Hoeveel data kost mobiel Netflixen nou echt?

Kijk uit!
Hoeveel data moet je nou werkelijk uittrekken voor je mobiele Netflix-sessies?

Met alle ‘onbeperkt data’-pakketten en lager wordende roaming kosten is het niet heel gek als je af en toe een Netflixje pakt tijdens het reizen, in de wachtkamer of op een onbewaakt moment op het werk. Wat je ook doet, je moet wel altijd je data in de gaten houden en daarom check je hieronder hoeveel mobiele data je verbruikt bij het kijken van Netflix.

AndroidAuthority testte of de schattingen van Netflix zelf wel kloppen en trekt aan de hand van eigen metingen na hoeveel het je kost om onderweg te Netflixen en hoezeer beeldkwaliteit uitmaakt. Hoewel de schattingen van Netflix relatief accuraat zijn, zijn er ook wat opvallende afwijkingen.

Allereerst zijn er vier data-instellingen voor de Netflix-app, genaamd Laag, Gemiddeld, Hoog en Automatisch. Deze instellingen tweaken het maximale dataverbruik van de app en beïnvloeden daarmee de beeldkwaliteit. Dat gezegd hebbende zijn dit de resultaten:

  • Laag (480p): Volgens Netflix 300MB per uur, werkelijk 200-350MB per uur
  • Gemiddeld (720p): Volgens Netflix 700MB per uur, werkelijk 650MB-750MB per uur
  • Hoog (1080p): Volgens Netflix 3GB per uur, werkelijk 2,8GB-3,3GB per uur
  • 1440p: Geen schatting van Netflix beschikbaar, werkelijk 4,2GB per uur
  • 4K (met en zonder high dynamic range (HDR)): Volgens Netflix 7GB per uur, werkelijk 6,5GB-11,5GB per uur

De metingen zijn niet absoluut accuraat, zo meldt het medium, en werden op verschillende manieren getest en geverifieerd. Dat gezegd hebbende zijn er altijd nog andere variabelen waar je rekening mee moet houden. Framrates en bitrates verschillen per show en kunnen een enorme impact hebben op het datagebruik (24 frames per seconde in 4K is immers een stuk minder data-intensief dan 60 fps in 4K).

Kijk je op de laagste kwaliteit, dan kan het dat je slechts 200MB per uur nodig hebt, wat behoorlijk schappelijk is. Kijk je op de hoogste kwaliteit met HDR, dan kun je anderhalf keer zoveel data kwijt zijn als dat Netflix zelf schat.

Conclusie? Als je een onbeperkte hoeveelheid data hebt dan zie ik geen enkele reden waarom je niet in een zo goed mogelijke kwaliteit kijkt (behalve dan het feit dat je, afhankelijk van je provider, om de minuut moet bufferen omdat je geen bereik hebt). Ben je een pleb zoals ik en heb je een zo goedkoop mogelijk abonnement? Dan zou ik überhaupt niet Netflixen op data, want dan is je gig binnen 3 uur al op.

Meer over Netflix lezen? Lees hier wat Netflix het afgelopen jaar verdiende en hoeveel daar uiteindelijk van over bleef. Ook check je op Apparata alles over de twee aankomende nieuwe Netflix-functies: de top 10-lijst van Netflix zelf en de random episode-functie.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *