Chiptunes: uit je plaat gaan op 8-bit bliepjes

Eindbaas in actie
Denk je net dat je alle genres muziek zo’n beetje wel gehoord heb, komen er een paar mafketels met Gameboys het podium op.

We hebben al eerder films gezien die naar 8-bit zijn omgezet, landkaarten in het retro-formaat, en nu dus ook de bijpassende muziek. Alleen lijkt dit het label ‘nostalgie’ te ontstijgen en werkelijk een legitiem genre te worden.

Volgens Frans Twisk en Klazien Schaap, samen het Chiptune-duo Eindbaas, is het niet echt een bepaalde stroming, maar meer een methode om muziek te maken. ‘Chiptunes is niet echt een genre,’ legt Twisk uit. ‘Je kunt met deze geluiden alle soorten muziek maken, van dubstep tot romantische platen.’ De overeenkomst zijn de kenmerkende bliepjes. ‘Ik ben gewoon verslaafd aan die hoge geluidjes,’ zegt zijn partner Schaap.

En hoewel het simpel lijkt, is het nog verbazingwekkend lastig om iets van geluid uit de apparatuur te krijgen, laat staan om dit lekker te laten klinken. Op het podium liggen dan ook niet alleen maar oude consoles, maar ook state-of-the-art mixers om het tot 1 geheel te mengen. De mensen in de zaal zal het wat, zij gaan lekker uit hun plaat op geluiden van vroegâh.

[gv data=”HiQrUDIah4E”][/gv]

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *