De Large Hadron Collider is na twee jaar weer actief

CERN-deeltjesversneller-weer-actief
De grootste deeltjesversneller ter wereld, de Large Hadron Collider is na twee jaar van aanpassingen en reparaties weer actief en krachtiger dan ooit tevoren.

Rond het einde van de maand mei moeten de eerste deeltjes weer botsen in de LHC. In februari 2013 werden de activiteiten stilgelegd, zodat de deeltjesversneller van CERN klaargemaakt kon worden voor het afvuren van krachtigere energiebundels. Op dit moment worden er nog zwakkere protonen gebruikt, om te zien of de LHC naar behoren werkt.

Krachtiger dan ooit
Uiteindelijk moeten er protonen van 13 teraelectronvolt doorheen schieten, bijna het dubbele van de deeltjes die in het begin gebruikt werden. De deeltjesversneller heeft drie jaar de tijd waarna hij opnieuw gedeactiveerd wordt voor onderhoud. Met de krachtigere protonen hopen de onderzoekers nieuwe informatie te weten te komen op het gebied van natuurkunde. Zo zal er gekeken worden naar antimaterie en andere aspecten van natuurkunde die voorheen lastig of niet te testen waren.

Zo zal er gezocht worden naar Dark Matter en Dark Energy, materie waar het grootste deel van ons universum uit bestaat, maar die we nog nooit hebben kunnen zien.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *