Google en Musk: We beloven geen killer drones te maken

Eng of onzin?
Honderden individuen en bedrijven zien ‘officieel’ af van dodelijke autonome wapens.

Voor de een is kunstmatige intelligentie een opstapje naar slimmere computers en geavanceerde software en games, terwijl de ander de apocalyps en het einde van het menselijke ras in A.I. ziet. Die laatste groep zal – afhankelijk van hun scepsis – nu iets meer gerust zijn dan voorheen.

Onder meer Google en Tesla-topman Elon Musk beloven in een ondertekende publicatie dat ze kunstmatige intelligentie niet gaan gebruiken voor kwaadaardige doeleinden, zoals het produceren van autonome dodelijke wapens. De twee tech-giganten doen hiermee mee aan een internationaal ‘verdrag’ waarbij de mensheid zich hard maakt tegen het gebruik van dodelijke machines onderling.

Ondertussen hebben bijna 2500 individuen uit de tech-wereld de beweging gesteund tijdens het International Joint Conference on Artificial Intelligence in Zweden, Stockholm. Ook ondertekende zo’n 160 bedrijven (waaronder Google DeepMind) het verdrag. De ondertekenden beloven niet mee toe doen aan de productie, verkoop en het uiteindelijke gebruik van autonome ‘killer robots’.

Het moge duidelijk zijn waarom autonome moordwapens immoreel zijn. Zonder tussenkomst van mensen zouden andere mensen geselecteerd en uitgeschakeld worden. Dit kan onverhoopt onterechte slachtoffers veroorzaken, wat hele landen overhoop kan gooien en escalerende wapenwedlopen forceren. Uiteindelijk is er dan tevens niemand eindverantwoordelijk voor de acties van een drone, wat meer heisa oplevert. Het zou natuurlijk ook de stichting van Skynet kunnen veroorzaken.

Onafhankelijk van deze gezamenlijke verklaring meldt de host-website Future of Life dat 26 landen uit de Verenigde Naties expliciet een ban hebben ondersteund op dodelijke autonome wapens. Wat opvalt is dat het veelal landen zijn die potentieel aan het ontvangende einde van zo’n drone zouden komen te staan. De landen zijn: Algerije, Argentinië, Oostenrijk, Bolivia, Brazilië, Chili, China, Colombia, Costa Rica, Cuba, Djibouti, Ecuador, Egypte, Ghana, Guatemala, Holy See (Vaticaanstad), Irak, Mexico, Nicaragua, Pakistan, Panama, Peru, Palestina, Uganda, Venezuela en Zimbabwe.

Opvallend genoeg blijven op China na de grote wereldmachten uit met hun belofte. Tja, een Verenigde Staten of Rusland gaat natuurlijk smakelijk gebruikmaken van de technologie als dat meer macht betekent. Hoe dan ook, A.I. lijkt nog niet zo ver te zijn dat er Terminator-achtige creaties gemaakt kunnen worden.

Het is overigens niet voor het eerst dan SpaceX-oprichter Elon Musk zich uitspreekt over A.I. In dit interview uit 2014 spreekt Musk al zijn zorgen uit. Ook stelde hij dat het gevaarlijker zou zijn dan kernwapens. Ook lees je hier hoe Nederlandse politici denken over het eventuele gebruik van autonome wapens.

2 reacties

  1. Je moet wel mee doen aan deze wapenrace. Wanneer er een vijand op staat die deze tech heeft is het te laat om er nog even in te duiken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *