Google genaaid met recordboete van ruim $4 miljard!

Nog geen deuk in een pakje boter
Terechte boete voor machtsmisbruik of een zoveelste onzinnige tik op de vingers?

Ome Google heeft zojuist een recordboete van maar liefst $4,3 miljard dollar opgelegd gekregen. De Europese Commissie heeft dat besloten nadat er onderzoek werd gedaan naar eventueel machtsmisbruik van Google.

Dat maakt Eurocommissaris Margrethe Verstager bekend in een Tweet. Volgens de Deense politica heeft Google zich in Europa schuldig gemaakt aan 3 soorten illegale praktijken omtrent het gebruik van Android.

Allereerst dwong Google fabrikanten die Android licentiëren om de zoekmachine van de tech-gigant tevens te installeren. Hierdoor kreeg Google’s iconische tool een oneerlijk voordeel tegenover andere zoekmachines. Ach, Google is hoe dan ook beter dan de meeste andere zoekmachines, dus dat klein beetje voordeel bovenop het 90% marktaandeel…

Daarnaast heeft Google smartphonefabrikanten en providers beloond (betaald) om Google Search te gebruiken en dus geen concurrerende tools te installeren. Ook werden aangepaste versies van Android alleen toegestaan op toestellen wanneer ze werden goedgekeurd door Google.

Tot slot hadden fabrikanten slechts beperkte keuze in welke apps ze op de toestellen zouden installeren. Google bood alleen bundels aan waardoor fabrikanten die bijvoorbeeld Chrome wilde installeren, geen andere keuze hadden dan ook andere Google-apps erbij te doen.

Hoewel de boete simpelweg kolossaal te noemen is, had het nog erger kunnen uitpakken voor het miljardenbedrijf. De Commissie had namelijk het recht om maximaal 10% van de jaaromzet van een bedrijf te eisen als boete. In Google’s geval had dat betekend dat ze ruim $10 miljard hadden moeten aftikken.

Google heeft vanaf vandaag 90 dagen de tijd om hun praktijken aan te passen voordat er mogelijk nog meer boetes worden uitgedeeld. In de tussentijd neemt het Amerikaanse bedrijf de mogelijkheid aan om in beroep te gaan tegen de sancties.

In dit artikel lees je meer over Qualcomm, dat een gigantische boete kreeg voor een deal met Apple. Die boete verbleekt daarentegen tegenover die voor Google. Over boetes gesproken, gasten van een Amerikaans hotel kregen een boete omdat ze een slechte recensie achterlieten op het internet! Tot slot hebben ook jij en ik tegenwoordig een grotere kans op een boete, mochten we iets illegaal downloaden.

Foto @Quotecatalog

3 reacties

    • @jantje_555: Google krijgt geen boete omdat ze hun eigen software op hun eigen hardware zetten (om het vergelijk met Apple te nemen).
      Het gaat erom dat ze anderen dwingen het op hun hardware te zetten.
      Het vreemde is echter dat het altijd zo was dat Android gratis was als ze die software installeren, daar willen ze dan wat voor terug zien. Als dat niet mag, dan wellicht er maar geld voor vragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *