Google Chrome – Gaat vingerafdruk het wachtwoord vervangen?

Nooit meer wachtwoorden vergeten
Nooit meer wachtwoorden onthouden vergeten.

Vorige week bestond Google Chrome 10 jaar en dat ging gepaard met een toffe update vol met nieuw design en nieuwe features. Een van die features was bijvoorbeeld een slim wachtwoord-systeem dat automatisch een moeilijk wachtwoord voor je genereert en bewaart. En nu komt Google met iets tegenstrijdigs.

In een blogpost onthult het miljardenbedrijf (dat zelf pas 20 jaar is geworden (check hier de geschiedenis van de zoekmachinegigant in een notendop) dat er een beta loopt met het inloggen met een vingerafdruk.

Deze relatief nieuwe vorm van webauthenticatie moet het dus binnenkort mogelijk maken om op website die het ondersteunen in te loggen met je vingerafdruk. Sommige bankier-apps en beveiligingssoftware gebruiken je unieke biometrische handtekening al om in te loggen, maar straks kunnen dus ook sociale platformen en websites de techniek gebruiken.

Dit elimineert een van de grootste ‘champagne problemen’ van het internet-era, het onthouden van al je wachtwoorden. In de toekomst zul je dus via Chrome een pop-up krijgen op websites die de techniek ondersteunen. Vooralsnog loopt de beta voor Android-telefoons en MacBooks. Of andere biometrische beveiligingsmethodes als FaceID of irisscanners ook zullen worden ondersteund is nog niet bekend.

Eén reactie

  1. Ga naar opties – advanced – En dan onder wachtwoorden beheren kun je alle opgeslagen wachtwoorden bekijken.
    Firefox: Opties – Privacy tabje – Wachtwoorden beheren.

    Nu kun je voor elke website een uniek veilig wachtwoord instellen, even vergeten? zo weer gevonden!
    (hou er ook rekening mee dat opgeslagen wachtwoorden op dezelfde manier door een ander bekeken kunnen worden als je even naar de WC bent 😉 Kan dus geen kwaad om dit even voor je zelf na te gaan.
    (Chrome vraagt nog wel om een master password, firefox niet. (Default settings)

    Bij firefox kun je wel een master password instellen,bij Chrome kun je het (zover ik weet) niet uitschakelen.
    Firefox is hiermee sneller, maar potentieel minder veilig als je computer soms toegankelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *