Chrome gaat trage websites belachelijk maken

Opschieten dan
Google gaat trage sites beschamen.

Naar verluidt kent het internet zo’n 1,5 miljard websites (waarvan de meesten niet actief) en een van de doodzondes van een website is dat hij traag is. Als internetjournalist wordt je regelmatig geconfronteerd met het effect van trage websites en gelukkig laadt Apparata lekker rap. Was dat niet zo geweest, dan zou Google’s alleswetende browser Chrome ons binnenkort gaan shamen.

In een blogpost onthult de zoekgigant namelijk een vroege versie van hun ‘badge’ systeem. Websites die langer dan geaccepteerd laden zouden dan zo’n badge kunnen krijgen waardoor gebruikers direct weten dat ze geduld moeten hebben met het schaamtevolle, trage hoopje ongeluk.

De precieze invulling van het systeem wordt nog getest. Google suggereert bijvoorbeeld dat ze websites ’testen’ op snelheid en waar van toepassing een ‘laadt langzaam’-badge aan een site geven. Zo maakt Chrome aan de gebruiker duidelijk dat het niet aan de internetconnectie ligt, maar aan de website zelf.

Een andere invulling zou een groen laadbalkje zijn; gebruikers zien dat ze een razendsnelle website bezoeken en een dergelijke balk is een klein compliment voor de website (of de bouwers daarvan, om eerlijk te zijn).

Wat de exacte parameters voor snel en langzaam zijn maakt Google in de post niet duidelijk. Het zou wel om historische laadsnelheden gaan, ofwel de tijdsduur die gewoonlijk voor een specifieke website nodig is om volledig geladen te worden. Mocht je als site een schaamtevolle badge ontvangen, dan krijg je volgens Google heus de tijd om letterlijk op snelheid te komen.

Google maakt nog niet bekend wanneer de functie eventueel in hun browser zou worden ingebouwd. Tot die tijd raadt Google tools als deze aan om te checken of een website effectief reageert of niet.

Lees ook: Deze kleine Chrome-update heeft grote impact op browsen

Nog geen reacties

 1. “Zo maakt Chrome aan de gebruiker duidelijk dat het niet aan de internetconnectie ligt, maar aan de website zelf.”

  Dat is fijn!
  Vooral de “gewone consument” neemt vaak de goedkoopste webhosting optie, welke vaak ofwel traag zijn, ofwel een keiharde bandwidth limiet van een paar GB per maand hebben! Zelf merken ze daar niet veel van, en de gewone internet surfer gaat hier ook niet de tijd nemen om erover te klagen. Volgens Google duurt het zo’n 5-10 seconde voordat de gebruiker op het kruisje klikt..
  En daarbij handig dat je eigen verbinding dus prima is, Dat scheelt weer een tabje maken om even te testen bij een andere website.
  prima toevoeging!

  • @lolindir: Hopelijk gaan de klanten van webhosting bedrijven straks klagen bij hun host (in het geval van traagheid), En zijn de hosts genoodzaakt om om snelheid te concurreren.

   “Ons webhosting pakket is volgens Google Snel! -insert Google’s Snelle website badge- “

   • @lolindir: interessante uitwerking. Die link had ik nog niet gelegd. Dan ligt het balletje inderdaad sneller bij hosting bedrijven wat inderdaad voor snellere verbindingen zou moeten zorgen

    • @yannickspinner: Ik hoop het, In het verleden bracht Google bijvoorbeeld tools uit waarmee je websites voor mobiele weergave kunt testen. “https://optimize.google.com/” En dat heeft ook de gehele industrie geholpen met mobiel-vriendelijke websites te bieden. Hopelijk zien we nu een soortgelijk effect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *