How-to: je telefoon wissen & klaarmaken voor verkoop

Zwevende hand optioneel
Men vertrouwt vaak een heel leven toe aan een telefoon. Foto’s, contacten, sms-gesprekken en meer worden achteloos achtergelaten op het toestel. Maar hoe zit dat bij verkoop? Lees hier hoe je makkelijk jouw oude smartphone veilig wist.

In de markt van vandaag volgen nieuwe generaties smartphones elkaar met moordend tempo op. Wat gisteren helemaal geweldig was, is vandaag hopeloos outdated en aan vervanging toe. Toch zijn er nog genoeg liefhebbers voor je oude toestel; mensen voor wie het allemaal niet zo snel hoeft, of zij die met een beperkt budget toch wat leuks aan hun oor willen. Maar hoe voorkom je nou dat deze mensen al je persoonlijke data in handen krijgen? We vertrouwen immers ons hele leven toe aan dat bel-ijzer.

Uiteraard zullen onderstaande stappen ervoor zorgen dat je alle gegevens kwijt bent. Zorg dus altijd voor een goede backup! iOS kan zijn backups op iCloud maken, of lokaal op de computer met iTunes. Met Android heb je meer opties, deze kunnen met speciale apps al hun gegevens op bijvoorbeeld Dropbox zetten. Windows Phones kunnen hun backup naar OneDrive maken, op eenzelfde manier als een iPhone met iCloud kan.

Als eerste haal je de simkaart uit het toestel. De volgende eigenaar heeft daar helemaal niets aan, en het risico bestaat dat er nog wat sporen van jouw data op staan.
Ook een eventuele (micro-)SD kaart kan je het beste uit het toestel halen. Bij verkoop brengt het nauwelijks wat op, het is de veiligste manier om je data bij je houden.

Om vervolgens het toestel te resetten is het noodzakelijk om te bepalen welk besturingssysteem je draait. Maar goed, als je niet eens weet welk OS je telefoon heeft, dan is het wellicht slimmer om nu je browser te sluiten en dit door een telefoonzaak/handige buurjongen te laten doen.

iPhone wissen

Voor iPhone-gebruikers is het proces vrij simpel, elke iPhone heeft de benodigde tools al aan boord. Als eerste moet je de Zoek Mijn iPhone-functionaliteit uitzetten. Als je de telefoon probeert te wissen met deze functie aan, dan zal je een error krijgen.

Instellingen > iCloud > Zoek mijn iPhone > Uitschakelen door de slider naar links te bewegen.
Je zult om je iCloud-wachtwoord gevraagd worden. Weet je deze niet meer dan kan je deze HIER resetten. Zodra deze uit staat kan je de volgende stap nemen.

Instellingen > Algemeen > Stel Opnieuw In > Wis alle inhoud en instellingen.
De telefoon zal dan vragen of je het écht zeker weet, en daarna alles wissen. Omdat iPhones een hardwarematige encryptie van het geheugen hebben (sinds de iPhone 3GS), zullen je gegevens volledig ontoegankelijk zijn. Na een reboot is de telefoon dan weer helemaal fris en klaar om zijn nieuwe gebruiker te ontvangen.

Android-telefoon wissen
Android-telefoon wissen
Voor Android-toestellen is het wat lastiger om een simpel stappenplan te geven. Elke skin heeft zijn instellingen weer op een andere plek zitten, maar in de basis komt het neer op de telefoon encrypten en vervolgens wissen.

Als je de telefoon wist zonder deze eerst te encrypten wis je weliswaar al je gebruiksgegevens, maar het is dan -met heel veel pijn en moeite- weer terug te halen door schimmige figuren. Met encryptie (versleutelen van je data) loop je dat risico niet.

De opties voor encryptie en de mogelijkheid om een herstel naar fabrieksinstellingen te doen vindt men bij de meeste skins bij “Backup en reset” en “Beveiliging” bij instellingen. Hou in gedachte dat hierna dus echt alles weg is, en je dus een backup moet hebben om je gegevens op een ander toestel over te zetten.

Windows Phone wissen
Windows Phone werkt op een soortgelijke manier als iOS. Ook dit OS heeft alle wis-tools ingebouwd en doet dit op een veilige manier.

Instellingen > Over deze telefoon > Zet terug naar fabrieksinstellingen
Hiermee wordt de hele telefoon gewist en start deze op naar de configuratieassistent. Hiermee kan de volgende eigenaar een nieuwe gebruiker aanmaken en de telefoon naar zijn/haar voorkeuren inrichten.

3 reacties

  1. Super!

    Nu graag ook nog eens een guide om je pc terug naar fabrieksinstellingen te zetten en alles software/bestanden die erop staan te wissen! 🙂

  2. Als ik een tip mag geven:

    Dit soort nuttige artikelen raken verdwijnen helaas doordat ze naar verdere pagina’s verschuiven. Het zou handig zijn als het makkelijk teruggevonden zou kunnen worden, door bijvoorbeeld een verwijzing naar how-to’s, eventueel verder verdeeld in subcategoriën, op de homepage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *