Bitcoin miner Bitmain sluit de Nederlandse mijn

Bitcoin-miner-bitmain-sluit-Nederland
Mining gigant sluit de deuren van het Amsterdamse kantoor door cryptocrisis.

Als je Bitcoin (BTC) wilt kopen kun je natuurlijk op een cryptobeurs jouw slag slaan. Een andere manier is om ze te verdienen met mining. Als we het simpel uitleggen komt het erop neer dat alle transacties van de Bitcoin in een block worden gezet. Die blokken moeten worden goedgekeurd. Dit doet men door hele moeilijke wiskundige formules te laten berekenen door speciale computers. De computer die als eerste de formule voor een blok goed heeft mag het blok goedkeuren. Als beloning krijgt de eigenaar van die computer een bepaalde hoeveelheid Bitcoin. Dit proces noemt men mining.

Dat klinkt als makkelijk geld verdienen, maar dat is het vaak niet. Zo kost het minen veel energie en moet je een speciale computer aanschaffen. De beloning is niet vastgelegd in normaal geld, maar in Bitcoins. Aangezien je de kosten voor het minen moet afrekenen in Euro’s en de vergoeding in Bitcoins krijgt verdien je veel bij een hoge koers. Zoals je weet stond de koers in 2017 op haar hoogste punt ooit. Mensen gingen dus op zoek naar locaties waar ze veel en goedkoop konden minen. Zo ontstonden er mining pools. Een van de grootste in de wereld is het Chinese Bitmain. Zij hadden in 2017 dan ook een geweldig jaar.

Dat de hoogste bomen het meeste wind vangen bleek in 2018. Toen daalden de cryptokoersen als een dolle en werd de beloning voor het minen in Bitcoin steeds minder waard, terwijl de kosten in Euro’s gelijk bleven. Daarnaast werden mining-bedrijven steeds minder populair vanwege de enorme belasting van het klimaat. Ook blokkeerde Google mining-apps. Deze ontwikkelingen zorgden ervoor dat Bitmain zware verliezen te verwerken kreeg. Na een eerdere ontslagronde moet zij nu kantoren sluiten om te overleven.

Wat niet veel mensen weten is dat Bitmain in 2016 de Nederlandse start-up Blocktrail overnam. Bij de overname van dit bedrijf, dat een wallet en Blockchain explorer had ontwikkeld, was een kantoor in Amsterdam inbegrepen. Daar werken momenteel 9 mensen. Wanneer de sluiting effectief wordt en wat er met deze mensen gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Het kantoor Amsterdam is niet het enige kantoor dat dicht gaat. Ook in Israël is Bitmain bezig om de deuren definitief te sluiten. Of de deuren in Amsterdam en/of Israël bij goede cryptotijden weer open gaan is niet bekend. Overigens is het een prestatie dat Bitmain nog niet omgevallen is. De cryptocrisis heeft al honderdduizenden miners de kop gekost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *