Deze nieuwe Canon-sensor maakt de scherpste foto’s ooit

Auteur: , Geen reacties
Canon Sensor 250MP

De resolutie-evolutie blijft doorgaan en Canon legt de lat weer wat hoger voor de concurrentie.

Het bedrijf heeft namelijk bekendgemaakt een beeldsensor met 250 megapixels te hebben gefabriceerd, waarmee foto’s met een resolutie van 19.580 x 12.600 kunnen worden gemaakt. Canon schrijft dat op zijn eigen site.

Het is een sensor met een zogenaamd aps-h-formaat, die iets kleiner is dan een full frame-sensor. 250MP met zo’n sensor zou volgens Canon een wereldrecord zijn. De sensor meet 29,2 bij 20,2mm.

De fabrikant geeft een aantal voorbeelden van de indrukwekkende prestaties die de sensor kan leveren. Zo zou je een foto kunnen maken waarop je de letters kunt lezen op een vliegtuig dat zich 18 kilometer verderop bevindt – Canon claimt dit daadwerkelijk voor elkaar te hebben gekregen. Bovendien zouden de beelden relatief weinig ruis hebben en met een snelheid van 1,25 miljard pixels per seconde kunnen worden uitgelezen. Zelfs het maken van videobeelden is mogelijk. Die video heeft dan wel een framerate (FPS) van slechts vijf beelden per seconde – maar hij is wel zo’n dertig keer scherper dan 4K-resolutie, oftwel 125 keer scherper dan full-hd.

Selfies met 250 megapixels maken is voorlopig echter uitgesloten. Wie niet kan wachten om een toestelletje met deze lens aan te schaffen, moeten we teleurstellen. Canon heeft geen directe plannen voor een toepassing in camera’s voor de consumentenmarkt. In plaats daarvan zal de techniek waarschijnlijk worden gebruikt bij apparaten voor nichemarkten. Je moet daarbij denken aan surveillance, misdaadpreventie en meetinstrumenten.

Eerder dit jaar kwam er overigens wel een camera van het bedrijf op de markt met een resolutie van 50,6 megapixel: voor de doorsnee fotograaf natuurlijk meer dan voldoende. Een enkele foto met de nieuwe lens zou op RAW-formaat al een slordige 250 MB in beslag nemen.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).