Cijfers: consolemarkt snoert critici de mond

Auteur: , 1 Reactie
Consolemarkt geeft critici het nakijken

Waar blijft die verwachte ondergang dan?

Een paar jaar geleden waren veel critici er het met zijn allen over eens: de consolemarkt heeft niet lang meer te leven. Platformen zoals Wired en IGN waren zeer kritisch op de ontwikkelingen in de markt, waarin onder meer voorspeld werd dat ‘betere graphics voor 400 dollar (PS4)’ niet zou werken.

Vandaag de dag staat vrijwel iedereen met een vergelijkbare uitspraak flink voor paal. In plaats van dat de consolemarkt zo klein is geworden dat het geen rol meer van betekenis speelt in de gamewereld, heeft er namelijk een flinke groei plaatsgevonden de afgelopen jaren.

Als voorbeeld worden de cijfers van het Amerikaanse analytische bureau NPD Group erbij gehaald. Zij meldden deze week namelijk dat de Amerikaanse videogamemarkt maar liefst 11 procent is gegroeid in 2017, waardoor de totale omvang van de videogamemarkt is gegroeid naar 3,3 miljard dollar.

Nintendo Switch verkoopcijfers

Hoofdoorzaak van de groei zijn consoles. Zij hebben een groei doorgemaakt van maar liefst 27 procent in 2017, waardoor de totale omvang ongeveer 1,27 miljard dollar omvat. Essentieel voor deze groei was de komst van de Nintendo Switch, maar de Xbox One en PlayStation 4 mogen zeker niet vergeten worden.

De twee laatstgenoemde consoles doen het namelijk veel beter dan hun voorgangers. Ter vergelijking, de PS4 en Xbox One presteren 18 procent beter dan de PS3 en Xbox 360 op hetzelfde punt van hun levenscyclus, en 4 procent beter dan PS2/Xbox generatie.

Al met al kun je stellen dat de mobiele gamerevolutie zeker niet is geworden wat men had gevreesd/verwacht/gehoopt. Uit eerder nieuws bleek al dat mensen niet zo warm worden van microtransacties in games, iets waar mobiele games bekend om staan. Misschien dat producten zoals Project Linda de gamewereld toch een nieuwe richting in kunnen laten slaan.1 reactie

En dat komt gewoon omdat het werkt !!
Niet iedereen heeft zin om steeds drivers te moeten installeren en mensen willen het gemak van het spelen hebben op de bank ipv achter een bureau met een muis en keyboard of allemaal trucjes omdat vanaf een bank fatsoenlijk te kunnen doen.
Een draadloze controller, de boel aan/uit met 1 knop en gamen maar. Geen gedoe, geen moeilijke installaties, geen hardware upgrade circus iedere 12 maanden, EN het is veel goedkoper (PS4 > 188 euro !) …

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).