Dit zijn de 11 meest verslavende racegames

Forza Motorsport 6
Natuurlijk zijn we allemaal te oud voor racegames…

Computerspelletjes. Wie is er niet mee opgegroeid? Vroeg of laat zijn we allemaal in aanraking gekomen met games. Favoriet van ondergetekende is de racegame. Sterker nog, als er geen auto in voorkomt heb ik de game niet. Er staat nu een Xbox One naast de TV te schitteren met enkele racetitels.

Op een of andere manier spreekt dat meer aan dan als militair door een bos lopen of in een fantasiewereld achter aliens aan gaan. Racegames dus. De eerste die ik speelde was Test Drive 1. Keuze uit 5 auto’s (Countach, Testarossa, 930 Turbo, Corvette en Esprit Turbo) en je reed over de openbare weg. Na 5 levels was het alweer afgelopen. Wat dat betreft is er enorme vooruitgang geboekt. Maar zoals wij allen weten hoeft nieuwer niet altijd beter te betekenen. Vandaar een overzicht van de 11 meest verslavende racegames.

Gran Turismo 4
Polyphony Digital
2005
Playstation 2

Gran Turismo is toch wel de grondlegger van redelijk realistische racegames met enorm veel auto’s. 1 en 2 waren briljant op de PSX, maar op de Playstation 2 kon Polyphony Digital vooral op grafisch gebied meer uitblinken. Gran Turismo 4 is de ultieme kers op de taart. Meer dan 600 auto’s (ditmaal niet alleen maar Japanners) en alle relevante banen als Le Mans, Nordschleife, Laguna Seca en Tsukaba. Dit was de laatste Gran Turismo-titel zonder DLC, dus alles zat er al standaard in.

Gran Turismo 4

Colin McRae Rally 2.0
Codemasters
2000
Playstation, PC

Sommige spellen kloppen gewoon. Colin McRae Rally 2.0 was daar een uitstekend voorbeeld van. Dit spel kende eigenlijk geen zwakke punten. De graphics (op de PC althans) waren prima. Ook kon je kiezen tussen een compleet rallyweekend of gewoon even rallycross. Maar het beste aan het spel was hoe het reed. Het is natuurlijk niet mogelijk om te voelen wat een auto doet via een stuurwiel, maar het kwam er verdomd dicht bij in de buurt. Het geluid was ook briljant: je hoorde het verschil tussen een atmosferische zescilinder (MG Metro 6R4) en een viercilinder turbo boxer overduidelijk (Subaru Impreza). Ook het aanbod tussen moderne (Peugeot 206 WRC) en klassieke rallywagens (Ford Sierra RS Cosworth) was goed gekozen.

Colin McRae Rally 2.0

Mario Kart 64
Nintendo
1996
Nintendo 64

Nu je elk spel online kunt spelen, is het sociale aspect van gamen er wel vanaf. Met een headset op schelden tegen een chinees kereltje dat je de hele tijd inmaakt is niet sociaal. Integendeel. 20 Jaar geleden was dat wel anders. Dan plugde je vier (!) controllers in de N64 en startte je Mario Kart 64 op. Op de N64 waren niet veel goede racegames, maar Mario Kart maakte veel goed. Natuurlijk gaat het hier om pure lol in plaats van hardcore realisme. Met name de Knock-out gamemodus was goed voor veel blauwe plekken en scheldpartijen. En een gelukzalig gevoel als je gewonnen had.

Mario Kart 64

Sports Car GT
Electronic Arts
1999
PC, Playstation

De Need For Speed series was niet echt realistisch, maar met Sports Car GT bewees EA dat ze wel degelijk een goede racegame konden ontwikkelen. Bij Sports Car GT kon je in diverse Amerikaanse GT klasses racen. Dus met auto’s als de Panoz Esperante, Saleen Mustang en Callaway C12. Bij dit spel was het bijna noodzakelijk om een stuurwiel met pedalen te hebben, anders was het nauwelijks speelbaar. Alles reageerde bijzonder gevoelig. Frustrerend voor de beginner, maar waanzinnig verslavend als je het onder de knie had.

Spots Car GT

Driver
Reflections Interactive
1999
PSX, PC en Mac

Bij veel racegames is de opzet vrij simpel: je begint in een eenvoudige auto op makkelijke banen, om vervolgens de rest vrij te spelen. Op zich kan dat ook verslavend zijn, Reflections Interactive bewees al voor dit millennium dat het ook anders kon. Driver is overduidelijk geïnspireerd op de jaren ’70 achtervolgingsfilms als Bullit. Qua graphics en geluid is de game hopeloos verouderd, maar de gameplay is nog altijd briljant. Diverse missies door verschillende steden in Amerikaanse muscle Cars met bijpassende muziek op de achtergrond. Veel beter wordt het niet. Driver kreeg nog een aantal opvolgers, maar die wisten minder te overtuigen. Dat kwam met name doordat GTA 3 nu ook volledig in 3D was.

Driver

GTA 5
Rockstar
2013
PS3, PS4, PC, Xbox 360 en Xbox One

Is dat nog wel een racegame? Nee, natuurlijk niet. GTA 5 is een bizar grote verzameling van veel games. Maar je zit bovengemiddeld veel in een auto, dus pakken we hem zeker even mee. Het recept van GTA 5 is bekend: met drie karakters (Michael, Franklin en Trevor) ga je allerlei missies doen om cash te verdienen. De verhaallijn zou een redelijke Hollywood-film niet misstaan, maar het zijn voornamelijk de details die blijven verbazen. De auto’s zijn overduidelijk geïnspireerd op echte auto’s (een Audi A6 heet Obey Tailgater, snap je?) en je kan er van alles mee doen: racen, cruisen, tunen en natuurlijk: stunten. Het maakt in principe niet uit, alles kan. Ondanks dat de game alweer een paar jaar oud is, komen er nog steeds gratis updates voor. Nice.

GTA 5

Need For Speed: Porsche 2000
Electronic Arts Canada
2000
PC (Gameboy en PSX varianten waren totaal andere games)

NFS games zijn een beetje als een broodje frikandel speciaal. Het is even leuk, maar niet heel erg bijzonder. Het zijn van die typische games die je eventjes opstart om jezelf een halfuur te vermaken, niet zozeer om nachten lang door te halen. Op een titel na: Need For Speed: Porsche 2000. Een spel met alleen Porsches: is dat niet saai? Nee, absoluut niet. Je begon in een hele oude 356 Pre-A met 1100 cc, om uiteindelijk uit te komen bij de 996 Turbo. Naast die races had je ook een speciale verhaallijn met diverse missies. Niet zo uitgebreid als Driver, maar zeker niet minder vermakelijk. Grafisch was het een van de mooiste games van zijn tijd en het geluid was ook niet verkeerd. Knallen met een 964 Turbo op een verlaten Autobahn was nog nooit zo leuk.

Need For Speed: Porsche 2000

Forza Motorsport 6
Turn 10
2016
Xbox One

Aan de ene kant wil je dat een racegame waarheidsgetrouw is, aan de andere kant moet het ook speelbaar zijn. Dat is precies waar Forza Motorsport zit. Het is geen ware simulator, maar ook zeker geen arcadegame. Wat wel waarheidsgetrouw is, zijn de graphics. De banen en auto’s zien er bijzonder gedetailleerd uit. Waar Forza zich onderscheid ten opzichte vaan grote concurrent Gran Turismo is een fatsoenlijk geluid, betere opbouw van de races en veel meer mogelijkheden om je auto te customizen. Je kan werkelijk alles doen met de auto’s: velgen, lak, spoilers, tuning, afstemming. Vaak ook nog eens de originele tuners: dus Hamann velgen onder je M3 met een GTS vleugel? Geen probleem. Maar het gaafste is nog het aanbod aan auto’s. Het is enorm gevarieerd: muscle cars, supercars, Duitse powerlimo’s, klassiekers, Japanse Ricers en zelfs een paar Volvo’s.

Forza Motorsport 6

Grand Prix Legends
Papyrus Design Group
1998
PC

Gran Turismo 4 was niet de eerste game met een natuurgetrouwe rendering van de Nordschleife. Die eerste was toebedeeld aan Grand Prix Legends. Dit spel speelt zich af in het Formule 1 seizoen van 1967. Toen formule 1 coureurs ware dandy’s, playboy’s en zelfmoordpiloten waren. Ondanks dat de game alweer uit 1998 komt, wordt de titel nog altijd beschouwd als een van de beste racespellen. Niet zozeer door de graphics (die waren OK), maar met name door de Physics. Dit spel moest je echt even onder de knie krijgen. Met name die leer-curve maakte het spel bijzonder verslavend, want je wilde je zelf constant verbeteren.

Grand Prix Legends

Test Drive: Unlimited
Eden Games / Atari
2006
PC, Playstation 2, Xbox 360

Laten we meteen met het slechte nieuws beginnen: nee, dit is geen realistische game als het aankomt op physics. Wel qua graphics. Als pure racegame is de titel niet heel erg sterk. De kracht van Test Drive: Unlimited zit hem in hoe gigantisch groot het is. Mocht je denken dat GTA 5 groot is, Test Drive: Unlimited is veel en veel groter. Ze hebben het eiland Maui (Hawaii) gedigitaliseerd. Wat je daar moet doen is simpel: live the good life. Dus je koopt zoveel mogelijk villa’s met enorme garages, alwaar je je bijzondere collectie auto’s kunt stallen. Het kopen van de auto’s was nog het leukste. Je rijdt in je auto naar de dealer, loopt de showroom in en kiest je auto. Vervolgens kon je exterieurkleur, interieurkleur en velgen kiezen om daarna in je nieuwe aanwinst weg te rijden.

Test Drive: Unlimited

Burnout 2: Point Of Impact
Criterion Games
2002
Gamecube, Playstation 2 en Xbox 360

De meeste genoemde spellen zijn erg verslavend, maar ook erg serieus. Burnout 2 was een perfect antigif. Het race ging op zich best aardig, maar niet bijzonder. De graphics waren ook wel aardig. Maar wat Burnout 2 zo geweldig maakte was de gameplay: het was de bedoeling om zo groot mogelijke crashes te veroorzaken. Dan kreeg je aan het einde een video te zien van wat je had aangericht. Dat zorgde voor een content gevoel over jezelf. En het was ook nog eens flink verslavend.

Burnout 2: Point Of Impact

114 reacties

 1. Tbh, ik heb veel hiervan gespeeld, maar niets haalt het bij Assetto Corsa. G29 met shifter mod en gaan! Alleen het driften blijft lastig…
  Oh en misschien ook wel leuk: Euro truck simulator. De AI komt overeen met de gemiddelde Europeaan qua rijgedrag!

 2. >Met een headset op schelden tegen een chinees kereltje dat je de hele tijd inmaakt is niet sociaal.
  Heerlijk stukje!

  OT: voor mij blijft t originele Midtown Madness nog zwaar verslavend!

 3. Ik mag dan een oude zak zijn die uit dit lijstje de juiste heeft gespeeld, GPL en NFS PU waren echt pareltjes. Niks belachelijke tuning en rammen (hoewel het in PU heus wel kon) Maar echt racen en letten op je lijnen en rpm’s! Mijn eerste spel met gratis DLC trouwens die PU, de 959, 928, GT2 en GT3 moest je downloaden, wat wel even duurde op een 56k.

  Driver was meteen verkocht toen je de wieldoppen in een stevige bocht van je bak af vlogen, en tja, wat was je in die tijd zonder een PS2? GT4 blijft inderdaad, ondanks mijn voorliefde en vele dagen geïnvesteerd in GT3 de betere.

  Trouwens als ik vergelijkbaar ver terug kan als de schrijver: Stunts had heel wat meer houdbaarheid!

 4. Forza heeft mij nooit zo kunnen bekoren als GT. Bij GT krijg ik echt het gevoel dat het gemaakt is voor en door autofanaten en dat gevoel heb ik bij Forza veel minder. Daarnaast vind ik ook dat GT betere physics heeft.

  • @jeaup: Alsjeblieft niet. Dat k*tspel, met z’n hopeloze graphics, die al bij installatie liep te rommelen met de instellingen van je duurbetaalde videokaart met hardwarematige 3D accelerator, of deze domweg niet herkende, en die ongevraagd DirectX 3 begon te installeren, zelfs al had je een veel nieuwere (5.x) versie op je Windows 98 bak staan. De horror.

   Ik speel al jaren geen spellen meer op de pc, maar zoete herinneringen heb ik nog wel aan de hierboven aangehaalde NFS Porsche 2000 en Driver, als had ook deze laatste ook een hoop kloterij met de videokaart drivers en de vele artefacten en haperingen tijdens het spelen.

 5. Geen Toca Touring Car?
  Ben nu groot fan van Forza. Heb de meeste versies gespeeld en ze worden steeds beter. Forza Horizon 3 voor de afwisseling is ook goed te doen.

  • @OverSoft: Wilde dat ook al zeggen. Ik zou het aller liefst een derde deel daarvan hebben. Mits een fatsoenlijke ontwikkelaar zich ermee bemoeid. Ik heb ook genoten van Driver met mn eerste stuurtje. Niet echt een racegame maar cruisetechnisch heerlijk voor die tijd. Vorige week al met @mauritsh over gehad. Sportscar GT daar kon je jezelf ook in verliezen. Voor nu Assetto Corsa, zeker na de laatste update is het genieten.

   • @fmgarcia: The Crew is de onofficiële opvolger. Heeft exact hetzelfde team aan gewerkt als aan TDU2. Was overigens wel een rukgame, omdat ze afgestapt waren van realisme, maar een soort gecompressde kaart van de VS gebruikten.

    • @OverSoft: Ik heb inmiddels €300,- extra aan die pleurisgame uitgegeven. Enkel door nostalgie van Tdu2. De auto’s en het tunen zijn top ondanks de matige physics. Ze hadden het zo veel beter kunnen maken. Dat hele politie gebeuren laten voor wat het is iig. Ik heb stille hoop op een vervolg of iets soortgelijks. Heb met tdu2 op xbox360 de boel gemodd ooit. Had zga alle huizen en garages puilden uit van de leuke auto’s. Dit wel ten kosten van mijn HD en alle data daarop.

  • @OverSoft: Kutspel. Draaide voor geen ene meter ondanks dat het er niet significant beter uit zag. TDU 1 was qua rijden misschien niet realistisch maar deel twee kreeg ik op een controller gewoon niet acceptabel ingesteld. Uren geprobeerd maar lekker sturen deed het niet. Daarbij werd ik gek van alle missies. De vrijheid en ongedwongenheid van deel 1 vond ik veel prettiger.

   Ik hoop en neem aan dat jouw ervaring gelukkig anders was.

 6. Ik mis Euro Truck Simulator Grand Prix 2 nog, eindeloos veel gespeeld als klein jochie. Verder inderdaad heel veel uurtjes gespendeerd aan NFS Porsche Unleashed en Colin McRae. Daarna won Call of Duty 2 het, aangezien ik daar online iets beter in was… Nu alleen nog af en toe GT5 en GT5 op de PS3.

 7. Ik mis nog een aantal. Stunts, Sega GT2002, Midtown Madness 2, Burnout 3, NFS 3 en 4, Death rally, Lamborghini: American challenge, Project Gotham racing, Racing Evoluzione(uniek concept!)

 8. NFS Porsche 2000 was echt een heerlijk spel… Steeds weer alle Porsches kopen die er aangeboden werden, maximaal tunen en met winst verkopen zodat je je eigen auto maximaal kon uitrusten. Het geluid, de gameplay… *Diepe zucht, good old times*

 9. GP4 de eerste F1 game waar ik bij bleef hangen. En op de basisschool destijds natuurlijk Redcat en de razende rekenrace..
  Nfsu2 de meeste uren op de console doorgebracht.

 10. Euro Truck Simulator met auto mods! Bij gebrek aan andere spellen. Daarnaast is TDU2 geweldig op een console: handschakelen, assists uit en lekker touren! GTA5 hetzelfde als TDU2 (zonder hand schakelen en degelijke) en dan rock luisteren (met Kenny Loggins).
  Nostalgie: A2 Racer, elke versie met als topper A2 Racer III!

  • @vonklausenburg: Jouw lijstje doet me exact denken aan mijn game-historie. Begonnen met GT4 in 2008 alweer (tweedehands PS2 met GT4 gekocht van mijn laatste spaargeld, ik was 8 in 2008 😉 ) maar dat simulatie-racen was niks voor mij. Toen kreeg ik GTA San Andreas en ik wist dat een open wereld met auto’s, maar dan echte auto’s en geen geweld, mijn dingetje was. Toendertijd had ik net mijn eerste game PC, en net in 2011 kwam TDU2 uit. Ik speel het nog! Het is leuk, ook tegen de tijd dat je het kan upgraden met mods (ik heb bijvoorbeeld een Chiron nu in TDU2). Het spel is niet perfect, en ook daar kwam ik achter. Daarom Forza Horizon 3 met een Xbox vorig jaar opgehaald, ook erg leuk maar toch nog steeds redelijk gebaseerd op dat simulatie-racen, ik mis bijvoorbeeld zoals in TDU2 knipperlichten, navigatiesysteem in het interieur geïntegreerd, ramen en daken met animaties om open te gaan, etc.
   Maar daarnaast ook een goede suggestie van jou: ETS2! ProMods kaart die tegenwoordig bijna heel Europa dekt, aan alle details gedacht (BeNeLux van die map is echt ongelofelijk), verkeer mods erin waardoor je hier en daar files krijgt maar ook een stuk of 300 verschillende vrachtwagens/auto’s, ook erg geinig. Auto’s in dat spel kunnen helaas niet af van de physics van vrachtwagens die er overduidelijk zijn en dus moet je altijd voorzichtig rijden.

   • @720s: Haha tof dit! Ik ben alleen een slag ouder en ben pas op latere leeftijd wat gaan gamen. ETS2 heb ik vol met mods gehangen waardoor zaken langzaam laden. In TDU2 (PS3) kan ik helaas geen mods doen, is voor mij ook niet belangrijk. Gewoon tijd verdrijf zo nu en dan.

 11. NFS2, F12000, F1 racing 99, Formula 1 1998 en Midtown Madness heb ik allemaal grijs gespeeld. NFS:underground 1&2 ook trouwens. Forza 1, 2, 3 ook. Gran Turismo vond ik altijd veel te klinisch en traag qua besturing.

 12. Ik heb al die games kapot gespeeld! (Op Forza na, was geen xbox liefhebber)

  Midtown madness en de hele reeks van gran turismo ook!

  Heerlijk!

 13. DTM Racer 3 met een Williams F1 BMW op Bathurst racen.

  OT bedankt aan degene voor de YT link van Tom Walkinshaw in de XJS V12 op dit circuit, die clip is epic!

 14. Ik mis ook midnight club dub edition etc. Was van rockstar. Er zaten zelfs motoren in. Er zaten Allemaal van die achterlijke tjoening dingen in (achteraf natuurlijk, vroeger was het gaaf) wat heb ik lopen schelden op die game. En natuurlijk project gotham racing op de xbox. Man man man. We worden oud dames en heren

 15. TOCA!! Touringcar Championship… hele middagen voor gespijbeld om in m’n Mondeo over allerlei gure Britse circuits te boenderen! Beste race spel ooit!!

 16. Tdu2 was echt mooi ( niet grafisch )
  Auto’s kopen.
  Mods gebruiken op de pc
  Van een Audi A4 cabrio een mooie bmw m3 maken ofzo.
  Ja helemaal niks mis mee.

 17. Ik mis een klassiekertje: Outrun, van Sega. Prachtige game, lekker met Ferarri’s door tropische oorden heen jagen in een gevecht tegen de tijd. De 2006 Remake mag er ook zijn!

  Moet toegeven dat sinds ik zelf vaker en vooral lange afstanden met hoge snelheid op de weg doorbreng, racegames mij totaal niet meer kunnen bekoren. Vind er geen hol aan. En in de tijd die Gran Turismo 6 nodig heeft om op te starten, updates te downloaden en en installeren, heb ik ook de auto gestart en warmgereden om hem uit te kunnen laten op een stuk Autobahn.

 18. Je bent a2 racer vergeten. De enige racegame die ik ooit gehad heb (tenzij je carmageddon ook als racegame ziet). Puur Nederlands, erg vermakelijk en zeer toegankelijk.

  Maar het leukste spelletje was van Mammoet, had 4 echte wielen en een stuur. Ik was altijd de snelste in het dorp. Eigenlijk veel leuker dan spelletjes.

 19. Heerlijk lijstje, veel spellen hiervan zelf ook gespeeld, ik was ook een racegame fanaat. Wel ben ik meer van de arcade(-achtige) varianten, een Forza 6 vind ik eigenlijk al te realistisch zeg maar, maar Forza Horizon past perfect bij mijn wensen.

  Heel veel NFS gespeeld (allemaal eigenlijk wel), NFS PU/P2000 is ook mijn favoriet uit de serie, op de voet gevolgd door de originele Most Wanted en NFS3&4. Inderdaad, voornamelijk de oude titels dus 🙂

  TDU 1 & 2 ook blauw gespeeld, ik hoop dat er ooit nog eens een TDU 3 komt, al is Forza Horizon wel een beetje een vergelijkbaar spel.

  De eerste racegames die ik gespeeld heb, waren overigens Stunts en Lotus III:The Ultimate Challenge. En Outrun in de arcadehal, vond ik ook altijd briljant.

 20. NFS Hot pursuit 1&2?? Heeerlijk!
  Zo jammer dat je op de ps enkel nog maar online kan racen… de toernooien thuis met vrienden vroeger; heerlijk!

 21. Ik ben nu de laatste maanden Beamng aan het spelen. Het spel is eigenlijk nog niet af maar met update’s wordt het spel beter en beter.
  Check eens maar naar die schademodellen het beste die ik ooit heb gezien.
  Te bestellen op steam en alleen op pc

 22. Ik snap niet dat de Gran Turismo reeks steeds zo opgehemeld wordt. Tuurlijk: grafisch is het geweldig mooi en het de gameplay is best leuk. Maar het geluid is echt om te huilen zo slecht en daarmee verlies je een groot deel van de beleving.

  Om te horen hoe het ook kan zou je Test Drive Unlimited 2 eens moeten spelen. Als je daar in een Lamborghini Countach stapt hoor je in cockpit view zelfs de versnellingsbak janken. Geweldig!

  • @madmarky: ik heb altijd al gehoopt op een combinatie van beiden. Het weggedrag van Gran Turismo, maar de gameplay van een TDU. Ik dacht dat m’n gebeden gehoord waren toen FH3 uitkwam op de PC, maar werd al meteen van het ene naar het andere punt gestuurd. Opdrachten, skillpoints en achievements die me om de oren vlogen en afleiden van waar het om gaat: lekker sturen of gewoon slechts cruisen.

 23. Burnout Paradise. Verreweg het meeste gespeeld. Proberen onmogelijke spins te halen of zo veel mogelijk barrel rols. Met gemak meer dan 1000 uur in zitten.

 24. Zie ik GTR en GTR2 van simbin hier nou niet tussen staan?
  In de Autostyle racestoel, Momo Force op het bureau en dan online endurance races op Spa rijden…in een Vitaphone Maserati MC12, of een Prodrive 550 Maranello…heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *