Deze Nederlandse slimme wijk is ‘1984’ in het echt

Hmm, sketchy
Bewoners worden mogelijk tot in hun slaapkamer gemonitord in ruil voor huurverlaging.

Mijn kopie van ‘1984’ van George Orwell is verkreukeld, stoffig en moet binnenkort maar weer eens uit de kast gehaald worden. Het Noord-Branbantse Helmond, mijn geboortestad, krijgt namelijk een wijk die zo uit het boek van de Britse schrijver zou kunnen komen. Het Living Lab is indirect een ode aan Orwell en een belichaming van Big Brother. Dit is Brandevoort II.

Het zogenoemde Brainport Smart District zal een kleinschalig, high-tech experiment zijn in de aankomende wijk Brandevoort II, gelegen naast Brandevoort, de wijk waar ik mijn tienerjaren doorbracht. Het is bijna toepasselijk dat ik er praktisch heb gewoond, want het Smart District belichaamt zowel mijn fascinatie voor tech als mijn voorliefde voor dystopiaanse sci-fi.

De wijk zal worden uitgerust met een groot aantal sensoren (bevestigd aan lantaarnpalen en in de riolering) die allerlei verschillende soorten informatie zullen verzamelen. Er komt een enclave voor zo’n 100 bewoners die sensoren in hun huis krijgen. De data die bewoners daarmee ‘verkopen’, zal voor een korting op de huur zorgen. Verder zullen er zo’n 1400 woningen gemaakt worden zonder de sensoren in het huis zelf.

[gv data=”6azrnL2ouc8″][/gv]

De sensoren op straat zullen allerlei informatie verzamelen, waaronder geluid, beweging en informatie over de lucht. Bewoners kunnen hun smartphone natuurlijk koppelen aan het systeem, waardoor ze gevolgd worden terwijl ze door de wijk bewegen. Dat maakt stiekem een beschuitje eten met de buurvrouw behoorlijk moeilijk. Aan de andere kan de straatverlichting worden ingeschakeld wanneer bewoners in de buurt komen, wat handig is en goed voor het milieu.

Monitoring van de riolering kan de beheerder van de wijk informatie verschaffen over de gezondheid van de inwoners, maar zou zelfs ‘op individueel niveau tot inzicht en interventies kunnen leiden’.

De data die in de wijk verzameld wordt, zal niet alleen gebruikt worden voor het verbeteren van de leefomgeving en het plezier van de bewoner. De informatie zou namelijk ook worden doorverkocht aan bedrijven.

Lees ook: Facebook betaalde ‘slachtoffers’ $20 om ze te bespioneren

Foto @Stichting Brainport Smart District

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *