België eist kwart miljoen per dag van Facebook

Facebook Privacy Settings
250.000 euro per dag. Voor minder doet de Privacycommissie, die de privacy van Belgen moet waarborgen, het niet.

De commissie zegt dat het social-mediaplatform een ‘flagrante overtreding’ begaat. Zo flagrant blijkbaar dat deze wat haar betreft bestraft moet worden met een dagelijks bedrag van een kwart miljoen.

Gisteren werd deze eis uitgesproken tijdens een eerste zitting in de zaak in de Brusselse rechtbank. Volgens de Privacycommissie verzamelt en verwerkt Facebook persoonlijke gegevens van gebruikers zonder toestemming. Facebook zou ook niet-Facebook-gebruikers volgen met behulp van trackingcookies.

Volgens de Privacycommissie gaat het om een ‘symbolisch bedrag’. Het is bewust zo hoog gesteld, omdat het anders niets betekent voor een miljardenbedrijf. Dwangsommen zijn een effectief middel, zegt de waakhond. De rechtszaak zal op 21 september worden voortgezet.

Facebook zou vandaag een gesprek gaan voeren met de Privacycommissie, maar heeft die afspraak inmiddels afgezegd. De toezichthouder zegt te verwachten dat Facebook zelf zal inzien dat er afspraken gemaakt moeten worden en dat een juridische ‘uitputtingsslag’ voor geen van beide partijen voordelig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *