NSA spioneert zo hard dat hun nieuwe datacentrum smelt

Zap! Crack! Dondergeluid!
Of om wat preciezer te zijn; ze verbruiken zoveel stroom dat er soms spontaan bliksemschichten door de serverruimtes schieten.

Het nieuwe datacentrum in Utah heeft wat problemen met opstarten. Elektrische issues hebben al voor honderd-duizenden dollars aan apparatuur vernield en vele vertragingen veroorzaakt. De afgelopen 13 maanden zijn er 10 pieken geweest die het centrum platgelegd hebben voor een bepaalde tijd, volgens de Wall Street Journal.

Nou klinkt een piekspanning en vonkvorming in een serverruimte al als iets wat je niet moet willen, de realiteit is nog spectaculairder. Vanwege de grote stroomsterktes in zo’n kleine ruimte betekend een probleem vaak dat er een vonkboog overspring tussen apparatuur. Denk hierbij aan bliksem tussen servers en andere apparatuur. Dit richt enorme schade aan, en is dus de afgelopen tijd geregeld voorgekomen.

De NSA heeft op dit moment nog niet een goed idee waardoor het komt, maar dat het lastig voor ze is moge duidelijk zijn. De koelsystemen kunnen de lading maar nauwelijks aan en de backup generatoren weigeren geregeld dienst bij tests. Per maand is de NSA ongeveer 1 miljoen dollar kwijt aan de energierekening van het datacentrum, en verbruikt daarbij ongeveer 65 megawatt, genoeg om een stad van 20.000 mensen van stroom te voorzien.

In de tussentijd zien wij er een bepaalde ironie in. Ze bespioneren de wereld zó hard dat hun servers spontaan ontploffen, en dat is best grappig zolang er niemand gewond bij raakt.

7 reacties

  1. Als ik goed opgelet heb krijg je bliksem niet door hoge stromen maar door hoge spanning. Vreemd dat ze in een serverruimte met hoge spanning werken. Zal wel wat minder spectaculair zijn als hier omschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *