Deze robot gaat Fukushima opruimen [video]

Welke robot?
Na de kernramp in Fukushima weet iedereen weer dat radioactiviteit niet zo goed is voor levende wezens. Dus worden de robots ingezet om het vuile werk op te knappen.

Het is maar goed dat de Japanse Fukushima Daiichi kerncentrale in Japan stond, want Japanners houden nogal van het oplossen van moeilijke problemen. En ze houden al helemaal van het oplossen van problemen door middel van techniek. Dus moet het Fukushima vraagstuk ook worden opgelost met techniek – en omdat mensen zouden smelten in de buurt van de kernreactor.

Toshiba, dat u kent van de niet zo rooskleurige cijfers, heeft nu een robot gepresenteerd die een begin gaat maken met het opruimen van de rommel. Dat is belangrijk want onder de troep liggen nog 566 brandstofstaven van de kerncentrale na te gloeien voor de komende honderden jaren.

De slooprobot heeft naast een flinke hijskraan ook drie armen (wat wel toepasselijk is in een nucleair scenario natuurlijk) die allemaal handige dingen kunnen doen. Twee kunnen er stukken kapotte kerncentrale beetpakken terwijl de derde arm ze in handzame blokjes knipt. Ruimt zo lekker op.

Als de junk boven de brandstofstafen is opgeruimd kan de robot ook die staven aan gaan pakken, zodat de straling uiteindelijk enigszins beheersbaar wordt. Maar voorlopig is het toch nog verstandig om niet naar die regio te gaan.

En ja, dit is inderdaad niet de eerste robot die ontwikkeld is om Fukushima op te ruimen.

[gv data=”y43bsJ7g7Gk”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *