“Apple gedoemd zonder Steve Jobs”

Rotte appel
Toen het er steeds meer op ging lijken dat Steve Jobs nooit de leeftijd van 57 jaar zou halen werd er steeds harder geroepen dat Apple, net als Jobs, ten dode was opgeschreven. Nu Jobs bijna 2 jaar dood is stookt Larry Ellison, oprichter en CEO van Oracle, het vuurtje nog even op.

In een interview met de Amerikaanse nieuwszender CBS liet Ellison zich het volgende ontvallen:

“We saw, we conducted an experiment […] I mean, it’s been done. We saw Apple with Steve Jobs, we saw Apple without Steve Jobs, we saw Apple with Steve Jobs, and now we’re gonna see Apple without Steve Jobs,”

Volgens de CEO van Oracle gaat Apple het nog heel lastig krijgen zonder hun charismatische leider. Als we kijken naar de beurskoers van Apple en het feit dat de raad van bestuur klaagt over een gebrek aan innovatie zou je kunnen denken dat Larry Ellison gelijk heeft.

Aan de andere kant moet je niet vergeten dat Jobs zijn einde zag naderen en ongetwijfeld de nodige voorzorgsmaatregelen genomen heeft om het bedrijf voor te bereiden op zijn permanente vertrek. Zo schijnt Jobs nog steeds invloed te hebben gehad op iPhone’s en andere producten die nog op de markt moeten verschijnen.

Door de toegenomen concurrentie van Samsung en Google heeft Apple het wellicht niet heel gemakkelijk, maar of ze echt zo erg zullen afglijden als in de periode eind jaren ’80 begin jaren ’90 lijkt mij sterk. (via: cbsnews.com)

Nog geen reacties

  1. Ja Jobs was een bijzonder mens maar Apple is niet bij voorbaat gedoemd. Toen Apple Jobs er uit gooide was dat omdat er een andere koers gevarend werd dan Jobs wou. Nu is het wel veilig om aan te nemen dat ze Jobs werk voortzetten.

    Dat neemt niet weg dat het niet makkelijk wordt want zelfs voor Jobs overleed was er al een tekort aan innovatie. Hopelijk hebben ze nog het een en ander in ontwikkeling.

    Persoonlijk zou ik het niet erg vinden als de Apple hype over is (wat het eigenlijk al is) en ze terug keren naar een bescheidener profiel met aandacht voor design en innovatie ipv marketing en grof geld binnen harken.

  2. Wat een onzin. Tim Cook heeft al meerdere malen aan het roer gestaan, in 2004 en in 2009. Enige verschil is, dat niemand het toen mocht weten, en toen ging het ook al goed, en nu zou Apple plots verloren zijn zonder Jobs…

  3. Nou, ik ben er niet zo zeker van dat het zonder Jobs goed blijft gaan. Het zal (is niet gebeurt) niet van de ene dag op de andere instorten. Maar Jobs als visionair was wel heel erg belangrijk voor Apple…

  4. Ach, na de eerste Ipod en Iphone is er weinig meer gebeurd bij Apple. Ze houden nu vast aan hun imago dat gecreeërd is door een fantastische marketingmachine. Helaas voor Apple wordt men inmiddels bewust van het feit dat je bij Apple niks meer krijgt maar wel veel meer betaald, tel daar een crisis bij op en de huidige overmacht van google en steeds minder mensen zullen dat extra geld over hebben voor ‘het design’. Zeker als er ook nog eens schitterende concurrerende toestellen als de HTC One op de markt zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *