Deze student claimt 1 miljard dollar van Apple

apple-store-claim-miljard
Vraag is of hij rechten of economie gestudeerd heeft.

In Amerika (waar anders verwacht je zulke claims) bestaan er diverse identiteitskaarten die als legitimatiebewijs kunnen dienen. Deze hebben niet allemaal een foto. Hoe vervelend dat kan zijn weet de 18-jarige student Ousmane Bah inmiddels. Hier kwam hij een paar maanden nadat hij zijn leerlingenkaart verloren was achter.

Inmiddels had de vinder een manier gevonden om de kaart te gebruiken. De kaart werd geregistreerd in één van de Apple-stores en nadien klaarblijkelijk gebruikt voor diefstallen uit verschillende Apple stores in verschillende staten. Hier kwam Bah op een vervelende manier achter toen de politie hem in november 2018 van zijn New Yorkse bed kwam lichten. Al snel bleek dat de foto die de agenten op het arrestatiebevel hadden geplakt niet leek op het gezicht van Bah. Ook had hij voor één van de data waarop er gestolen zou zijn een sluitend alibi, aangezien hij toen zijn senior prom had in een andere staat.

Al snel bleek dat Apple en beveiligingsbedrijf Security Industry Specialists Inc op basis van gezichtsherkenningssoftware de beeltenis van de dief aan de verloren kaart hadden gekoppeld. Aangezien de kaart daarna vaker werd gebruikt, werden de volgende diefstallen aan het portret van Bah gelinkt.

Inmiddels heeft Bah een rechtszaak aangespannen tegen Apple en het beveiligingsbedrijf. Hij claimt liefst 1 miljard dollar omdat hij ernstige moeilijkheden en stress zou hebben ervaren terwijl hij zich moest verweren tegen de onterechte beschuldigingen. Saillant detail is dat de rechter inmiddels heeft bepaald dat de zaak doorgang kan vinden. Apple en het beveiligingsbedrijf wilden niet op de rechtszaak regeren.

Hoewel een claim van een miljard even absurd als kansloos is zal Bah wel gevolgen ondervinden van de fout van Apple (als vast komt te staan dat dit inderdaad op deze wijze mis is gegaan). In Amerika is namelijk een ‘arrest record’ per staat. Los van de armetierige administratie, waardoor wellicht niet in iedere staat is opgenomen dat hij onschuldig is, worden hierin alle arrestaties, ongeacht de de uitkomst opgenomen. Dit kan voor problemen zorgen wanneer Bah voor bepaalde functies of in overheidsdienst wil solliciteren.

Zoals zo vaak zal deze zaak wel uitdraaien op een schikking of substantieel lagere schadevergoeding. Overigens is Apple wel vaker onderwerp van vreemde claims. Zo was deze mevrouw zo verbaasd over de notch op de iPhone XS dat ze ook naar de rechter stapte. Ook het toetsenbord van de MacBook was al reden voor een retourtje rechtbank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *