Dit zijn de 10 rijkste internetondernemers

Zwijg. En neem mijn geld aan.
Want wie is er niet rijk mee geworden?

Slimme investeerders en handige computerwetenschappers hebben in de jaren negentig enorm kunnen profiteren met de opkomst van het internet. In de top van de lijst met rijkste internetondernemers kommen we dan ook genoeg bekende namen tegen. Het duo Page & Brin, bijvoorbeeld. Maar de top dog vanaf het nieuwe millennium is natuurlijk Zuckerberg, oprichter van Facebook. Toch is de internetondernemer met de meeste waarde niet één van deze handige jongens, maar iemand die iets minder vaak in de spotlight staat.

Enfin, hieronder de lijst:

1. Jeff Bezos – €19,3 miljard
Jeff Bezos
Deze Amerikaanse ondernemer wordt gezien als de grondlegger van e-commerce. Niet zo gek, aangezien hij in 1995 het brein was achter de oprichting van een online boekhandel die we tegenwoordig kennen als Amazon.com. Sinds het bedrijf de Dotcom-bubbel overleefde en in 2001 begon met winst maken, is Bezos een van de rijkste personen op aarde. In ieder geval de rijkste internetdude.

2. Larry Page – €17,6 miljard
Larry Page
Deze Stanford-nerd richtte in 1996 samen met Sergey Brin een bedrijfje genaamd Google Inc. op. Ze ontwikkelden die ene zoekmachine, en de rest is geschiedenis. Sinds 2011 is Larry overigens CEO van Google.

3. Sergey Brin – €17,5 miljard
Sergey Brin
De Rus Sergej Michailovitsj Brin kwam op zijn zesde naar de VS, slaagde cum laude aan de Universiteit van Maryland en trok door naar Stanford, waar hij Larry Page ontmoette en [insert verhaal over Google Inc.].

4. Mark Zuckerberg – €10,2 miljard
Mark Zuckerberg
De 29-jarige Ex-Harvard-student heeft inmiddels alle sociale netwerken verslagen qua grootte en aantal gebruikers, maar zijn advertentieplatform boet inmiddels in aan populariteit. Mark is desondanks nog steeds meer dan 10 miljard waard. En nee, DIT is niet Zuckerberg.

5. Pierre Omidyar – €6,7 miljard
Pierre Omidyar
De in Parijs geboren Omidyar verhuisde op zijn zesde naar Washington en werd op lagere leeftijd al gegrepen door het computervirus. in ’95 zette hij een site online die hij in een lang weekend codekloppen had gebouwd. In 1998 werd hij er miljardair mee op 31 jarige leeftijd, toen het bedrijf achter zijn site naar de beurs ging. Tegenwoordig kennen we het als eBay.

6. Eric Schmidt – €6,3 miljard
Eric Schmidt. Die rechtse
Eén van de weinige in de lijst die niet zelf met een internetonderneming begon, maar schofterig rijk werd met de aandelenopties in zijn salaris. In 2001 werd hij CEO van Google met een jaarsalaris van $250k, de rest kreeg hij in aandelen, wat hem beslist geen windeieren opleverde.

7. Robin Li – €6,3 miljard

Kent u Baidu? Als u Chinees bent, ongetwijfeld. Het is de grootste zoekmachine van het land, en Robin Li stond in 2000 aan de oprichting. Het maakte hem filthy rich. Hij heeft in zowel China als Amerika aan Universiteiten gestudeerd.

8. Hiroshi Mikitani – 4,9 miljard
Hiroshi Mikitani
Mikitani is een Japanse zakenman, afkomstig van Harvard, die in 1997 Rakuten oprichtte. U kent het wellicht niet, maar in Japan is het de grootste online shop met 72 miljoen gebruikers.

9. Ma Huateng – €3,8 miljard

Huateng stond aan de wieg van Tencent, de Chinese tegenhanger van AOl. Dit platform biedt tal van virtuele producten aan, van messaging, tot social media en online gaming. Het maakte hem niet alleen erg rijk, het bezorgde de ondernemer ook een plek in de lijst van Meest Invloedrijke Chinezen, aldus Times.

10. Xavier Niel – €3,3 miljard
Xavier Niel
Wie teruggaat in de tijd en in 1993 de eerste internetprovider van Frankrijk uit de grond stampt, heeft kans om ontzettend rijk te worden. Dat bewijst Xavier Niel, die met WorldNet €50 miljoen vergaarde. Zijn échte fortuin haalt hij uit Iliad, een provider en kabelaar ineen. Daarvan heeft hij 62% van de aandelen in handen.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *