De console-markt gaat drastisch veranderen en PlayStation zal winnen

Gefeli
Er staat een nieuwe console-oorlog aan te komen.

Console-nieuws was de afgelopen weken alom aanwezig en game-fanaten zullen het merken: de game-industrie als geheel en vooral de console-markt zijn drastisch aan het veranderen. Zowel PlayStation als Xbox komen met een nieuwe console terwijl Google het over een heel andere boeg gooit en Nintendo… Tja, Nintendo doet wat Nintendo doet. Dat alles in een turbulente tijd voor consoles gaat interessante gevolgen hebben.

In een ruime week tijd kregen we meer informatie over de komende consoles van de drie grote jongens in de industrie; PlayStation komt met een monsterlijke PlayStation 5 met disklade, 8K ondersteuning en specs die mid-range gaming PC’s moeten kunnen evenaren. Xbox komt met een S-variant zonder disklade en zet juist in op digital gaming. Nintendo is net pas met de cyclus van hun nieuwste generatie consoles begonnen (PlayStation en Xbox hebben wat dat betreft zo’n 5,5 jaar voor), dus het Japanse merk komt eerst met een kleinere, goedkopere Switch waarna er volgend jaar een ‘Pro’-variant uitkomt.

Er zijn dus drie wegen die de verschillende fabrikanten in gaan slaan. Nintendo doet wat Nintendo altijd doet, namelijk een apart product op de markt brengen dat volledig los staat van de rest van de game-industrie. Xbox kijkt vooruit en gaat voor digitale distributie en bereidt zelfs een eigen streamingdienst voor. PlayStation neemt het concept wat consolefabrikanten al twee decennia hanteren en perfectioneert dat.

Oh, en dan is daar nog Google. Met Google Stadia, zo schreef ik na de aankondiging van de streaming service, lanceert de zoekgigant een nieuw tijdperk van consoles: het gebrek daaraan. Volgens mij is het niet de vraag ‘of’, maar ‘wanneer’ het hebben van een console thuis obsoleet is. Met streamingservices als Stadia kun je binnen een paar seconden álle games spelen met niets meer dan een scherm (TV, monitor of zelfs smartphones). Waarom zou je dan nog zo’n €500 euro lappen voor één apparaat?

Toch valt er wat te zeggen over Sony en Microsoft. Die eerste verwacht dat de huidige tendens, het kopen van jouw merk console met bijbehorende (in Sony’s geval ijzersterke) exclusives, nog eventjes overleeft. En ja, ongeacht het gigantische succes dat Stadia mogelijk gaat halen, zullen vele ’traditionele’ gamers nog lekker een console in huis halen. De cijfers over de huidige generatie consoles liegt er daarbij niet om: PlayStation heeft Xbox keihard verslagen.

Aan de andere kant heb je daar Microsoft, dat op allerlei gebieden probeert te innoveren. Weg, die fysieke disks en hallo streaming. De vraag resteert dan: gaat de consument voor hetzelfde, maar dan beter of durven ze te investeren in iets geks en nieuws.

Wat het antwoord ook op die vraag is, als je een beetje een vooruitstrevende gamer bent, dan ga je straks voor Stadia en niet voor een Xbox die een soort van hetzelfde kan maar dan net niet. Wil je gewoon zelf een apparaatje in je woonkamer hebben en lekker een disk in die gleuf proppen, dan is het zeer aannemelijk dat je gewoon voor de volgende PlayStation gaat.

Kortom, zoals het er nu naar uitziet heeft Microsoft in de nabije toekomst een aardig probleem. Dat terwijl Sony, door eigenlijk nog steeds hetzelfde te doen, op safe speelt en daarmee een plekje in de toekomst van console-gaming verzilvert. De verkoopcijfers van de afgelopen generatie helpen daar ook goed aan mee. En dan heb je nog Nintendo, dat lekker z’n eigen ding doet en voorlopig nog koning blijft van handheld gamen.

Nu heb ik zojuist in mijn glazen bol gekeken en met de huidige ontwikkelingen en mijn kennis over de game-industrie een ‘prognose’ gemaakt voor de toekomst van gaming, maar wat denk jij? Hoe zitten wij de komende jaren onze potjes Call of Duty te spelen?

Foto @GettyImages

3 reacties

 1. Ik krijg hier sterk het gevoel dat de schrijver een playstation fan is.
  Corrigeer me als ik het fout heb, Maar nergens word bijvoorbeeld benoemd dat de volgende Xbox digital-only zal zijn bijvoorbeeld.
  Of dat Stadia bij voorbaat stukken beter gaat zijn dan de cloud technologie van Microsoft (Waren ze met de XboxOne al groots van plan, Wie weet lopen ze alsnog ver voor o pde concurentie zoals Stadia! Zou zomaar kunnen, zeker als dat daadwerkelijk hun plan moet zijn.
  Definieer verder “beter”.
  Ik vind het bijvoorbeeld niet OK dat Sony zo vroeg al met de ps4″pro” kwam, zonder 4k hdr disc support, terwijl ze met de voorsprong die ze hadden makkelijk een echte pro console hadden kunnen maken EN vekopen voor dezelfde 500,- prijstag.
  Sony had met de ps1 de beste audio system, de beste dvd system met de ps2, en de beste bluray system met de ps3.
  Met de PS4 hebben ze die streak hard laten vallen.
  En dat was niet nodig.

  • Hey! Allereerst bedankt voor je genuanceerde, vriendelijke comment. Meestal als ik van fanboy-isme wordt beschuldigd gaat dat op een onprettige manier. In dit geval sta je open voor een gesprek wat altijd handig is bij het aangaan van een discussie.

   Dat gezegd hebbende ben ik geen PS-fan. In tegendeel! Ik ben altijd een PC-fanaat geweest en recentelijk kocht ik een Xbox. Ik beschrijf in dit artikel waarom.

   Daarnaast stel ik wel dat Xbox digital only gaat zijn: “Xbox komt met een S-variant zonder disklade en zet juist in op digital gaming.”
   Wat betreft Stadia, ik noem het ‘de toekomst van console gaming’ en in het gelinkte artikel ga ik daar dieper op in.

   Tot dusver zijn we het dus eens, en wat betreft de shady keuzes van Sony van de afgelopen jaren kan ik ook meegaan. Maar blijkbaar werkt het toch, want er zijn ruim 2 keer zoveel PlayStations verkocht. Dat heeft ze al met 1 voet over de streep getrokken.

   Verder probeer ik aan te kaarten (misschien niet 100% efficiënt) dat Stadia eigenlijk hetzelfde doet als Microsoft al jaren probeert te doen, maar dan beter. Dus met die gedachtegang kan PlayStation alleen winnen!

 2. Ik was vroeger altijd een die-hard Playstation fanaat (want Gran Turismo), maar ben halverwege de PS3 afgehaakt en overgestapt op de xbox. Ik zie eigenlijk geen reden om over te stappen.

  In combinatie met smartphone kun je met smart-TV’s eenvoudige games spelen, maar de kracht van een Playstation of Xbox hebben ze niet. Dus de console heet zeker toekomst. Fysieke disks zijn overrated en uit de tijd, vind ik. Meer dan de helft van de games heb ik gedownload op de Xbox, net zo makkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *