Flagship beatdown: Sony Xperia XZ3 heeft verreweg beste display!

Sony's aankomende vlaggenschip is een visueel monster
De Apple iPhone X, Samsung Galaxy S9 en Huawei P20 kunnen volgens deze test niet op tegen de Xperia XZ3.

Een onderzoek naar de kwaliteit van OLED-schermen resulteerde eind vorige week in een eenduidige conclusie: de Sony Xperia XZ3 heeft met het P-OLED met 1.440 x 2.880 pixels het beste display van alle geteste toestellen. Niet alleen in het algemeen, want Sony’s vlaggenschip scoorde in iedere categorie een bijna verbazingwekkend hoge score.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Strategy Analytics deed op verzoek van Sony onafhankelijk onderzoek naar het display van de Xperia XZ3, Apple iPhone X, Samsung Galaxy S9, LGV30, Huawei P20 en (ter controle) de Xperia XZ2. Ruim 200 testpersonen kregen een foto en dit filmpje van Venom te zien op alle toestellen.

Om eventuele vooroordelen van Apple-fanboys, Android-aanhangers en patriottistische Chinezen te voorkomen werden de toestellen verder afgedekt; de test was dus blind. Alle schermen werden op 100% helderheid met de basisinstellingen getoond aan de groep. Ze moesten vervolgens per categorie aangeven welke de beste was.

De Xperia XZ3 slaat iedereen zonder enige twijfel uit het veld

Die categorieën waren Helderheid, Realistische kleuren, Contrast, Levendigheid en Beste over all display. Spoiler alert: het nieuwste toestel van Sony won in letterlijk iedere categorie. In dit artikel leggen we uit waarom het scherm zo ontzettend goed kan presteren.

Bij de hierboven vermelde categorieën (op die volgorde) werd de Sony Xperia XZ3 gekozen in respectievelijk 66%, 45%, 58%, 70%, 65% van de gevallen verkozen tot beste. Helaas deelde Sony de percentages van de categorie Scherpte en definitie niet op hun website; wel zouden ze ook in die categorie hebben gewonnen.

Ter vergelijking: de Huawei werd in twee categorieën niet eens één keer gekozen en haalde nooit meer dan 5% van de stemmen. Met een gemiddelde van 3,2% van de stemmen verdeeld over de categorieën was de XZ2 ook niet veel soeps en de Samsung Galaxy S9 schommelde ook in die karige regionen. Met een gemiddelde 14,6% en 14,4% scoorde respectievelijk de LG V30 en iPhone X een solide tweede en derde plaats.

Conclusie: van alle geteste vlaggenschepen heeft de Sony Xperia XZ3 verreweg het beste display. Hoewel er ‘slechts’ 200 testers bij betrokken waren, is een score met dit immense verschil wel heel eenduidig. Tevens was het blind testen een goede manier om te voorkomen dat fans van een specifiek merk (onderbewust) een bevooroordeeld antwoord gaven.

Het enige wat de extreme cijfers nog een beetje zou kunnen nuanceren is het feit dat de basisinstellingen zijn gebruikt. Wanneer je een van de laag scorende toestellen zou tweaken dan komt er wellicht een veel minder extreem resultaat uit de test. Desalniettemin is de kwaliteit van een display tot op zekere hoogte een smaakding.

De Sony Xperia XZ3 is vanaf 5 oktober verkrijgbaar voor een prijs van €799 euro.

Chart @Sony

6 reacties

 1. Ik hecht echt totaal geen waarde aan onderzoeken als deze, om de reden dat ze totaal zinloos zijn, anders dan voor marketingdoelstellingen (lees: wie heeft de langste…)

  Ten eerste, een OLED scherm bekijken op een helderheid van 100% is totaal zinloos, tenzij je in de volle zomerzon je email wil checken of zo. Het tweede aspect, wat altijd terugkomt, maar nooit in de praktijk wordt toegepast, is de vergelijking tussen meerdere telefoons. Vrijwel iedereen die een telefoon gebruikt, gebruikt er slechts één exemplaar, nooit twee of meer tegelijkertijd. In dit praktijkgebruik heb je dus geen referentiewaarde en dus kun je ook geen (objectieve) vergelijking maken.

  Daarnaast zijn er natuurlijk nog legio andere criteria te verzinnen waarop je een telefoon uitkiest. En in mijn eigen, subjectieve mening, valt die zelden uit in het voordeel van een telefoon van Sony.

  • @rrrobert: Hoewel er in essentie inderdaad eigenlijk nooit een referentiekader voor een gebruiker is, zijn dergelijke onderzoeker daar juist een handvat voor. Consumenten kunnen hun afweging relatief geïnformeerd maken. Als je simpelweg de goedkoopste smartphone wil, heb je niets aan zo’n onderzoek maar is je budget 700 euro, dan moet je een aantal afwegingen maken. Display, batterij, opslagruimte etc. Als een goed display voor jou een prioriteit is, dan zou ik op basis van dit onderzoek zeker geen Huawei P20 aanschaffen.

   Dat gezegd hebbende was mijn allereerste smartphone de eerste Xperia (ik bleef heel lang steevast een solide Nokia 3310 houden) en sindsdien hebben ze bij Sony niet weten te verrassen. Tof dat ze een monsterscherm in hun vlaggenschip bouwen maar de rest van de smartphone is ‘meh’.

   • @yannickspinner: “Als een goed display voor jou een prioriteit is, dan zou ik op basis van dit onderzoek zeker geen Huawei P20 aanschaffen.”

    Ben je serieus? Omdat het (volgens dit “onderzoek” waar 202 mensen aan mee hebben gedaan) het scherm op plek 6 komt te staan is het volgends jou geen goed scherm?

    Ik zou persoonlijk 0,0 waarde hechten aan dergelijke onderzoeken…want stel, jij zit toevallig tussen die 3% die het scherm wél mooi vindt, dan is de p20 juist de perfecte telefoon voor jou.

    Want met jou budget van 700 euro als voorbeeld valt de iPhone X ook al af namelijk.

    • @ffw88: Ik denk altijd:
     Weet je nog toen 1080p helemaal “wauw” werd? En veel mensen zich weer gingen afvragen of het ooit nog beter moet? (En die mensen zijn er nog steeds!).
     In dit opzicht hecht ik ook totaal geen waarde aan de display. welk toestel je ook kiest, het heeft een relatief prachtig scherm! allemaal hardstikke dun, superslim…
     Er zijn dan nog maar (relatief) weinig kenmerken die verschil maken, zoals wel/geen notch / fysieke buttons, headphone jack en dergelijke.

 2. DE authoriteit op het gebied van display tech is DisplayMate en die beoordelen het scherm van de Note 9 als verreweg het beste scherm. Het scherm zit 1 pixel van perfectie af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *