6 redenen waarom Microsofts HoloLens de toekomst is

Microsoft-Hololens
Windows 10 stal gisteren de show tijdens de Microsoft-persconferentie, terwijl de HoloLens die daar onthuld werd ondertussen het meest interessante product van Microsoft in jaren is.

Gisteren schreven we al kort over de HoloLens, de bril die jouw wereld laat samenvloeien me de virtuele. Het volledige overzicht van de presentatie kun je hier lezen, dit zijn de zes redenen om deze wearable in de gaten te houden.

1. De HoloLens is geen Google Glass

Op het eerste gezicht is de link met Google Glass snel gelegd, terwijl het in de praktijk twee heel verschillende gadgets zijn. Zo wil Google met hun (zojuist gepauzeerde) Glass alle functies van je smartphone in een bril stoppen die je de hele dag op kunt hebben, terwijl Microsoft de HoloLens meer ziet als een hulpmiddel, die je in bepaalde situaties kunt gebruiken, waarover later meer.

Het design van de wearable van Microsoft is dan ook beduidend minder subtiel en strak, maar aangezien je dit alleen op je werk of in je huis gebruikt, is dat een minder groot probleem.

2. En al helemaal geen Oculus Rift
Microsoft-Hololens
De Oculus Rift plaatst de drager regelrecht in een andere wereld, waarbij je je in feite dus eventjes afsluit van de realiteit. De HoloLens van Microsoft is eerder een uitbreiding voor de echte wereld, en maakt het dus een stuk socialer in gebruik. Als jij een spelletje Minecraft speelt (waarover later meer) zit jij niet in de blokkerige wereld: dit landschap komt naar jouw huiskamer, terwijl jij gewoon nog je tafel, stoelen en het glas drinken op tafel kunt zien.

3. NASA gaat de HoloLens gebruiken om Mars te verkennen
Mars-Hololens
Van deze functie gaat ons sciencefiction-hart sneller kloppen. Terwijl techneuten druk bezig zijn om mensen naar Mars te krijgen, kunnen we de rode planeet al veel eerder van dichtbij bekijken, vanuit onze luie stoel. NASA kondigde aan dat onderzoekers via de Curiosity rover (die op dit moment op Mars rondrijdt) en de HoloLens over de planeet kunnen ‘lopen’.

In onderstaande video kun je goed zien hoe dit in zijn werk gaat, waarbij een deel van de kamer ineens verandert in het oppervlakte van de planeet. Door een voorwerp (zoals een rotsblok) te selecteren kun je samen met anderen dit onderzoeken en van dichtbij bekijken. Via handbewegingen is het vervolgens mogelijk om de Curiosity ergens anders heen te sturen, of om de functies van de rover te activeren.

4. Ontwerpers kunnen hun designs direct presenteren
Motor-Hololens
In de demonstratievideo zien we hoe een ontwerper van een motor een zojuist ontworpen onderdeel projecteert op een bestaand model, om te zien hoe het eruit ziet en wat er nog veranderd moet worden.

Dankzij stem- en bewegingscommando’s is het bovendien heel gemakkelijk om deze virtuele objecten te beïnvloeden, ook als je niet achter je pc zit. Ook maak je jouw ontwerpen en designs een stuk tastbaarder voor anderen, door ze als hologram in de echte wereld te laten zien, in plaats van op je computerscherm.

5. Minecraft via de HoloLens ziet er onwerkelijk uit
Minecraft-Hololens
Leuk en aardig al die praktische functies in het werkveld, maar ook voor games kan de HoloLens natuurlijk geweldige nieuwe ervaringen bieden. Zo presenteerde Microsoft een soort Minecraft, waarbij de spelwereld geprojecteerd wordt op je huiskamervloer en interieur.

Belangrijk om hierbij te onthouden is dat het geen volledige virtual reality-ervaring is zoals dat van de Oculus Rift, wat betekent dat de spelwereld als het ware over die van ons gelegd wordt, zodat je een huisje kunt bouwen op je salontafel en bomen omhakt op de grond. Ondertussen is het gewoon mogelijk om zombies op te blazen en om gaten te graven in de grond. Als andere game-ontwikkelaars ook brood zien in de HoloLens, kunnen er hele interessante spellen ontstaan. Een horrorspel dat zich in je eigen huis afspeelt is immers een stuk enger dan een virtueel landhuis.

6. Deze video laat zien hoe het je dagelijks leven beïnvloedt
[gv data=”aThCr0PsyuA”][/gv]
Als de HoloLens daadwerkelijk zo is als in deze demonstratievideo, dan kan het dagelijks leven op een flinke upgrade rekenen. Zo zien we iemand die zijn afvoer aan het repareren is tijdens een videogesprek met haar vader, die vanaf de bank met zijn tablet de onderdelen aanvinkt die losgedraaid moeten worden.

Deze pijltjes verschijnen vervolgens via de HoloLens op de afvoerpijp, zodat je precies weet wat je moet doen (mits haar vader gelijk heeft natuurlijk). Het is allemaal enorm futuristisch en misschien niet allemaal essentieel, maar tegelijkertijd kunnen we niet wachten om er zelf mee aan de slag te gaan.

Nog geen reacties

 1. Als het allemaal daadwerkelijk werkt zoals in de video, dan sta ik vooraan in de rij om er een te kopen!
  Ik heb alleen zo m’n twijfels, gezien er toch heel wat rekenkracht nodig is en een normale pc al moeite met een Oculus Rift heeft… Kan niet wachten om hem te proberen! Glass was gaaf, dit is geweldig 😉

 2. Sinds Microsoft een nieuwe CEO heeft, en Apple zijn CEO verloren heeft lijken de rollen weer aan het omdraaien kwa voorop lopen met technische (PC) innovaties.

  Zo zie je maar. Concurrentie is goed. Ik ben benieuwd of (wanneer?) we gaan meemaken dat Google een echte zoekmachine concurrent krijgt.

  • @sacha: Wanneer heeft Apple dan voorop gelopen met technische innovaties? Enige wat ik me voor de geest kan halen is de iPod, en dat is meteen het enige. Voor de rest is het allemaal dezelfde techniek in een ander jasje.. of het nu windows of mac is zit overal intel in bv.

 3. Holografie zal er zeker aan gaan komen en in de toekomst ook alle beeldschermen , tablets etc. gaan vervangen , het grote probleem is nog steeds om het te projecteren.In een theater in London hebben ze dat wel gedaan op een fijn mazig gaasdoek. Het is knap dat Microsoft dat nu in een bril kan met speciale lenzen. Echter zal dat zo scherp zijn als de filmpjes laten zien , want hetgeen wat je ziet is geen holografie maar vaste materie.Logisch want anders heb je die bril niet nodig ..lol..
  En dan zal er toch software moeten zijn die de polygonen los kan maken en kan versturen via de Hololens, ik ben een verwoed 3d artist maar of ik die karakters straks zo door de kamer kan zien lopen …moet ik eerst toch nog maar zien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *