De NSA weet dankzij TomTom precies waar je bent

Hier dus
De NSA is voor meer goed dan alleen verloren emailtjes terugvinden. Als je verdwaalt bent zouden ze dat ook moeten weten.

Recent uitgekomen artikelen over het bureau der spionage geven aan dat ze niet alleen bijhouden wat je online uitspookt, maar ook waar je bent geweest met behulp van GPS-data, onder meer afkomstig van het Nederlandse TomTom. Dat blijkt uit documenten die Edward Snowden aan de New York Times heeft doorgespeeld.

Enterprise Knowledge System

Die gegevens worden dan samengevoegd met data uit geheime en openbare bronnen. Ook gebruiken ze telefoongeschiedenissen, Facebookprofielen, en wat er zoal met Google wordt opgezocht om een redelijk sluitend profiel te krijgen van wie iemand is, kent en graag doet. Dit maakt onderdeel uit van het zogenaamde ‘Enterprise Knowledge System’, een netwerk waarin complexe relaties en patronen tussen diverse databronnen op grote schaal worden samengebracht. De NSA maakt hier in feite een eigen sociaal netwerk van, waarbij ze dus toegang hebben tot de GPS-gegevens van navigatiebouwer TomTom.

Stukje Powerpoint-presentatie van ‘social network graphics’ die de NSA van argeloze burgers opslaat. Bron: NYT
Top Secret NSA stuff, met dank aan TomTom

We wisten dat er recentelijk al verkeersinformatie van TomTom werd doorgespeeld aan de Nederlandse politie, maar dat de NSA ook door de routegegevens van TomTom-gebruikers wereldwijd kan grasduinen is nieuw. Zou TomTom hier zelf eigenlijk van op de hoogte zijn?

Origineel is dit bedoeld om bijvoorbeeld relaties met terroristische groepen op te sporen en eventuele aanslagen vroegtijdig de kop in te drukken, maar het is onduidelijk van wie de NSA precies dit soort profielen bijhoudt. Wat volgens de New York Times wel vaststaat, is dat het gebruikt werd voor zowel Amerikanen als buitenlanders. Maar vanwege recente privacyzorgen is het nu louter inzetbaar voor buitenlanders. Voor ons, dus.

9 reacties

  1. Ze weten toch alles al, dus waar zou je je nog druk om maken, dat valt toch niet meer ongedaan te maken. Aan de andere kant; het is niet alsof een of andere gast jou in de gaten zit te houden, daar ben je ws te onbelangrijk voor.

    • @sqwerty: Er valt niets tegen te doen helaas, alle veiligheidsdiensten ter wereld zijn hier mee bezig. Ik vind het ook niets! maar ach andere kant laat ze mij maar volgen wat erg onwaarschijnlijk is. Beetje dom over auto’s neuzelen boeit ze vast vrij weinig ๐Ÿ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *