Cortana: ‘Argentinië gaat Nederland morgen verslaan’

Cortana: 'Argentinië gaat Nederland morgen verslaan'
Vergeet de rondvaart voor de grachten, het standbeeld voor maarschalk Louis van Gaal of een traumaverwerking van de eerder verloren WK-finales. Microsofts spraakassistent zegt dat we gaan verliezen.

De Siri-concurrent op het Windows Phone-besturingssysteem heeft tot dusver een onfeilbare reputatie als het op voorspellingen aankomt. Van de knock-out fase tot aan het voorspellen van de halve finalisten Duitsland, Brazilië, Argentinië en Nederland, Cortana had ze allemaal goed. Op de vraag wie er morgenavond in de Arena Corinthians zal winnen, wordt Argentinië jammer genoeg naar voren geschoven met de uitspraak: “That’s a close call, but Bing tells me Argentina is the front runner.”

Hoe doet Cortana dat?

Cortana leunt op de predictions engine van zoekmachine Bing. Daarin is eerst de sterkte van ieder WK-land geëvalueerd. Hierbij speelt ook het thuisvoordeel een rol, evenals de omstandigheden van de omgeving (het warme klimaat in Zuid-Amerika) en wordt er data van wedkantoren meegenomen. Microsoft zegt dat the wisdom of crowds ook meespeelt in de bepaling van Cortana.

Voorlopig heeft de pocket-Nostradamus van Microsoft al meer wedstrijden goed voorspeld dan Paul de Octopus, die in 2010 een gooi deed naar de status van helderziende. Toch hopen we van harte dat Cortana morgen jammerlijk zal falen als Nederland om 22:00 uur in São Paulo tegen Argentinië speelt. Eén foutje, daar zullen we dan niet moeilijk over doen.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *