Dark mode spaart op o.a. iOS 13 niet alleen jouw ogen [video]

donkere-modus-ios-13-batterij
Ook jouw batterij gaat beduidend langer mee met AMOLED en OLED-scherm.

Met de ‘dark mode’ op de iPhone kun je de instellingen zo aanpassen dat je minder last van jouw ogen krijgt als je de smartphone gebruikt. Na uitgebreide tests weten we nu ook dat de dark modus bij OLED-schermen, zoals die van iPhone zorgt voor aanzienlijke besparing voor jouw batterij. Logischerwijze is de besparing groter naar mate je de instellingen minder helder zet. Het YouTube-kanaal PhoneBuff voerde een aantal uitgebreide testen uit. Zij onderzochten:
– twee uur chatmessages uitwisselen;
– twee uur scrollen door Twitter;
– twee uur YouTube kijken (in portretmodus) en
– twee uur Google Maps gebruiken.

Ze vergeleken hierbij de standaardinstelling met de Dark Mode, ingesteld op 200cd/m2.

De resultaten waren opvallend positief voor gebruik van de Dark Mode.
– twee uur chatten scheelde 5% in batterijgebruik;
– Twitteren zelfs 15%;
– YouTube scheelde zelfs 23% en het meest overtuigend was de
– Google Maps test. In heldere modus was de batterij na 1 uur en 33 minuten, dus voor het einde van de test, leeg. In Dark Mode kon de test wel volbracht worden. Sterker nog, de batterij had nog een restcapaciteit van 26%.

Aangezien er (nog) niet veel Apps zijn die dark mode ondersteunen kan de besparing in de praktijk afhangen van de Apps die je gebruikt. Wanneer je een regulier LED-scherm hebt heeft Dark Mode sowieso geen zin aangezien de pixels daar ook actief blijven bij tonen van de kleur zwart en gebruik op de achtergrond. In onderstaande video kun je de tests bekijken.

[gv data=”qbxdHpD5jWw”][/gv]

Hoewel niet getest kunnen we er daarmee vanuit gaan dat de dark modus ook bij andere toepassing van deze (AM)OLED-schermen besparing van de batterij oplevert.

Afbeelding: Apple.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *