Elon Musk en Jeff Bezos hebben ruimtevaartnieuws [video]

Vlieg, land, nog een keer
Welkom bij dit bulletin van het miljardairs-en-hun-ruimtevaartspeeltjesjournaal.

We beginnen deze editie van het ruimtenieuws met een bericht van Jeff Bezos. Zijn bedrijf Blue Origin probeert net als SpaceX om een raket te bouwen die je steeds opnieuw de ruimte in kunt sturen. Dat lukt al behoorlijk, want het ruimtevaartuig dat in november voor het eerst naar ruim 100 kilometer hoogte vloog en weer terugkeerde is opnieuw op pad geweest.

Ook deze keer werd de zogenaamde Karmanlijn gepasseerd door de New Shepardraket, wat betekent dat het apparaat echt in de ruimte is geweest. Hoewel de raketten van Musk uiteindelijk verder gegaan zijn voordat ze min of meer succesvol op aarde terugkeerden, is dit wel weer een winst voor Bezos: hij is de eerste die een raket daadwerkelijk hergebruikt. Musk heeft steeds een nieuwe raket de ruimte in gestuurd om dat de landingen ofwel mislukten, ofwel omdat hij het speeltje wilde bewaren in zijn collectie.

Nu het toch over Musk hebben, ook hij heeft een nieuwtje van zijn ruimtevaartproject. Zijn Dragon 2 capsule kan inmiddels zweven. Daardoor kan hij ook mooi landen zonder allerlei gedoe met parachutes (die je aan het eind van het filmpje van Bezos wel ziet).

De twee heren jutten elkaar dus lekker op in hun wedstrijd voor de ruimte. Ze lijken daarmee op een soort privéversie van de USA versus USSR space race. Gelukkig hebben de twee alleen nog geen kernraketten gebouwd.

De New Shepard vliegt weg en landt weer:
[gv data=”74tyedGkoUc”][/gv]

Elon Musks Dragon Capsule kan zweven:
[gv data=”07Pm8ZY0XJI”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *