Facebook: ‘experimenteren op gebruikers moet kunnen’

Facebook komt met nieuwe privacyinstellingen
Facebook manipuleerde de newsfeed van honderdduizenden gebruikers voor een psychologisch experiment waar zelfs het leger aan deelnam. Iets dat dit weekend tot grote ophef leidde. Maar de sociale media-site is zich van geen kwaad bewust.

Het manipuleren van nieuwsoverzichten van ruim 689.000 Facebookgebruikers, waarbij alleen positieve of negatieve posts van vrienden kregen te zien, is volgens Facebook prima te verdedigen. Uit het onderzoek concludeerden datawetenschappers van Facebook dat wie minder positieve posts te zien kreeg, zelf ook minder blije berichten plaatst. En vice versa. Ongeveer 1 op de 2500 Facebookers was een week lang bij het experiment betrokken.

Adam Kramer, onderzoeker van het Facebook Core Data Science Team, schrijft dat het belangrijk was om het experiment uit te voeren zonder dat gebruikers er van op de hoogte waren. Hij stelt ook dat berichten van anderen niet compleet verborgen werden, maar alleen minder vaak werden weergegeven bij het laden van de nieuwsoverzichten.

Kramer biedt wel zijn excuses aan over de manier waarop het onderzoek is beschreven. Hij zegt dat de voordelen van het onderzoek wellicht niet opwegen tegen de commotie die is ontstaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *