Heeft deze investeerder veel vertrouwen in Bitcoin of is hij een oplichter?

bitcoin-spoofing-bitmex
Bizarre transacties trekken de aandacht van de cryptocommunity.

De afgelopen dagen is het, als we naar de koersen en marktkapitalisatie kijken, redelijk rustig geweest op de cryptomarkt. Zo zien we dat de marktkapitalisatie, die afgelopen vrijdag $ 254,7 miljard bedroeg nu 1 miljard gestegen is. Ook zien we, als we de live koersen, die ik om 16 uur vastlegde, vergelijken met de koersen van afgelopen zondag, weinig verandering. De Bitcoin noteert nog steeds iets boven $ 10.000,-. De andere koersen verschuiven ook niet noemenswaardig:

bitcoin-altcoin-top-5-koers-28-8

Des te opvallender is het dat er op de Amerikaanse beurs Bitfinex een groot aantal ‘long orders’ zijn geplaatst. Dit werd opgemerkt door een aantal watchers.

In deze long orders zien we, vertaald in normale taal, dat men ruim 129 miljoen aan Bitcoin wil kopen als de koers op $ 10.120,- staat. Dit is op zich al opmerkelijk, want nu kopen is goedkoper. Wat er nu gebeurt is dat veel trading bots die beurzen analyseren zien dat er op die koers behoefte is aan Bitcoin. Er worden dus nu Bitcoins ingekocht in de verwachting of hoop dat men ze straks tegen $ 10.120,- weer kan verkopen.

Deze techniek, de markt richting een bepaald koersdoel bewegen, noemt men ‘spoofing’ en is in veel gereguleerde markten (zoals de aandelenmarkt) verboden als vorm van marktbeïnvloeding. In de ongereguleerde cryptomarkt is Bitcoin koersmanipulatie echter geen probleem. Het kan dus zijn dat degene die deze orders geplaatst heeft de koers omhoog probeert te duwen om in de tussentijd zijn eigen Bitcoins voor een hogere prijs te verkopen. Als zijn doel bereikt is of de koers te dicht bij de $ 10.120,- komt trekt hij zijn order weer in.

Hoe het afloopt merken we snel, maar deze transacties tonen eens te meer aan dat de cryptomarkt nog een paar stappen naar volwassenheid te zetten heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *