Bird Box-challenge mag niet meer van ome YouTube

Sandra roeit keihard weg van de haters
Lekker geblinddoekt aan het verkeer meedoen is niet meer gewenst op het videoplatform.

Het is soms volledig onverklaarbaar waarom sommige dingen viral gaan. De ene keer is het een gekke kat, dan een prachtig liedje. Wat ook de oorzaak van het populair worden van een filmpje is, YouTube heeft daar baat bij en dat leverde tot dusver altijd vreemde regels op. Het videoplatform scherpt de regels omtrent ‘challenges’ aan nadat men massaal de Bird Box-challenge deed.

In de geüpdatete regels verwijst YouTube in eerste instantie naar onschuldige streken zoals de bottle flip challenge of Jimmy Kimmel’s Terrible Christmas Presents. Dat zijn uitdagingen die geen kwaad kunnen en waar in principe niks mis mee kan gaan.

Het platform zet die uitdagingen tegenover andere trends op het internet waarbij de mensen die zichzelf filmen zwaar letsel kunnen oplopen, of zelfs dood kunnen gaan. De Bird Box-challenge is daar een goed voorbeeld van. Het verwijst namelijk naar de succesvolle Netflix-film met Sandra Bullock; een post-apocalyptische wereld maakt het dodelijk voor mensen om simpelweg te zien. Mensen op YouTube doen daarentegen exact het tegenovergestelde en gaan geblinddoekt de straat op of nemen zelfs deel aan het verkeer.

[gv data=”JQpjG8r795c”][/gv]

Ook licht YouTube de Tide Pod Challenge uit. Aah, het internet, een plek van kennis, communicatie en natuurlijke selectie. Nee serieus, jongeren die dachten dat het een goed idee was om wastabletten te eten, hadden blijkbaar geen enkel overlevingsinstinct meer over. Maar goed, dat mag dus ook niet meer op YouTube.

Maar zoals gewoonlijk zou het geen YouTube-maatregel zijn als het niet een beetje zou doordraaien. Het is sowieso een beetje moeilijk voor het platform om dergelijke video’s te verbieden, maar ze doen er een schepje bovenop door ook ‘pranks’ waarbij het slachtoffer denk in ernstig fysiek gevaar te zijn te verbieden. Ook situaties waarbij kinderen ernstig psychologisch letsel aan kunnen overhouden is niet meer toegestaan.

Binnen de komende twee maanden kunnen kanaal-eigenaren hun ‘illegale’ content van het platform verwijderen; niemand krijgt een waarschuwing eer de regels halverwege maart daadwerkelijk in gaan. Mensen die deze richtlijnen overtreden krijgen in eerste instantie een waarschuwing, maar bij drie waarschuwingen binnen drie maanden wordt het kanaal verwijderd.

Hoe het platform de regels precies interpreteert en wat de parameters voor ‘gevaarlijk’ of ‘psychologisch trauma’ precies zijn, is niet duidelijk. Ik kreeg bijvoorbeeld een extreem trauma van dit filmpje van YouTube zelf. En mogen lichtelijk heftige doch rechtvaardige pranks zoals deze dan ook niet meer?

Foto @Netflix

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *