CIA, FBI en NSA: Gebruik geen Huawei!

Ascend P7
Huawei wordt geweerd van de Amerikaanse smartphonemarkt.

Gisteren werd bekend dat Chinese smartphonegigant Huawei op slinkse wijze goede reviews bij hun klanten wist te ontfutselen, maar het negatieve nieuws over de fabrikant is nog niet op. Een aantal Amerikaanse inlichtingendiensten, waaronder de CIA, FBI en NSA, raden namelijk het gebruik van het merk af.

Dat meldt CNBC vandaag. Het zou volgens de Amerikanen gaan om een verhoogd veiligheidsrisico omdat er gemakkelijk informatie van een Huawei gedeeld zou kunnen worden met de Chinese inlichtingendiensten. FBI-topman Chris Wray stelt dat de Chinezen “niet onze normen en waarden delen.” Hij heeft het zelfs over grootschalige spionage.

Nu, enerzijds zou je zeggen dat een veelvoud aan uitermate goed gefinancierde inlichtingendiensten gelijk zouden hebben, maar iets aan dit zaakje stinkt een beetje. Huawei wordt namelijk al voor langere tijd geweerd uit de Amerikaanse markt, mede door providers maar nu dus ook door overheidsorganen. Tweede Koude Oorlog, iemand?

Hoe dan ook, Huawei is zich zeer bewust van deze vreemde praktijken. In een statement zegt het bedrijf: “Huawei wordt door zowel overheden als klanten wereldwijd, verspreid over 170 landen, vertrouwd en veroorzaakt geen groter cybersecurity-risico dan welk ICT-bedrijf dan ook.”

Ondertussen lees je in dit artikel alles over de aankomende P20, die in maart van dit jaar zal worden onthuld. Ook testte JerryRigEverything de bloedmooie Huawei Mate 10. Kan ie de welbekende kras-tools van de YouTuber aan?

Foto @Kārlis Dambrāns/Flickr

Eén reactie

  1. Alle ‘Amerikaanse’ Motorola telefoons (lees: Lenovo) worden in China gemaakt.
    Alle ‘Amerikaanse’ iPhones (lees: Foxconn) worden in China gemaakt.

    En dan zou je Huawei in eens moeten wantrouwen? Dit stinkt verdacht veel naar een ouderwets smerige vorm van marktprotectionisme…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *