Gamers zien meer dan niet-gamers en denken sneller

Call of Duty Black Ops II
Met urenlang gamen doe je de mensen in je directe omgeving vaak geen plezier. Maar wanneer je partner of ouders weer eens klagen over je gamegedrag, dan kun je ze vertellen dat gamen ook goed voor je is.

Uit onderzoek van de Amerikaanse Duke University is gebleken dat fanatieke gamers die geregeld uren met hun gamecontroller tot eenheid verkleefd zijn, sneller informatie opnemen. Dat wat de ogen waarnemen wordt sneller verwerkt door het brein.

Eerder was al duidelijk geworden dat gamen de oog-hand coördinatie verbetert. Ook was reeds bekend dat gamers doorgaans sneller reageren op externe impulsen, maar het onderzoek van de Duke University linkt dit nu voor het eerst onderbouwd aan het gamen. Gamers zien de wereld anders, volgens Greg Appelbaum, assistent professor in de psychiatrie. Ze halen meer details uit een scene die wordt waargenomen.

Aan het onderzoek werkten 125 studenten mee, een mix van fanatieke gamers en niet-gamers. Er werd een test gedaan waarbij de studenten een tiende van een seconde een beeld te zien kregen met daarop 8 willekeurige letters. Na een pauze variërend van 13 milliseconde tot 2,5 seconden verscheen er een pijl in beeld. De studenten moesten dan vertellen welke letter er op de plek van de pijl stond. Resultaat: de gamers deden het in alle gevallen beter dan de niet-gamers.

Het spelen van games, actiongames in het bijzonder, vereist dat gamers snel nadenken en snel beslissingen nemen. Overigens is niet gebleken dat gamers ook een beter geheugen hebben, want naar mate de pauze langer werd voordat de pijl verscheen, hadden beide groepen evenveel moeite om zich de juiste letter te kunnen herinneren.

Volgens de onderzoekers spelen er drie factoren:

  • gamers zien beter
  • gamers onthouden beelden beter
  • gamers denken sneller en maken sneller beslissingen

Aangezien gebleken was dat gamers dus geen beter geheugen hebben, blijven er twee factoren over. De wetenschappers hebben nog niet definitief vastgesteld of de uitslag van het onderzoek het resultaat is van één van de twee overgebleven factoren, of een combinatie van de twee. Nader onderzoek moet dat uitwijzen. (via: sciencedaily.com)

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *