Alleenstaande oudere vrouwen zijn in trek op Facebook

Ouderen op Facebook
Alleenstaande oudere vrouwen zijn in trek op Facebook, maar niet op een manier waar ze vrolijk van worden. Ze zijn steeds vaker het slachtoffer van datingfraude en in toenemende mate gebeurt dit via Facebook. Gemiddeld werden de slachtoffers voor 54.000 euro opgelicht door hun “grote liefde”.

De Fraudehelpdesk heeft vorig jaar 289 meldingen gekregen van datingfraude via internet. Een jaar eerder waren dat nog maar 107 meldingen. De forse toename is naar verwachting slechts het topje van de ijsberg, want veel slachtoffers houden uit schaamte hun mond. Er is een geval bekend van iemand die voor 1,5 miljoen euro is opgelicht (dan ben je behoorlijk verliefd geweest).

Veelal buitenlandse oplichters doen zich voor als een ander en palmen het slachtoffer met gladde praatjes helemaal in totdat een vurige virtuele liefde ontstaat. Met aanvankelijk onschuldige smoesjes wordt dan om kleine bedragen gevraagd, die vervolgens kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

Datingfraude kwam voorheen voornamelijk voor op datingsites, maar het verschuift nu naar sociale netwerksites als Facebook en LinkedIn. De criminelen hebben het vooral gemunt op oudere alleenstaande vrouwen. Deze doelgroep is doorgaans minder ervaren op internet, maar heeft vaak wel wat te besteden. Zo’n 85 procent van de meldingen die de Fraudehelpdesk ontving kwam van vrouwen.

Doordat Facebook geen datingsite is waar mensen primair op zoek zijn naar een relatie, zijn mensen op Facebook bovendien minder beducht op bedriegers dan op datingsites. Hierdoor kan een onschuldige “vriendschap” met een crimineel makkelijker een onaangename wending krijgen. Fraudehelpdesk zag een piek in het aantal meldingen vlak voor kerst en oud en nieuw.

Houd je moeder/oma dus een beetje in de gaten als je wilt dat er nog wat van de erfenis overblijft. (via: ad.nl)

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *