BREAKING: Zuckerberg geeft 99% aandelen weg

Zuckerberg Chan Baby
Je hebt het goed gelezen: Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan hebben vandaag via Facebook laten weten 99% van hun aandelen in het bedrijf te schenken aan goede doelen. Kerstkado van de eeuw?

Zij deden dat in deze post. Hoe het geld exact besteed gaat worden is nog niet bekend gemaakt. Wel heeft het stel al een Facebook-pagina geregistreerd voor hun Chan Zuckerberg Initiative.

De aankondiging van het Initiative en de schenking van het geld is geschreven in de vorm van een brief aan hun pasgeboren dochter Max. Het doel is tweeledig (en een beetje abstract): ‘Het vergroten van menselijk potentieel en het bevorderen van gelijkheid’. De eerste is gedefinieerd als ‘het verleggen van de grens van hoe groots een menselijk leven kan zijn’. Daarbij het gaat om zaken als medische zorg, economische kansen en toegang tot informatie. Het tweede doel omvat verschillende projecten die armoede moeten bestrijden en gelijkheid moeten bevorderen. Citaat:

“Our society must do this not only for justice or charity, but for the greatness of human progress.”

Dat lijkt misschien gewichtige taal, totdat je bedenkt dat het om een niet al te bescheiden bedrag gaat. Uitgaande van de huidige koers – want waar moeten we anders vanuit gaan niet waar – spreken we over maar liefst 45 miljard dollar. Daarmee is het één van de, zo niet dé, grootste charitatieve schenking in de geschiedenis. Zuckerberg zegt er meteen bij dat hij ‘in the foreseeable future’ gewoon aan het roer van het bedrijf blijft staan. De aandelen worden dan ook verspreid over de loop zijn leven geschonken – Het Chan-Zuckerberg Initiative zal het voor ten minste de komende drie jaar met een schamele 1 miljard per jaar moeten doen.

In 2000 werd de Bill and Melinda Gates Foundation opgericht. Die heeft momenteel zicht op een beloofde $44 miljard – Zuckerberg en Chan gaan het stel dus aftroeven. Melinda Gates heeft al gereageerd op de post door te zeggen: “Het voorbeeld dat jullie stellen is een inspiratie voor ons en de rest van de wereld”. Interessant, want in feite is het natuurlijk net andersom.

Eerder deze week sloten Mark en Bill nog een partnerschap om kilmaatverandering te bestrijden.

5 reacties

 1. Op zich nobel dat hij dit doet. 400 miljoen is natuurlijk genoeg als appeltje voor de dorst ;-).

  Maar toch. het feit dat hij dat enorme vermogen heeft kunnen opbouwen is natuurlijk eigenlijk te zot voor woorden. In de VS betaalt de rijkste 1% relatief nauwelijks belasting, dat is ook een van de redenen dat zijn vermogen zo heeft kunnen groeien. Leuk dat hij dit nu aanwendt voor goede doelen. Het komt nu ten goede aan “het algemene nut”.

  Maar hij gaat nu dus bepalen waaraan dat geld besteed gaat worden. Dat is natuurlijk niet democratisch. Dat hoeft ook niet want het is zijn geld. Maar het zou denk ik eerlijker zijn als dat geld via een overheid besteed zou worden, die dan verantwoording aan de kiezers zou moeten afleggen. Dat is denk ik een veel betere manier om geld te besteden aan het algemene nut.

   • @stanny: Inderdaad Stanny. Geloof jij dat echt Pomoek? Overheid? Dan gaat het geheid op aan over de balk shit. Hoeveel miljoenen verkwanselt de overheid per jaar. Ja maar.. nee sorry.. oke.. helemaal mee eens.. ik ga wel.. graai.. paar miljoen mee.. en doei.

    Zoiets.

    • @Freewarefreak: Ok en stel nu dat Zuckerberg het een goed idee vind om al zijn geld te besteden aan het promoten van vuurwapenbezit? Of dat hij vindt dat alle abortus klinieken in de VS moeten worden gesloten? Of dat Donald Trump president van de verenigde staten moet worden? Ik noem even een paar voorbeelden van zaken waarvan ik hoop dat dat niet gaat gebeuren maar je kunt denk ik zelf ook wat voorbeelden verzinnen.
     Natuurlijk doet de overheid een hoop fout en smijten ze een hoop geld over de balk maar ze moeten zich wel legitimeren naar het volk. Zuckerberg hoeft zich naar niemand te legitimeren en kan met zijn geld doen wat hij wil. Ook al vindt de hele wereld dat wat hij wil abject. Democratie is niet perfect, maar het is beter dan alle andere systemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *