Google maakt apps duurder, gaan Nederlandse smartphone-prijzen omhoog?

Google profiteert noodgedwongen
Google profiteert noodgedwongen maar wie zijn daar de dupe van?

Google heeft regelmatig problemen met overheidsinstanties vanwege machtsmisbruik en recentelijk moest het miljardenbedrijf dan ook een miljardenboete betalen. De inmenging van instanties kan daarentegen ook grotere gevolgen hebben voor de rest van de tech-industrie. En voor ons, natuurlijk.

Google moet fabrikanten namelijk vanaf februari 2019 geld gaan vragen voor het installeren van “Google Mobile Services”, zoals bijvoorbeeld de Play Store. Dat onthult TheVerge op basis van vertrouwelijke documenten. De nieuwe kosten voor het fabriceren van een Android-smartphone kunnen oplopen tot rond de $40 dollar per smartphone, afhankelijk van het apparaat en het land waarin het apparaat uitgebracht wordt.

Uiteraard is Nederland (evenals bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigde Koninkrijk en Zweden) zo’n land dat de hoofdprijs moet betalen voor Google’s services. Een toestel met een pixeldichtheid (ppi) van 500 kost voor een licentie dus $40 dollar, terwijl toestellen met 400 tot 500 ppi slechts $20 dollar gaan kosten. Apparaten met een pixeldichtheid lager dan 400 kosten $10 dollar terwijl echte budget-modellen met een flutscherm zo weinig als $2,50 per stuk gaan kosten.

Nu, voordat je voor altijd van de zoekmachine of de buggy smartphones van het bedrijf afstapt, moge het duidelijk zijn dat dit niet Google’s beslissing is. Vanwege het vermeende machtsmisbruik werd Google gedwongen een bepaald bedrag te vragen voor het pre-installeren van de apps. Google mag overigens wel pakket-deals aanbieden aan fabrikanten. Als smartphones bijvoorbeeld ook met Chrome en Google Search worden geleverd, gaat er wat van de prijs af.

Maar wat voor effecten gaat dit hebben voor ons? Het is namelijk nog niet duidelijk hoeveel korting fabrikanten mogen krijgen voor het alles-in-één-pakket, waarom ppi zo belangrijk is in de berekening en hoe het dan gaat werken voor tablets en wellicht zelfs slimme horloges met Android.

Hoewel het fijne van het hele systeem dus nog niet duidelijk is, is één ding nagenoeg zeker: Android-smartphones gaan een stukje duurder worden! Google moet geld vragen voor iets dat voorheen gratis was. Google verdient dus (noodgedwongen) wat extra. Fabrikanten moeten meer kosten maken voor hun smartphone en ik neem niet aan dat ze zo coulant zijn om dat van hun winstmarge af te halen.

Eén reactie

  1. Ik begrijp de strekking van bovenstaand artikel niet helemaal. Tuurlijk, de Europese Unie wil wat doen aan de dominantie van een monopolistische partij, maar dat is niet het punt.

    Feit is, dat Android gratis is voor telefoonfabrikanten mits ze dit besturingssysteem installeren zónder de Google apps. Juist dáárvoor vraagt Google al een vergoeding van licentiekosten. Dus wat wil men nu: verhoging van die licentiekosten, in de verwachting dat fabrikanten worden verleid tot het verkopen van telefoons zónder die Google apps? Ik kan nu al voorspellen dat (anders dan bijvoorbeeld in China en India) dit niet gaat gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *