maken

Apple iPad met zwevende hand
Met Apple’s grote evenement om de hoek zitten velen te denken om hun oude tablet in te ruilen voor een nieuwe, want het gaat allemaal zo traag de laatste tijd. Maar is dit wel nodig?

In het begin lijkt een iPad alles aan te kunnen. Apps openen razendsnel, swipen gaat moeiteloos, en de accu lijkt dagen mee te kunnen. Maar na verloop van tijd wordt de tablet trager, en de accu haalt het niet eens meer een halve dag zonder aan het stroom te moeten. Tijd voor een nieuwe dan, maar dat kost geld. Hieronder zijn 5 (gratis) tips die weer wat leven geven aan je oude iPad.

1. Herstarten
Omdat een iPad zo snel in en uit sluimerstand komt, vergeten veel mensen dat er ook nog zoiets als herstarten bestaat. Als bepaalde dingen niet meer werken, of de iPad voelt traag aan, dan kan je deze een keer opnieuw opstarten.

Je doet dit door de bovenste knop lang ingedrukt te houden. Bovenin het scherm verschijnt dan een balkje met “Zet uit”. Schuif deze naar rechts en de iPad is uit. Aanzetten kan weer door de bovenste knop een seconde of 2 in te drukken. Nu zal je een zwart scherm zien met een zilver Apple’tje, het tablet start nu weer op.

2. Werkgeheugen vrijmaken
Een iPad is niets anders dan een computertje in een fancy behuizing, en net zoals een ‘echte’ pc heeft een iPad ook werkgeheugen. Als dat vol raakt wordt de iPad trager en lopen applicaties vaker vast.

Je kunt dit oplossen door twee keer achter elkaar op de home-knop te drukken. Dan schuift er een laatje open van onderaf waar alle applicaties die je ooit opgestart hebt staan. Deze kosten allemaal nog werkgeheugen. Je kunt ze definitief afsluiten door het icoon lang ingedrukt te houden, er verschijnt dan een minnetje naast. Door daar op te drukken worden alle apps afgesloten. Daarna nogmaals op de home-knop drukken sluit het laatje weer. Je iPad zal nu wat sneller aanvoelen.

Het is aan te raden om dit zo eens in de twee weken te doen. Hiermee houdt je de tablet lekker snel, én je hoeft geen honderden apps te sluiten elke keer.

3. Spotlight uitzetten
Elke iPad heeft een ingebouwde zoekmachine. Deze heet Spotlight en is te benaderen door op het home-scherm een keer naar links te swipen, of door in hetzelfde scherm op de home-knop te drukken. Hiermee kan je de hele tablet doorzoeken, maar dit betekend wel dat er in de achtergrond constant gekeken moet worden naar veranderingen.

Als je dit niet gebruikt, kan je het uitzetten. Ook hier zal de iPad wat sneller van worden. Ga naar Instellingen > Algemeen > Zoeken met Spotlight. Nu kan je selecteren waar je in wilt zoeken, of voor elke categorie de vinkjes weghalen om Spotlight helemaal uit te zetten.

4. Opslagruimte vrijmaken
Dit klinkt misschien vrij onrelevant, maar het blijkt dat een stampvolle iPad een stuk trager is dan eentje die minimaal nog zo’n 20% vrij heeft. Na verloop van tijd kan de opslag aardig vollopen met nutteloze apps, foto’s, en vooral filmpjes.

De makkelijkste manier om ruimte vrij te maken is door alles wat je niet meer gebruikt van de iPad te halen. Je kunt zien wat de meeste ruimte opslokt door naar Instellingen > Algemeen > Gebruik te gaan. Je kunt hier zien hoeveel ruimte er nog vrij is, en wat deze ruimte gebruikt. Bij Foto’s is het ook nog mogelijk om per categorie te zien hoeveel ruimte de afbeeldingen innemen.

5. Herstellen
Dit is de meest rigoureuze stap om een iPad weer leven in te blazen. Dit is aan te raden als alle bovenstaande opties niet gewerkt hebben, of als bepaalde zaken als WiFi niet goed werken.

Sluit de iPad aan op een computer met iTunes, alleen dit stukje software kan deze wissen en herinstalleren.
Als eerste maken wij een backup van de iPad. Vaak wordt deze al op iCloud gemaakt, maar voor het gemak (en de zekerheid) maken we er nog eentje op de computer. Druk op de iPad in de zijbalk (Weergave > Toon Zijbalk), en vervolgens op de knop ‘Maak Reservekopie’. Als de iPad nog nooit op deze computer is aangesloten zal hij vragen om deze te machtigen. Doe dit, zodat de apps ook overgezet worden.

Druk dan op ‘Herstel iPad’. De laatste software zal downloaden en geïnstalleerd worden. Dit kan zomaar een half uur duren, afhankelijk van je computer en internetsnelheid.
Daarna zal de iPad opnieuw opstarten. Je krijgt nu een scherm te zien met twee keuzes: ‘Configureer als nieuwe iPad’ en ‘Zet reservekopie terug’. Kies de tweede optie, en druk op ‘Doorgaan’. De kopie zal nu teruggezet worden en de iPad start nogmaals opnieuw op, klaar om er weer tegenaan te gaan.

Weet je zelf nog dingen die we over het hoofd hebben gezien? Laat het weten in de comments.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *