ESA wil satellieten met een 3D printer maken

ESA satelliet 3D printen
Dat je met 3D printers veel kan maken wisten we al, maar de Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil nog een stuk verder gaan. ESA is druk bezig met het 3D printen van metalen objecten voor gebruik in de ruimtevaart. Denk aan onderdelen voor raketten en zelfs complete satellieten.

In totaal zal 20 miljoen euro geïnvesteerd worden in dit Amaze project, wat staat voor: Additive Manufacturing Aiming Towards Zero Waste and Efficient Production of High-Tech Metal Products. Doordat onderdelen die gemaakt worden met een 3D printer lichter gemaakt kunnen worden, maar toch hun sterkte behouden, is dit zeer interessant voor de ruimtevaart.

Dat maakt het niet alleen gemakkelijker om dingen de ruimte in te krijgen, maar is ook beter voor het milieu en scheelt in de kosten. Zoals dit voorbeeld aantoont.

“Our ultimate aim is to print a satellite in a single piece. One chunk of metal, that doesn’t need to be welded or bolted. To do that would save 50% of the costs – millions of euros.”

Er zijn echter nog wel wat problemen op dit moment. Zo zitten er nu nog kleine luchtbelletjes in het eindproduct en dat is niet gewenst, want dat tast de stijfheid aan. Ook is de afwerking nog een punt van aandacht.

ESA is ook bezig met het onderzoeken van mogelijkheden van 3D-printen met maanstof. Zo moet het mogelijk worden om op de maan gebouwen te printen met materiaal dat ter plekke aanwezig is. De huidige printers kunnen ongeveer 2 meter aan materiaal per uur bouwen. Machines van een toekomstige generatie zouden 3,5 meter per uur moeten halen. Daarmee kan een compleet gebouw in een week geprint worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *