Google moet gegevens overhandigen aan FBI


Dit begint eng te worden. Een Amerikaanse rechter heeft geoordeeld dat Google moet meewerken met de FBI, als het onderzoeksbureau gegevens van internetters wil hebben.

Het gaat om zogenaamde National Security Letters, waar de zoek- en advertentiemachine er inmiddels 19 van heeft ontvangen. Dit zijn geheime verzoeken tot informatie waarvoor een tussenkomst van de rechter niet nodig is. Een federale rechtbank in San Francisco heeft besloten dat Google in 17 gevallen moet meewerken.

Doorgaans worden deze rechtszaken achter gesloten afgehandeld, maar CNET wist beslag te leggen op de uitkomst van deze zaak. google is uiteraard niet blij met de uitkomst. Ze hebben inmiddels bezwaar gemaakt.

Of de FBI ook gebruikersgegevens van niet-Amerikanen zomaar kan opvragen middels National Security Letters is niet bekend.

2 reacties

 1. @Erwin. Volgens mij is dat van je laatste alinea al wel bekend.

  Vanaf 2011 (na 9-11) heeft de overheid aldaar besloten dat Amerikaanse bedrijven altijd hun gegevens beschikbaar moeten stellen als de CIA of FBI daarom vraagt.
  Sterker nog. Een Amerikaans bedrijf, maar de servers in NL (zoals Google) kan ook om NL gegevens vragen aangezien het moederbedrijf Amerikaans is.
  Deze werkt misschien niet via het NSL, maar de Amerikaanse overheid heeft volgens mij wel de toegang tot onze gegevens (mits we via Amerikaanse bedrijven Internetten bijv.

  Duckduckgo.com werkt om die reden met Duitse servers? (correct me if I’m wrong :))

 2. daarom werk ik op mijn werk neit met google analytics maar met een zelf gehoste oplossing.
  gebruik ook geen gmail maar eigen mailserver..
  leuk al die diensten, maar dat de overhied mee gaat kijken is mis..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *