Apple annuleert affiliate program en de community is woest

Geen slimme zet van Apple
Maakt Apple hier een slimme keuze of gaan ze faliekant de mist in?

Apple heeft besloten haar affiliate-programma stop te zetten. Het miljardenbedrijf onder leiding van Tim Cook sluit hiermee effectief de deuren van tientallen, zo niet honderden bedrijven die om het systeem heen gebouwd zijn en verwoest wellicht zelfs een integraal deel van haar community. Dit is hoe Apple wederom voor zichzelf kiest, en dus niet voor de klant.

Tot voor kort konden websites, blogs en webwinkels wederzijds profiteren van de apps in Apple’s App Store. Door zich aan te melden voor het affiliate program, kregen talloze websites en bloggers commissie voor het linken naar apps in Apple’s virtuele winkel. Er werden volledige services ontworpen rondom die commissie, want onafhankelijke tools om te navigeren in de veelal warrige App Store waren uitzonderlijk handig.

De commissie werd in het voorjaar van 2017 al omlaag gehaald van 7% naar 2,5%. ‘Dick move’, zeker, maar nog geen catastrofe. Tot vandaag, want Apple maakt bekend dat ze vanaf 1 oktober helemaal niets meer gaan betalen aan reviewers, tools en blogs.

Nu.nl stelt dat Apple naar eigen zeggen geen onafhankelijke linkers meer nodig heeft omdat het zelf redacteuren in dienst heeft die interessante apps selecteren. Het miljardenbedrijf vergeet daarentegen één ding: integriteit.

Apple maakt het met deze beslissing namelijk praktisch onmogelijk voor onafhankelijke sites om apps te reviewen en te delen, laat staan het navigeren en vinden van apps gemakkelijker te maken. En waar ontwikkelaars van apps eerst blij mochten zijn als ze geweldig gevonden werden door onafhankelijke platforms, mogen ze nu blij zijn als ze niet hoeven te betalen voor een prominenten plek in de App Store.

Al met al is het een bijzondere stap van Apple om een hele tak binnen haar community aan de kant te schuiven. Veel websites en blogs hadden namelijk een volledig verdienmodel gebaseerd op het programma. Nu dat wegvalt zal ook een deel van de aandacht voor apps wegvallen, want indirect nadelig voor Apple zal zijn. Niet dat Apple wat betreft app-inkomsten iets te klagen heeft…

Hoewel Apple de affiliatie met app-links dus in de prullenbak heeft gegooid, blijft het systeem wel gewoon beschikbaar voor bijvoorbeeld muziek, films en boeken. Of Apple van plan is dat gedeelde van de community de nek om te draaien is nog niet bekend.

7 reacties

 1. Developers betalen 99,- per jaar…
  best veel als je het vergelijkt met de 25,- voor LIFETIME bij Android.
  Of als je bedenkt dat Apple de devs ECHT nodig heeft, de devs hebben de app store groot gemaakt.
  Apple heeft nog steeds talloze apps NIET in de store staan, welke om OS updates vragen…
  Echt, ik wil niks met Apple te maken hebben, iemand anders mag 99,- per jaar betalen voor ios releases.

   • @donstil: Lezen is ook een vak!
    Developers betalen 99,- per jaar voor toegang tot het dev-portaal.
    En Apple kan sommige apps niet updaten zonder het hele OS te updaten omdat ze niet in hun eigen store staan.

 2. Hoeveel % geeft Android-store terug?

  Maar goed. Ik ben vorig jaar al overstapt naar Android. Makkelijkste overstap ooit. Geen gezeik meer met synchen met je computer (aangezien ik anno 2018 ook nooit meer op mijn thuis wifi zit aangezien 4g net zo snel is).
  Nu erger ik me elke keer als ik op mijn ipad zit aan het slechte iOs vergeleken met Android. Ik heb al jaren niks meer gezien van Apple waarbij ik denk: hier gaan jullie weer winnen!

 3. @Don de schreeuwer.
  Je moet eens leren lezen, want dat is niet je sterkste kant!
  (zie ik ook vaak in de reacties op TW)
  Mijnheer lolindir zegt developers betalen 99,- per jaar…, en niet voor iOS updates!!

 4. Tsja, Apple (en andere bedrijven) bekijken natuurlijk ‘wat kost het ons en wat levert het ons op’. Ze denken waarschijnlijk dat het hun meer oplevert dan kost. Ik denk dat een beetje service best wel iets mag kosten, je krijgt goodwill en tevreden gebruikers ervoor terug.

  De toekomst zal uitwijzen of deze beslissing handig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *