Android-app stuurt je informatie door naar 2.000 websites

Deze Android-app moet je absoluut vermijden
Gebruik je Music Volume Eq. uit de Google Play Store en stel je prijs op je privacy, dan hebben we een tip voor je: verwijderen die app.

Google is een stuk opener dan Apple in het toelaten van apps. Dat is soms een voordeel, maar soms ook een nadeel. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je Android-apps verbinding maken met allerlei tracking-websites, zonder dat jij ervan op de hoogte bent. Luigi Vigneri en de onderzoekers van Eurecom hebben daarom 2.000 apps aan een uitgebreide test onderworpen, om zo aan te tonen welke apps je beter kunt vermijden.

Ze installeerden de apps op een Samsung Galaxy SIII en registreerden via een eigen server precies met welke url’s er contact werd gezocht. Het team legde deze informatie naast een database met advertentie-gerelateerde websites en tracking-sites en telde vervolgens hoevaak de apps verbinding maakten met dergelijke domeinen.

Het schokkende resultaat? De 2.000 apps maakten verbinding met 250.000 verschillende url’s. In het geval van de meeste apps ging het om vier of vijf websites, maar er blijken ook veel applicaties die met honderden advertentie- of tracking-websites communiceren. Neem Music Volume Eq., een app die het volume van je telefoon aanpast. Je zou verwachten dat een dergelijke app geen externe websites nodig heeft, maar ondertussen maakt Music Volume Eq. verbinding met 2.000 verschillende websites.

Als je niet gevolgd wilt worden, dan doe je er ook goed aan om de Eurosport Player van je telefoon te gooien. De app van de gelijknamige tv-zender houdt namelijk met 810 (!) verschillende tracking-websites in de gaten wat je uitspookt. Mocht je willen weten hoe jouw apps met je privacy omgaan, dan hebben we goed nieuws, want Vigneri heeft een app ontwikkeld die je precies laat zien welke apps verbinding maken met advertentie-websites. Zoek even op NoSuchApp (afgekort NSA) en je ziet meteen welke apps je eigenlijk niet op je telefoon moet willen hebben.

Nog geen reacties

  1. Ik ben verbaasd als eens een keer een app installeer die geen enkele machtiging vraagt.
    Tegenwoordig wil de simpelste app alle ins en outs van je leven weten en toegang tot diep in je reet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *