Eerste website ooit wordt vandaag 25

Tim Berners Lee
De allereerste site, of ‘website’ zoals het in die tijd nog heette, ging in het jaar 1990 op deze dag online. Wat zou er op hebben gestaan?

Inderdaad: een uitleg over hoe je er nu eigenlijk mee moet werken, dat internets. Hoe moet je zoeken? Wat is hypertext? Inderdaad zinnige informatie voor de allereerste internetpagina. Inmiddels is hij offline, maar je kunt een kopie van de pagina hier bekijken. De maker, de Brit Tim Berners-Lee, hielp in die tijd met het ontwikkelen van het web bij wetenschapsorganisatie CERN. Berners-Lee maakte ook de eerste server en schreef de allereerste browser. Hij wordt daarom -samen met zijn toenmalige manager Robert Cailliau- gezien als dé grondlegger van het world wide web. Bijna 20 jaar later, in 2009, was hij toezichthouder bij de totstandkoming van data.gov.uk, waarop duizenden openbaar beschikbare data-sets over maatschappelijke onderwerpen zijn verzameld.

Medewerkers van CERN waren ook meteen de enigen die de pagina konden bekijken, dus zo wereldwijd was het web toen nog niet. Het werd pas een jaar later opengesteld voor de eenvoudige sterveling.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *