China: wij bereiken in 2018 dark side of the moon

Pink Floyd - Dark side of the moon
Zou het?

China wordt misschien wel het eerste land dat de donkere kant van de maan bereikt. Dat is ten minste de ambitie, zo heeft de staatsmedia vandaag officieel bekend gemaakt. Een ruimtevaartuig dat luistert naar de naam Chang’e-4 moet een probe neerzetten op dit onverkende stukje maan. Dat zegt Liu Jizhong, hoofd van China’s Lunar Exploration Center. Tegen persbureau AFP zegt hij:

“The Chang’e-4’s lander and rover will make a soft landing on the back side of the moon, and will carry out in-place and patrolling surveys. The implementation of the Chang’e-4 mission has helped our country make the leap from following to leading in the field of lunar exploration.”

Volgens Jizhong is het doel van de missie om de geologische omstandigheden op de maan te bestuderen, maar ook China’s ruimtevaartprogramma vooruit te helpen. Ruimtevaart om de ruimtevaart, zeg maar. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. De staatsmedia citeren verder wetenschapper Qian Yan die ruimtevaart ‘an important manifestation of overall national strength’ noemt, oftewel: een toffe manier om te laten zien hoe stoer je als land bent.

Op de maan is China al eens geweest met de Chang’e-3, maar dat was op de belichte, minder interessante kant. Nu maar hopen dat de duistere kant ne zo interessant is als dat Pink Floyd album.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *